Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ εκτιμούν ότι μια πιθανή απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο από την εταίρο του Ρωσία θα έβλαπτε τους καταναλωτές και ο όμιλος έχει μεταφέρει αυτές τις ανησυχίες του στις Βρυξέλλες, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ σύμφωνα με το Reuters.
Μεγάλα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπάθησαν να ακολουθήσουν μια ουδέτερη πορεία μεταξύ Δύσης και Μόσχας, ενώ ο OPEC+, όμιλος που περιλαμβάνει τη Ρωσία, έχει απομακρύνει το ζήτημα της Ουκρανίας στις συναντήσεις πολιτικής του.
Η ΕΕ, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αργό, έχει ήδη επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής της τράπεζας. Το μπλοκ συζητούσε εάν και πώς θα επιβληθούν κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας.
Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα Mohammad Barkindo , συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson στις 16 Μαρτίου για να συζητήσουν τις «εξαιρετικές στιγμές» για την αγορά ενέργειας, ανέφερε η Simson στο Twitter.
Μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ είπε ότι οι ανησυχίες του ομίλου έγιναν σαφείς στην ΕΕ. «Είναι πολύ καλά ενημερωμένοι», είπε η πηγή.
Ερωτηθείς για σχόλια σχετικά με τη συνάντηση της 16ης Μαρτίου, αξιωματούχος της ΕΕ είπε: «Ο ΟΠΕΚ παρουσίασε την ανάλυσή του για την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου και μας ενημέρωσε για τα σχέδιά του όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου».
«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού όσον αφορά τις μελλοντικές κυρώσεις», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Άνοδος τιμών
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008 λόγω ανησυχιών για την προσφορά που προέκυψαν από γεγονότα στην Ουκρανία, ενισχύοντας τις τιμές των καυσίμων για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετώπιζαν υψηλότερο πληθωρισμό καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία COVID-19.
Η Ρωσία είναι σύμμαχος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμπροεδρεύει της ομάδας παραγωγών OPEC+ που από το 2017 συνεργάζεται για την προμήθεια και τη στήριξη των αγορών πετρελαίου.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν στοχοποιήσει το ρωσικό πετρέλαιο, αυτή είναι μια διχαστική επιλογή για την ΕΕ, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για το 40% του φυσικού της αερίου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ διαφώνησαν τη Δευτέρα για το εάν και πώς θα επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια.
Η μη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα σήμαινε ότι τα μέλη της ΕΕ «πείσθηκαν από την ενεργειακή τους πραγματικότητα και όχι από τις επιθυμίες τους», είπε η πηγή του ΟΠΕΚ.
www.worldenergynews.gr