Ενέργεια

Στροφή στους υδρογονάνθρακες με στόχο Κρήτη και Ιόνιο – Αναμένεται η στάση των ΕΛΠΕ

Στροφή στους υδρογονάνθρακες με στόχο Κρήτη και Ιόνιο – Αναμένεται η στάση των ΕΛΠΕ
Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε ελληνικές θάλασσες ανέρχονται σε 250 δις ανέφερε σε πρόσφατη παρουσίασή της η ΕΔΕΥ

Με νέα δεδομένα αναδιαμορφώνεται η σχέση με τις ανάγκες τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η ελληνική πλευρά αλλάζει την στάση της και επανασχεδιάζει την πολιτική έρευνας για τους υδρογονάνθρακες στις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

Το έναυσμα έδωσε προχθές (16/3) στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μέτρα στην ενέργεια, καθώς όπως φαίνεται οι επιλογές επιβάλλονται με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί για την υποκατάσταση του ρώσικου φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει σήμερα (18/3) το bankingnews, o επικεφαλής της ΕΔΕΥ, Α. Στεφάτος έχει παρουσιάσει την έκθεση Shearwater, η οποία συλλέγει και επεξεργάζεται θαλάσσια γεωφυσικά δεδομένα με τελικό σκοπό να προσδιοριστεί το μέγεθος και η προοπτική των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Σε πρόσφατη παρουσίαση που είχε κάνει εξάλλου η ΕΔΕΥ τον Οκτώβριο του 2021, ανέφερε ότι σε παρούσες αξίες, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε ελληνικές θάλασσες ανέρχονται σε 250 δις.


Το πράσινο φως στην ΕΔΕΥ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» στην  Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για μια στοχευμένη επανεκκίνηση του προγράμματος στις περιοχές Δυτικά και Νοτιο- Δυτικά της Κρήτης και το Ιόνιο που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και οι οποίες έχουν ήδη παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρίες (Τotal-ExonMobil- EΛΠΕ στην Κρήτη και ΕΛΠΕ στο Ιόνιο).

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», ζητούμενο σε πρώτη φάση είναι η διερεύνηση των τριών περιοχών ώστε να διαπιστωθεί τι υπάρχει και στη συνέχεια στο βαθμό που αξιολογηθεί ότι η δυναμικότητα των κοιτασμάτων είναι τέτοια που μπορεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία να προχωρήσει και η εκμετάλλευσή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει σεισμικές έρευνες και ερευνητικές γεωτρήσεις, ένα πρόγραμμα διάρκειας 2,5 ετών περίπου στην περίπτωση που η ελληνική πραγματικότητα καταφέρει να συναντήσει τους αντικειμενικούς χρόνους αυτών των διαδικασιών. Από άποψη επενδύσεων, θα απαιτηθούν περί τα 3 εκατ. δολάρια ανά περιοχή για τις γεωφυσικές έρευνες και περί τα 80-120 εκατ. δολάρια για κάθε ερευνητική γεώτρηση που για κάποιες δύσκολες τεχνικά περιπτώσεις, που επιβάλλουν λόγοι περιβαλλοντικής προστασία,   μπορεί να φτάσει και στα 150 εκατ. δολάρια. Μια πλήρης διερεύνηση των τριών περιοχών προϋποθέτει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, πέντε με έξι ερευνητικές γεωτρήσεις.

Για να προχωρήσει αυτός ο προγραμματισμός η κυβέρνηση, θα δώσει το επόμενο διάστημα ένα δυνατό «σήμα» αποφασιστικότητας προς τις ανάδοχες εταιρίες, που δεν το είχαν το προηγούμενο διάστημα, απόρροια του γενικότερου αρνητικού περιβάλλοντος που διαμόρφωσε η κατρακύλα των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου την διετία 2019 και 2020 και η στρατηγική αποεπένδυσης των πετρελαϊκών στο upstream.

Η στάση των ευρωπαϊκών χωρών

Οι χώρες της Ευρώπης συνειδητοποίησαν επίσης μέσα στην ενεργειακή κρίση, όπως φάνηκε και από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, ότι το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο ως καύσιμο γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση, τουλάχιστον μέχρι να ωριμάσουν νέες τεχνολογίες για αυτό και εντάχθηκε στην πράσινη ταξινομία, παίρνοντας παράταση ζωής μέχρι το 2050. Μαζί με το φυσικό αέριο δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η Total που στρέφουν ξανά το ενδιαφέρον τους και στην παραγωγή πετρελαίου.Η Τotal έχει αφήσει ανοιχτό το επόμενο στάδιο ερευνών στην Κρήτη ενώ δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο από την ExxonMobil. Αναμένεται επίσης η θέση των ΕΛΠΕ, η οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί το τελευταίο διάστημα.

Κάθε μέρα προκύπτουν νέα δεδομένα και διάφορα σχέδια έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η εξάρτηση των κρατών-μελών της Ε.Ε. και οι επιπτώσεις από πιθανές διακοπές ροής φυσικού αερίου από Ρωσία διαφέρουν.


Στη Γερμανία, έγινε γνωστή η απόφαση της Uniper να αυξήσει τα δικαιώματά της στο Gate terminal B.V. (κοινοπραξία της Vopak και της Gasunie) κατά 1 bcm ετησίως για περίοδο τριών ετών. Από την πλευρά του, ο CCO της γερμανικής εταιρείας, Niek den Hollander δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η Uniper συνεχίζει να διευρύνει την πρόσβαση του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της LNG στη Βορειοδυτική Ευρώπη για να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού για τη Γερμανία και την Ολλανδία. Το 2021, η Uniper διακίνησε περισσότερα από 350 φορτία LNG παγκοσμίως».

Παράλληλα, η γερμανική E.ON σταμάτησε να προμηθεύεται νέες ποσότητες φυσικού αερίου από εταιρείες εμπορίας της Gazprom στην Ευρώπη, ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως δήλωσε χθες (16/3) ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Leonhard Birnbaum

Η δύσκολη εξίσωση του Groningen

Στην Ολλανδία, οι κάτοικοι της χώρας έχουν αλλάξει στάση σχετικά με το τεράστιο κοίτασμα Groningen, εκφράζοντας την επιθυμία να τερματιστεί η εξόρυξη φυσικού αερίου, που αποτελεί βασική αιτία για σεισμούς.

Το ολλανδικό κράτος ανακοίνωσε το 2019 ότι η παραγωγή του Groningen θα τερματιστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 για να περιοριστούν οι σεισμικοί κίνδυνοι στην περιοχή. Η κυβέρνηση είπε ότι θα εμείνει στο σχέδιό της να κλείσει εντελώς το κοίτασμα το 2023 ή το 2024, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ανέφερε ότι για να περιοριστεί η εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, θα προσπαθήσει να αυξήσει την ικανότητά της να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Για αυτό, θα μπορούσε να επεκτείνει έναν υπάρχοντα τερματικό σταθμό LNG στο Ρότερνταμ κατά 5 έως 8 bcm ή να κατασκευάσει μια νέα πλωτή εγκατάσταση χωρητικότητας 4 bcm στην επαρχία Groningen, δήλωσε η κυβέρνηση.

Κάποιοι προτρέπουν την Ολλανδία να επανεκκινήσει την παραγωγή στο Groningen λόγω των έκτακτων συνθηκών στην Ουκρανία και μιας πιθανής διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Αυτό θα έλυνε ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος», είπε ο Thierry Bros, ειδικός σε θέματα ενέργειας και κλίματος που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι.

Στις ΗΠΑ, η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια New Fortress Energy υπέγραψε δύο μακροπρόθεσμες συμφωνίες πώλησης και αγοράς LNG από τα έργα Plaquemines LNG και CP2 LNG της Venture Global LNG. Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης επιπλέον 60 mtpa παραγωγικής ικανότητας στη Λουιζιάνα για την παροχή καθαρής ενέργειας.

Γαλλία και Ισπανία θα ξαναρχίσουν συνομιλίες για έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο αγωγός θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου επιτρέποντας στο αλγερινό αέριο να ρέει στην Ευρώπη καθώς και να ενισχύσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ισπανίας. Η υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης της Ισπανίας Teresa Ribera, η οποία επιβλέπει την Ενέργεια, είπε στο Bloomberg ότι εάν κατασκευαστεί ένας αγωγός δεν θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από Ισπανούς φορολογούμενους, οι οποίοι ήδη πληρώνουν για την ενεργειακή ασφάλεια.

Τέλος, η Trafigura ανοίγει και πάλι το Teesside gas terminal στη Βόρεια Αγγλία, με στόχο να εισάγονται από αυτό 4.000.000 τόνοι φυσικού αερίου ετησίως.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης