Τελευταία Νέα
Ενέργεια

...Με 51% ΑΠΕ και όμως η ακριβότερη χονδρική της Ευρώπης!

...Με 51% ΑΠΕ και όμως η ακριβότερη χονδρική της Ευρώπης!
Απογείωση της τιμής από Κυριακή σε Δευτέρα

Ερωτηματικά προκαλεί η αύξηση κατά 45% της μέσης χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού σήμερα, παρά την περιορισμένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα και το πολύ υψηλό μερίδιο των ΑΠΕ που ξεπερνά το 50%.

Ενδέχεται, η άνοδος να οφείλεται στις αυξημένες εισαγωγές που φθάνουν στο 18,1% του μείγματος, αν και στη γειτονική Βουλγαρία με την αγορά της οποίας είναι συνδεδεμένη η ελληνική, η μέση τιμή έχει διαμορφωθεί στα 172 ευρώ/MWh έναντι 243,08 ευρώ/MWh στην ελληνική αγορά. Πάντως η αγορά της Ιταλίας με την οποία επίσης είναι συνδεδεμένη η ελληνική, έχει κλείσει στα 238,19 ευρώ/MWh. Όπως είναι γνωστό η αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπει αυτόματες ροές ηλεκτρικής ενέργειας από τις φθηνότερες αγορές προς τις ακριβότερες.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σήμερα η ελληνική αγορά είναι η δεύτερη ακριβότερη της Ευρώπης, με ελάχιστη διαφορά από την ακριβότερη Ελβετία.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται για σήμερα στα 243,08 ευρώ/MWh, με συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στο 51,1% και των υδροηλεκτρικών στο 3,6%. Έτσι η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας φθάνει στο 54,7% του μείγματος στο διασυνδεδεμένο σύστημα, δηλαδή χωρίς την Κρήτη, ή στο 56,8% μαζί με την Κρήτη.

Μόλις στο 22,2% τα μερίδια φυσικού αερίου και λιγνίτη

Το μερίδιο του φυσικού αερίου δεν ξεπερνά το 15,4% και του λιγνίτη το 6,8%. Όσο για την τιμή του αερίου, όπως αποτυπώθηκε στο τελευταίο κλείσιμο (8/4) στο συμβόλαιο TTF Μαΐου ήταν 103 ευρώ/MWh (-0,849%)

Παρότι όμως περίπου το 60% του μείγματος είναι πράσινο, η τιμή εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, κατά πολύ υψηλότερα της γειτονικής Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που ήταν στα ίδια επίπεδα 172,00 ευρώ/MWh σε κάθε χώρα και μάλιστα μετά από μία αύξηση ύψους 105,7% σε σχέση με τα επίπεδα της Κυριακής.

Στις περισσότερες χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης η τιμή διαμορφώνεται μεταξύ 225-227 ευρώ/MWh, με την Ιταλία και τη Σερβία να είναι πιο ακριβές στα 238,19 (+21,6%) και 238,46 (+89,2%), αντίστοιχα.

Η υψηλότερη τιμή εμφανίζεται στην Ελβετία, 243,40 ευρώ/MWh με την Ελλάδα να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής στα 243,08.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την Κυριακή, 10/4, η οριακή τιμή για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν σχεδόν μηδενική (0,09 ευρώ/MWh), καθώς λόγω της χαμηλής ζήτησης και της μεγάλης παραγωγής των ΑΠΕ δεν χρειάστηκε η ενεργοποίηση συμβατικών μονάδων. Πάντως η μέση τιμή του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 168,22 ευρώ/MWh.

Κρατική παρέμβαση προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας προβληματίζουν σοβαρά την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Forum των Δελφών τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει για καιρό τις υψηλές τιμές και κάλεσε την Ευρώπη σε συντεταγμένα μέτρα. Προανάγγειλε μάλιστα κρατική παρέμβαση αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα.

«Αν δεν δράσουμε, θα αφήσουμε χώρο στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Αν δεν παρθεί απόφαση από την ΕΕ, τότε θα δράσουμε μόνοι σε εθνικό επίπεδο» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας. Επίσης δήλωσε ότι έχουμε 230 δισ. ευρώ αδιάθετα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ΕΕ και να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης