Ενέργεια

Ο πόλεμος θα κρατήσει τις τιμές του άνθρακα πάνω από 130 δολ/τόνο λένε οι traders

Ο πόλεμος θα κρατήσει τις τιμές του άνθρακα πάνω από 130 δολ/τόνο λένε οι traders

Tι συζητήθηκε στο συνέδριο της Coaltrans στην Αθήνα

 

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα πιθανότατα θα παραμείνουν στο ελάχιστο των 130 δολ./τόνο για το άμεσο μέλλον καθώς η αγορά αναζητά εναλλακτικές πηγές από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις trader που επικαλείται το Montel την Τρίτη.

Οι προσπάθειες της Δυτικής Ευρώπης να μειώσει την κατανάλωση ρωσικού άνθρακα σημαίνει ότι οι αγοραστές θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν υψηλές τιμές για προμήθειες από μεγάλη απόσταση όπως η Νότια Αφρική, η Ινδονησία ή η Κολομβία, είπαν αρκετοί trader στο Montel στο περιθώριο συνεδρίου της Coaltrans στην Αθήνα.

Οι τιμές του πρώτου τριμήνου του API 2 στις αρχές Μαρτίου εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ των 500 δολ/τόνο, αλλά έκτοτε έχουν υποχωρήσει στα 238 δολ/τόνο. Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια εισήγαγε το 60-70% των αναγκών της σε θερμικό άνθρακα από τη Ρωσία, αλλά ο κύριος καταναλωτής - η Γερμανία - σχεδιάζει τώρα να σταματήσει όλες τις αγορές από το φθινόπωρο.

Trader άνθρακα με γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας εκτιμά ότι ο ρωσικός άνθρακας θα εξακολουθήσει να παραδίδεται στη χώρα μετά το φθινόπωρο, αλλά δεν θα μπορούν να συναφθούν νέες αγορές spot ή προθεσμιακές συμβάσεις. Αντίθετα, οι trader αναζητούν εναλλακτικές προελεύσεις, ιδίως τη Νότια Αφρική.
Ωστόσο, θα απαιτηθούν επενδύσεις για τη βελτίωση των προδιαγραφών του άνθρακα της Νότιας Αφρικής σε ένα πρότυπο κατάλληλο για τις ευρωπαϊκές γεννήτριες και ως εκ τούτου θα απαιτηθούν μακροπρόθεσμα κίνητρα τιμών.
Για παράδειγμα, μια μονάδα καθαρισμού του άνθρακα θα χρειαζόταν περίπου έξι μήνες για να κατασκευαστεί, σύμφωνα με το trader.

Ως εκ τούτου, μια τιμή παράδοσης κάτω των 130 δολ/τόνο δεν θα αρκούσε για να εγγυηθεί την προμήθεια από τη χώρα, σημειώσε, προσθέτοντας ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας βρίσκονται στη διαδικασία εξασφάλισης μακροπρόθεσμων συμβολαίων με παραγωγούς της Νότιας Αφρικής. «Πρέπει να αντικαταστήσουμε 15-20 εκατομμύρια τόνους άνθρακα και δεν θα είναι εύκολο», επεσήμανε.

Ανταγωνισμός με την Ασία

Οι αγοραστές θα συνεχίσουν επίσης να συναγωνίζονται με την Ασία για προμήθειες από την Αυστραλία και την Ινδονησία - καθώς και αυξημένους όγκους στην Κολομβία - οι οποίες θα απαιτούσαν και πάλι πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που διαφορετικά θα καταβάλλονταν στους Ρώσους εξαγωγείς. Μια τιμή κάτω των 150 δολ/τόνο δεν θα ήταν απαραίτητα επαρκής για να εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού, με τους παραγωγούς να συνεχίζουν να προτιμούν τη σταθερότερη και μακροπρόθεσμη ζήτηση από Ασιάτες αγοραστές, όπως η Κίνα.
Οι προβλέψεις του trader ήταν κάπως πιο επιθετικές από τις τρέχουσες τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, να κινούνται για το Cal 23 API 2 στα 170 δολ/τόνο και Cal 24 στα 112 δολ/τόνο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης