Ενέργεια

Cenergy: Το ανεκτέλεστο του 1 δισ συντηρείται, νέα έργα ανακοινώνονται, στην τελική ευθεία η συμφωνία με την Orsted

Cenergy: Το ανεκτέλεστο του 1 δισ συντηρείται, νέα έργα ανακοινώνονται, στην τελική ευθεία η συμφωνία με την Orsted
Στον στόχο όλα τα μεγάλα έργα διασυνδέσεων που έρχονται - Μείωση δανεισμού, ισχυροποίηση ταμειακών ροών, που οφείλεται η μείωση της κερδοφορίας
Σχετικά Άρθρα
To ζημιογόνο στο bottom line δ΄ τρίμηνο για την Cenergy δεν οφείλεται στο πρόστιμο για τους δασμούς ύψους 12 εκατ που επιβλήθηκε από τις αμερικανικές αρχές, αλλά στο ότι δεν ξεκίνησαν οι τιμολογήσεις του κορυφαίου παγκόσμιου offshore έργου της Dogger Bank στην Βόρεια Θάλασσα. Και αυτό όπως εξηγεί το μάνατζμεντ οφείλεται, στο ότι σε ένα τέτοοι έργο δεν δίνονται προκαταβολές, όπως είθισται εγχωρίως, αλλά οι πληρωμές θα ξεκινήσουν άμα τη ολοκληρωσή του.
Τα Ελληνικά Καλώδια έχουν ξεκινήσει ήδη να παραδίδουν την παραγωγή τους σε ένα project που έχει υψηλό όγκο και περιθώρια κέρδους.

Παράλληλα ο κλάδος των καλωδίων αναμένεται να ανανεώσει το χαρτοφυλάκιο των εργασιών του στο επόμενο διάστημα, καθώς το συνολικό ανεκτέλεστο της εταιρίας ανέρχεται στην παρούσα φάση σε 1 δισ. Η Cenergy βρίσκεται στην τελική ευθεία για την από κοινού επένδυση με την Orsted στο Maryland ύψους 200 εκατ ευρώ.
Τα έργα που έχει αναλάβει ο δανός γίγαντας θα αποτελούν το αντικείμενο της παραγωγής του εργοστασίου, ενώ δεν υφίσται θέμα παραχώρησης από τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ πακέτο της  Cenergy στη Orsted.

Προς νέες συμβάσεις τα Σωληνουργεία

Aν η κερδοφορία των καλωδίων κινείται με διψήφια ποσοστά το 2021 αλλά και το 2022, ενδείξεις βελτίωσης εδραιώνονται για τον κλάδο των Σωληνουργείων, καθώς το ανεκτέλεστο έχει ανέλθει στα 350 εκατ ευρώ. Σύμφωνα πάντως με όσα η δίοικηση αναμένει, υφίστανται δύο σημαντικά έργα τα οποία ο όμιλος είναι πολύ κοντά να αναλάβει και θα υπάρξουν ανακοινώσεις το προσεχές διάστημα.
Η κρίση του πολέμου μπορεί από την μια να έχει ασκήσει ανασταλτική επιρροή σε ορισμένους τομείς της επενδυτικής δραστηριότητας, όμως ταυτόχρονα οι ανταγωνιστικές ρώσικες εταρίες βγάινουν από το παιχνίδι του κλάδου, με αποτεέλσμα να ισχυροποιείται διεθνώς η θέση των Σωληνουργείων.

Η αποτίμηση

Από πλευράς αποτίμησης εκφράζεται η αισιοδοξία για βελτίωση των αποτελεσμάτων το 2022, λόγω των τιμολογήσεων στο αυξημένεο ανεκτέλεστο. Σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση, παρά το γεγονός, ότι με τα παρτόντα αποτελέσματα είναι πάνω από 30 φορές την καθαρή κερδοφορία, σημειώνεται ότι η σχέση αξίας προς Ebitda στα 7,5 περίπου είναι χαμηλότερη από τις ομοειδείς εταιρίες του εξωτερικού, καθώς αυτή ανέρχεται στο 10. Επίσης μειώθηκε ο καθαρός δανεισμός κατά 66 εκατ στα 264 εκατ, ενώ οι ταμειακές ροές στα 68 εκατ δείχνουν την βελτίωση της κεφαλαιακής δομής της εισηγμένης.
Σύμφωνα εμ τις εκτιμήσεις του κ. Αλέξανδρου Μπένου, οικονομικού διευθυντή της εταιρίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να διατηρηθεί υψηλά το ανεκτέλεστο καθώς αναμένεται να ανανεωθεί, παρά την ολοκλήρωση των προς ωρίμανση έργων.

Παράλληλα η εταιρία θα εξετάσει τις προϋποθέσεις για τα μεγάλα έργα των διασυνδέσεων όπως της Αιγύπτου - Ελλάδας αλλά και του Euroasia που αφορά την διασύνδεση της Κύπρου.
Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων του 2021 έχουν ως εξης:

Τι έδειξε το 2021

Ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και ρεκόρ ανεκτέλεστων παραγγελιών για την Cenergy Holdings η οποία ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

▪ Τα έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Ομίλου (16% αύξηση σε ετήσια βάση).

▪ Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ξεπέρασε επίσης το φράγμα του 1 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αφού το τελευταίο τρίμηνο του έτους εξασφαλίστηκαν σημαντικές παραγγελίες και στους δύο κλάδους.

▪ Η λειτουργική κερδοφορία παρέμεινε σταθερή με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA1 να ανέρχεται στα 104 εκατ. ευρώ (2% αύξηση σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα της επιτυχούς εκτέλεσης ενεργειακών έργων και των λύσεων προστιθέμενης αξίας.

▪ Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ φτάνοντας σε νέα χαμηλά επίπεδα (264 εκατ. ευρώ)

▪ Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων επηρεάστηκαν από την εφάπαξ πρόβλεψη ύψους 12.8 εκατ. ευρώ (14 εκατ. δολάρια ΗΠΑ πλέον τόκων) για την αναδρομική χρέωση δασμών αντιντάμπινγκ επί των εξαγωγών στις ΗΠΑ σωλήνων μεγάλης διαμέτρου και έφτασαν τα 30.5 εκατ. ευρώ το 2021 (έναντι 35.6 εκατ. το 2020).

▪ Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 22,1 εκατ. ευρώ έναντι 24,9 εκατ. το 2020.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2021 ανήλθαν σε 68 εκατ. ευρώ, εκμεταλλευόμενοι την αποτελεσματική διαχείριση κεφαλαίου κίνησης αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας ταμιακών εισροών.

▪ Κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 44.5 εκατ. ευρώ για τη νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης.

Aλεξίου: Ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους το 2022

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε:

«Οι ισχυρές πωλήσεις και η λειτουργική επίδοση του 2021 επιβεβαιώνουν την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά και να προωθούμε περαιτέρω το σενάριο της ενεργειακής μετάβασης, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα στους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο. Ο κλάδος των καλωδίων οδήγησε την κερδοφορία του Ομίλου, ενώ η Σωληνουργεία Κορίνθου κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές παραγγελίες κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η υψηλή προστιθέμενη αξία στις λύσεις που προτείνουμε και η βελτιωμένη αποδοτικότητα της παραγωγής μας, βοήθησαν ώστε να απορροφήσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για δασμούς στους σωλήνες χάλυβα.
Οι εταιρείες μας συνεχίζουν να επεκτείνουν την εμπορική τους παρουσία, όπως αποτυπώνεται και από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των ανεκτέλεστων παραγγελιών στο τέλος του 2021. Παράλληλα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους διερευνούν πιθανές συνεργασίες, ιδίως στην αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Αντιμετωπίζουμε με μέτρο και σύνεση την θετική αυτή ατμόσφαιρα των αγορών και είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε σταθερή ανάπτυξη και ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους και το 2022.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης