Νέα δεδομένα έχει επιφέρει η ενεργειακή κρίση στην καθημερινότητά μας, με τους λογαριασμούς ρεύματος να συνοδεύονται με άγχος και σύγχυση κατά την παραλαβή τους.
Γίνεται αντιληπτό, ότι ορισμένες συνήθειες χρήζουν αλλαγών και τροποποιήσεων, προκειμένου να βάλουμε και εμείς το χεράκι μας (όσο γίνεται βέβαια) στην ελάφρυνση των λογαριασμών και την παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας.Χωρίς μεγάλη σοφία, θέτουμε στο επίκεντρο τη συμπεριφορά μας εντός του σπιτιού και εξετάζουμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές.
Σβήνουμε τα φώτα
Ο φυσικός φωτισμός κατά τη διάρκεια της μέρας επιτρέπει να μειώσουμε τη χρήση των φωτιστικών εντός του σπιτιού. Πολλοί καταναλωτές έχουν τη συνήθεια να μη σβήνουν τα φώτα όταν εξέρχονται από ένα δωμάτιο, κάτι που συνεπάγεται επίσης άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Ομοίως, η χρήση λαμπτήρων LED εξοικονομούν ενέργεια σε σχέση με τους λαμπτήρες αλογόνου.
Φόρτιση κινητού
Έχουμε συνηθίσει να φορτίζουμε το κινητό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ξεχνάμε ότι δεν χρειάζονται και τρελές ώρες αναμονής για να φτάσει εκ νέου στο peak της η μπαταρία. Αυτό σημαίνει ότι ένα πλήρως φορτισμένο τηλέφωνο μπορεί να μείνει στην πρίζα για ώρες χωρίς λόγο, σπαταλώντας ρεύμα και χρήματα.
Πλύσιμο ρούχων
Το πλύσιμο των ρούχων σε υψηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να είναι αυτό απαραίτητο, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Καλό είναι η εν λόγω διαδικασία να συντελείται όταν το φορτίο είναι γεμάτο και όχι με «αέρα».
Κουζίνα
Ο πλέον «επικίνδυνος» χώρος κατανάλωσης ενέργειας και διαφυγής χρημάτων! Οι κουζίνες κατά το μαγείρεμα χρειάζονται προσοχή και σύνεση. Είναι σημαντικό να ξέρουμε εκ των προτέρων τι θέλουμε να φτιάξουμε, για να αποφύγουμε το άσκοπο «άναψε-κλείσε». Ο σωστός προγραμματισμός κατά το μαγείρεμα εξοικονομεί επίσης ενέργεια.
Σίγουρα, δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, αλλά μια υπενθύμιση είναι πάντα απαραίτητη, χρήσιμη και ειδικά αυτή την περίοδο επίκαιρη.
www.worldenergynews.gr