Το δημοσιονομικό κόστος εξετάζει να το αναλάβει εξολοκλήρου η ελληνική πλευρά
Tην χρηματοδότηση με ίδιους πόρους εξετάζει η κυβέρνηση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική αγορά, καθώς το πρόβλημα της αρχιτεκτονικής, όπως αναλύει εκτενώς σήμερα το WEN, δεν επιτρέπει να πέσουν οι τιμές με συνέπεια να διαμορφώνεται μια κρίση διαρκείας για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Οι όποιες τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει για λήψη κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εξασφαλισμένο, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να εξετάζει από τώρα την εύρεση 3 δις ευρώ, που απαιτούνται για την κάλυψη της χρηματοδότησης αυτής μέχρι το τέλος του έτους.
Στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναμένεται να εναντιωθούν οι χώρες του Πυρήνα, από την άλλη πλευρά όμως προκύπτει και ένα περαιτέρω ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με τη χρονική διάρκεια του προβλήματος αυτού. Δηλαδή, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι υψηλές τιμές θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η κυβέρνηση εξετάζει το ισπανικό μοντέλο, που υποβλήθηκε προς έγκριση τη προηγούμενη εβδομάδα με το οποίο όμως υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές με την ελληνική πλευρά, διότι η αγορά των ΑΠΕ στην Ισπανία είναι πλήρως απελευθερωμένη και οι ταρίφες καθορίζονται από την αγορά, ενώ εδώ τα υπερκέρδη κατανέμονται στους καταναλωτές μέσω επιδοτήσεων από τις υπεραξίες του ΕΛΑΠΕ και τη διαχείριση του ΔΑΠΕΕΠ.
Υπό το φως των νέων δεδομένων το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο επανεξετάζει το σενάριο της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, αξιοποιώντας το παράθυρο που άφησε η ΕΕ προς τα κράτη μέλη για προσωρινή επιβολή ανώτατης τιμής με τρόπο που δεν θα επηρεάζει την λειτουργία της αγοράς. Το επιτελείο το υπουργείου Οικονομικών μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων των διαφόρων εναλλακτικών προτάσεων εφαρμογής του μέτρου, αν για παράδειγμα θα μπει ένα ανώτατο όριο εσόδου κατά είδους καυσίμου, κατά μονάδα κλπ και σε πιο ύψος , ώστε η πρόταση που τελικά θα επιλεγεί από τον πρωθυπουργό να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου.
Σύμφωνα με πηγές κοντά στο Μαξίμου, το μοντέλο που εξετάζεται είναι ανάλογο με αυτό που υπέβαλε προς έγκριση η Ισπανία στις Βρυξέλλες. Πλην όμως η χρηματοδότηση του πλαφόν θα αναληφθεί από το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, το οποίο και θα καταβάλλει τη διαφορά μεταξύ της χαμηλής συγκριτικά τιμής που θα διαμορφωθεί σε σχέση με το ύψος της χονδρικής που διαμορφώνεται σήμερα και κινείται στα 250 ευρώ/MWhκαθώς όπως είπαμε, η δομή της ελληνικής αγοράς
H αγορά αυτή επιδεινώνει την ποιότητα των πληρωμών της, καθώς αυξάνεται το κόστος ρεύματος, με τις υψηλές τιμές των τιμολογίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ρυθμίσεις και να καθυστερούν οι πληρωμές.
Δείτε ΕΔΩ γιατί η παρούσα αρχιτεκτονική του συστήματος δεν επιτρέπει την πτώση των τιμών στην χονδρική παρά την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ.
www.worldenergynews.gr