Το φυσικό αέριο διαπραγματευόταν στα 112,46 ευρώ ανά MWh την Πέμπτη, σε σύγκριση με μόλις 18,10 ευρώ την ίδια ημέρα πριν από ένα χρόνο
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και οι ιβηρικές χώρες καθορίζουν τώρα τις λεπτομέρειες για τον τρόπο καθορισμού της τιμής.
Στην Ισπανία το ανώτατο όριο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου 16 δισεκατομμυρίων ευρώ άμεσης βοήθειας και δανείων με ευνοϊκούς όρους για να στηρίξουν τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις υπερβολικά υψηλές τιμές της ενέργειας που ανεβάζουν τον πληθωρισμό και πυροδοτούν την κοινωνική δυσαρέσκεια.
«Προτείναμε τη φθηνότερη τιμή του φυσικού αερίου στην οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει αυτή η προσαρμογή, 30 ευρώ ανά MWh», είπε η Ribera στους δημοσιογράφους, τερματίζοντας τις εικασίες ότι το ανώτατο όριο θα πλησιάσει τα 50 ευρώ.
Η πρόταση αποτελεί σημείο εκκίνησης για συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επεσήμανε.
Καθορισμός τιμών
Οι τιμές στις οποίες οι ισπανικές και οι πορτογαλικές γεννήτριες πωλούν ηλεκτρική ενέργεια στην περιφερειακή χονδρική αγορά (MIBEL) καθορίζονται από το υψηλότερο οριακό κόστος παραγωγής, το οποίο είναι επί του παρόντος αυτό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση αερίου και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.
Περιορίζοντας την τιμή των καυσίμων για αυτά τα εργοστάσια, η Ισπανία και η Πορτογαλία ελπίζουν να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι ήδη αυξάνονταν καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ανέκαμψαν από την πανδημία και έχουν επιδεινωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης της ισπανικής αγοράς φυσικού αερίου Mibgas έδειξαν ότι το φυσικό αέριο διαπραγματευόταν με 112,46 ευρώ ανά MWh την Πέμπτη, σε σύγκριση με μόλις 18,10 ευρώ την ίδια ημέρα πριν από ένα χρόνο.
Κατά τη διάρκεια του 2021, το οποίο ο χειριστής είπε ότι χαρακτηρίστηκε από έντονη αστάθεια, οι τιμές κυμαίνονταν από 14,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως 183 ευρώ.
Η πορτογαλική εφημερίδα Publico, η οποία δημοσίευσε για πρώτη φορά το ανώτατο όριο, ανέφερε ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό και ότι τα 30 ευρώ ανά MWh θεωρούνται «κανονική» τιμή για την εποχή πριν από την κρίση.
www.worldenergynews.gr