Ενέργεια

Η ενεργειακή ασφάλεια της Πολωνίας περνά από τον άνθρακα - Γιατί δεν τον εγκαταλείπει

Η ενεργειακή ασφάλεια της Πολωνίας περνά από τον άνθρακα - Γιατί δεν τον εγκαταλείπει
Η Πολωνία μαζί με την υπόλοιπη ΕΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το σχέδιο της για χρήση άνθρακα μετά το 2049 εξετάζει σύμφωνα με το Bloomberg η Πολωνία, προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον στόχο της να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η χώρα θέλει τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα να είναι ένας «πρόσθετος σταθεροποιητής» του ενεργειακού της συστήματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Jacek Sasin κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανθρακωρύχους στη νότια πόλη Κατοβίτσε τη Δευτέρα (4/4).

Σε διαρκή εγρήγορση

Η Πολωνία μαζί με την υπόλοιπη ΕΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου του μπλοκ -- που συχνά θεωρείται ως γέφυρα στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια. Η σύγκρουση έχει ανατρέψει τις αγορές ενέργειας και προκάλεσε επανεξέταση των πολιτικών.

Τα σχόλια του Sasin σηματοδοτούν τα σχέδια αλλαγής της συντηρητικής κυβέρνησης. Πριν από δύο χρόνια, κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία με τα συνδικάτα εξόρυξης για το κλείσιμο του τελευταίου θερμικού ανθρακωρυχείου το 2049.

Η ΕΕ πρότεινε πέρυσι στη Πολωνία ένα τεράστιο πακέτο για την αναμόρφωση των ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών της για να επιτύχει έναν αυστηρότερο στόχο μείωσης των εκπομπών το 2030 και να γίνει η πρώτη ήπειρος καθαρών μηδενικών εκπομπών στον κόσμο έως το 2050. Τα σχέδια νόμων χρειάζονται έγκριση από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τεθεί σε ισχύ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης