«Game-changer» το υδρογόνο στην ενεργειακή ασφάλεια, λένε οι ειδικοί

«Game-changer» το υδρογόνο στην ενεργειακή ασφάλεια, λένε οι ειδικοί
Τις τελευταίες εβδομάδες ορισμένες μεγάλες οικονομίες έχουν εκπονήσει σχέδια για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας

Οι ανησυχίες που σχετίζονται τόσο με την ενεργειακή μετάβαση όσο και με την ενεργειακή ασφάλεια έχουν εκτονωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναμεταδίδει το CNBC.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις τελευταίες εβδομάδες ορισμένες μεγάλες οικονομίες έχουν εκπονήσει σχέδια για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους υδρογονάνθρακές της, με το υδρογόνο να αποτελεί σημαντική εστία επένδυσης.

Την Παρασκευή (25/3), οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσαν μια δήλωση για την ενεργειακή ασφάλεια στην οποία ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας κοινής ειδικής ομάδας για το θέμα. Σχολιάζοντας την εν λόγω συμφωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα «συνεργαστούν επίσης για να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να μειώσουν την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και να μεγιστοποιήσουν τη διαθεσιμότητα και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι προκλήσεις του ενεργειακού τομέα

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας εξετάστηκαν χθες (28/3) κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Φόρουμ στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ, το οποίο συντονίστηκε από τον Hadley Gamble του CNBC, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni προσπάθησε να τονίσει τις τρέχουσες εντάσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος του. «Ποτέ δεν βρήκαμε μια πηγή, ή πηγή ενέργειας, που να αντικαθιστά τα πάντα. Είναι τρελό να πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να αντικαταστήσει τα πάντα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Anna Shpitsberg, αναπληρώτρια βοηθός γραμματέας για τον ενεργειακό μετασχηματισμό στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η ομάδα εργασίας ΗΠΑ-ΕΕ θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως η εξασφάλιση του εφοδιασμού LNG, θα επιδιώξει επίσης να παρέχει «κάποια βεβαιότητα στους παραγωγούς των ΗΠΑ που θα ενισχύσουν και θα αυξήσουν την προσφορά στην Ευρώπη μακροπρόθεσμα και έως το 2030.

Το κλειδί

Στη συνέχεια, έγινε λόγος για το υδρογόνο, του οποίου τα περιθώρια και οι δυνατότητες είναι ελπιδοφόρες. Η Shpitsberg αποκάλεσε το υδρογόνο «μια τεχνολογία που αλλάζει το παιχνίδι, καθώς μιλά για μια ποικιλία άλλων πηγών, επειδή μπορεί να υποστηρίξει πυρηνικά, φυσικό αέριο, ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης άνθρακα. Αυτός είναι ο λόγος που διαθέτουμε δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογόνου».

Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι το υδρογόνο έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να αναπτυχθεί σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές. Μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ηλεκτρικό ρεύμα που διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή όπως ο άνεμος ή ο ηλιακός, τότε ορισμένοι το αποκαλούν πράσινο ή ανανεώσιμο υδρογόνο.

Ενώ υπάρχει ενθουσιασμός σε ορισμένες πλευρές σχετικά με το δυναμικό του υδρογόνου, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής του βασίζεται επί του παρόντος σε ορυκτά καύσιμα.

Τέλος, ο Majid Jafar, Διευθύνων Σύμβουλος της Crescent Petroleum στάθηκε στη σημασία του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, αποκαλώντας το "θεμελιώδη παράγοντα ενεργοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας" επειδή υποστήριξε τη διακοπτόμενη παροχή τους. «Είναι το μονοπάτι προς τις μελλοντικές τεχνολογίες όπως το υδρογόνο» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης