Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατάρ: Θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο

Κατάρ: Θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο

Το Κατάρ θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο, δήλωσε στο CNN ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Ενέργειας του Κατάρ, ο Σάαντ Σερίντα αλ Κάαμπι σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα.

«Από επιχειρηματική σκοπιά, δεν επιλέγουμε πλευρές», είπε ο Κάαμπι, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου Qatar Energy, σχολιάζοντας τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Πριν μερικές μέρε η Γερμανία και το Κατάρ συμφώνησαν σε μακροπρόθεσμη ενεργειακή σύμπραξη, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδιώκει πλέον, έπειτα από πολυετή πολιτική ενίσχυσης της ενεργειακής της εξάρτησης από την Ρωσία, να μειώσει τους δεσμούς της με την Μόσχα, σύμφωνα με το Reuters.

«Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι χρειαζόμαστε ακόμη το ρωσικό φυσικό αέριο», παραδέχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μετά τη συμφωνία Γερμανίας-Κατάρ για μακροπρόθεσμη ενεργειακή συνεργασία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στη Ντόχα δεν συζητήθηκε ενδεχόμενη πώληση όπλων ως αντάλλαγμα.

Διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, κάποιες γερμανικές εταιρίες του κλάδου βρίσκονταν ήδη σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες του Κατάρ, «αλλά χρειαζόταν περαιτέρω πολιτική ώθηση και αυτό το πετύχαμε». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ακόμη σαφείς. «Οι εταιρείες που ήλθαν στο Κατάρ με τον Χάμπεκ θα ξεκινήσουν τώρα διαπραγματεύσεις συμβολαίων με την πλευρά του Κατάρ», εξήγησε γερμανός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, ο Χάμπεκ διέψευσε κατηγορηματικά ότι ζητήθηκε από το Βερολίνο ως αντάλλαγμα η έγκριση πώλησης όπλων στο Κατάρ. Το θέμα «δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο από την πλευρά του Κατάρ», διαβεβαίωσε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Δεν θέλουν να είναι απλώς μια προσωρινή λύση σε μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική του παρελθόντος. Το Κατάρ θεωρείται δομικό στοιχείο της στρατηγικής μας, η οποία περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους». Βραχυπρόθεσμα, εξήγησε, οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ θα συμβάλουν επίσης στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τον ερχόμενο χειμώνα, ενώ μεσοπρόθεσμα, το LNG από το Κατάρ θα πρέπει να φτάσει στους προγραμματισμένους τερματικούς σταθμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης