Επιτάχυνση ρυθμού ζήτησε ο Σταϊκούρας
Σε αγώνα δρόμου αποδύεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να προλάβει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδότησης των επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, στα πράσινα πιστοποιητικά (Εγγυήσεις Προέλευσης) κ.ά.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη …ζητησει απο το επιτελείο του ΥΠΕΝ να ξεπερασει τις καθυστερήσεις καθώς οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποτελούν νομοθετικά ορόσημα για το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του Ιουνίου των 4 δισ. ευρώ.
Οι εγκρισεις που θα πρεπει να ολοκληρωθουν
Αλλά δεν αρκεί το ΥΠΕΝ να ολοκληρώσει τα νομοσχέδια για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ, για τα θαλάσσια πάρκα ή το σύστημα των Εγγυήσεων Προέλευσης. Θα πρέπει επίσης να έχει εκπονήσει έως τα τέλη Ιουνίου και τα σχέδια δευτερογενούς νομοθεσίας (σχέδια Υπουργικών Αποφάσεων, εγκρίσεις κανονισμών κλπ. ), εφόσον απαιτούνται. Επίσης, θα πρέπει να συνταχθούν τα έγγραφα και οι εκθέσεις που απαιτούνται.
Η αδειοδοτική διαδικασία
Γι΄ αυτό προ ημερών το ΥΠΕΝ απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε τρεις εταιρείες Grant Thornton, PricewaterhouseCoopers (PwC) Business Solutions και Διαδικασία Α.Ε. για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης για την απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδότησης των σταθμών ΑΠΕ. Η τεχνική βοήθεια θα υποστηρίξει το ΥΠΕΝ ώστε να «πιάσει» το ορόσημο και να υποστηρίξει με reporting (ερωτήσεις, διευκρινίσεις κλπ) το αίτημα πληρωμής στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έως ότου να εγκριθεί.
Είναι αξιοσημείωτο ότι πάνε περίπου δύο χρόνια από τις 22 Μαΐου 2020, οπότε είχε γίνει η πρώτη τηλεδιάσκεψη της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συστηθεί από το ΥΠΕΝ για τη δεύτερη φάση απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ, αλλά ακόμη δεν κατάφερε να φτάσει στη Βουλή. Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδότησης των σταθμών ΑΠΕ το οποίο, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, είναι πλέον έτοιμο, θα προβλέπει ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τον χρόνο αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα πέντε χρόνια που ισχύουν σήμερα.
Έτσι, τα στάδια αδειοδότησης θα μειωθούν από 7 σε 5 και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από 91 σε 54 ενώ όλη η διαδικασία θα ψηφιοποιηθεί. Επίσης, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών έγχυσης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ, για λόγους που σχετίζονται με την επάρκεια και ασφάλεια λειτουργίας του τοπικού συστήματος και δικτύου, σε επίπεδο που εκτιμάται ότι δεν θα οδηγεί σε απορρίψεις ενέργειας υψηλότερες από το 5% της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ενέργειας των σταθμών.
Υπεράκτια - Πράσινα πιστοποιητικά
Όσο για το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μοντέλο που θα επιλεγεί για την ανάπτυξή τους. Μια πρόταση, η οποία υποστηρίζεται από το ΥΠΕΝ, αφορά ένα μοντέλο ανάλογο με τις παραχωρήσεις θαλάσσιων οικοπέδων, όπως γίνεται και με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ενώ μια δεύτερη πρόταση που προτείνεται από μερίδα επενδυτών υποστηρίζει μια διαδικασία με προέγκριση δέσμευσης μιας ευρύτερης θαλάσσιας έκτασης, στην οποία ο φορέας του έργου θα κάνει έρευνες και μετρήσεις πριν αιτηθεί την τελική χωροθέτηση του έργου.
Όσο για τα πράσινα πιστοποιητικά, όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) κ. Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του σχετικού νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου, έτσι ώστε σύντομα να έχει διαμορφωθεί το καθεστώς και η αγορά των εγγυήσεων προέλευσης. Όπως είχε επισημάνει, έχει ανατεθεί σε εταιρεία να φτιάξει την πλατφόρμα των δημοπρασιών για τις εγγυήσεις προέλευσης και σύμφωνα με τον ίδιο, εντός τετραμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, καθώς όπως είχε υπογραμμίσει και ο κ. Γιαρέντης, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
www.worldenergynews.gr