Ενέργεια

Πόσο επιπλέον πετρέλαιο θα πρέπει να αντλήσει ο OPEC+ για να μειωθούν οι τιμές

Πόσο επιπλέον πετρέλαιο θα πρέπει να αντλήσει ο OPEC+ για να μειωθούν  οι τιμές
Δύο  μόνο παραγωγοί κατέχουν περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας  ίσο με σχεδόν το 2% της παγκόσμιας ζήτησης

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τους λίγους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως με πλεονάζουσα δυναμικότητα που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν γρήγορα για να αυξήσουν την παραγωγή, να αντισταθμίσουν τις απώλειες εφοδιασμού από τη Ρωσία και να αποκλιμακώσουν τις τιμές, εκτιμούνοι αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.

Οι δύο παραγωγοί του ΟΠΕΚ του Κόλπου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, κατέχουν περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας «μικρής παραγγελίας», ίσο με σχεδόν το 2% της παγκόσμιας ζήτησης και σχεδόν το σύνολο των 2,2 εκατομμυρίων bpd της διαθέσιμης αυτής δυναμικότητας.


οπεκ1_1.JPG

Η Rystad Energy εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και το Κουβέιτ μαζί διαθέτουν περίπου 4 εκατομμύρια bpd πλεονάζουσας δυναμικότητας που μπορούν να διατεθούν στην αγορά εντός περιόδου 3-6 μηνών.

«Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έχουν τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης στην ξηρά που μπορούν να αξιοποιηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι μερικά εκατομμύρια βαρέλια θα μπορούσαν να προταθούν για εξαγωγές σε εβδομάδες, αν όχι σε ημέρες», δήλωσε η Louise Dickson της Rystad.

Ωστόσο, η ποσότητα είναι μικρότερη από αυτή που παράγει η Ρωσία. Η Ρωσία ανταγωνίζεται τη Σαουδική Αραβία για τη θέση του κορυφαίου εξαγωγέα αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο μαζί, με εξαγωγές περίπου 7 εκατομμυρίων bpd, ή 7% της παγκόσμιας προσφοράς.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, η ανησυχία για τη διακοπή του εφοδιασμού έχει οδηγήσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 σε πάνω από 139 δολάρια το βαρέλι αυτήν την εβδομάδα.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει έκτοτε σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς ότι ορισμένοι παραγωγοί ενδέχεται να αντλήσουν περισσότερα.


οπεκ2_1.JPG

Ο ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, τη Ρωσία και τους συμμάχους τους, έχει μια συμφωνία να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή κάθε μήνα κατά 400.000 bpd. Ο όμιλος αρνήθηκε να δράσει πιο γρήγορα ακόμη και όταν οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 13% την Τετάρτη, αφού ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι το Άμπου Ντάμπι τάσσεται υπέρ μιας αύξησης της παραγωγής και θα ενθάρρυνε τον ΟΠΕΚ να εξετάσει το ενδεχόμενο υψηλότερης παραγωγής.

Περαιτέρω σχόλια των ΗΑΕ υποβάθμισαν την προοπτική περισσότερου πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία δεν έκανε κανένα δημόσιο σχόλιο για το θέμα αυτή την εβδομάδα και το Ιράκ -που μπορεί να προσθέσει επιπλέον 300.000 bpd κατά την άποψη του IEA- είπε ότι η υψηλότερη παραγωγή δεν ήταν απαραίτητη.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, που αναμένεται να αγγίξει τα προ-πανδημικά επίπεδα φέτος, και η έλλειψη επαρκών επενδύσεων έχουν καταπονήσει την ικανότητα πολλών παραγωγών. Αρκετές χώρες, ιδιαίτερα αφρικανικά μέλη του ΟΠΕΚ+, δυσκολεύτηκαν να τηρήσουν τις υφιστάμενες ποσοστώσεις παραγωγής.

οπεκ3_1.JPG

Η Νιγηρία και η Αγκόλα υποβαθμίζουν τους στόχους του ΟΠΕΚ+ κατά το μεγαλύτερο ποσοστό

Η εκτίμηση της πλεονάζουσας δυναμικότητας σύντομης παραγγελίας από τονI EA, στην Έκθεσή του για την Αγορά Πετρελαίου του Φεβρουαρίου, εξαιρεί το Ιράν, το οποίο λέει ότι θα μπορούσε να προσθέσει σταδιακά άλλα 1,3 εκατομμύρια bpd εάν απαλλαγεί από τις κυρώσεις.

Οι πιθανότητες για αυτό φάνηκε να υποχωρούν αυτή την εβδομάδα όταν οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έπληξαν τις επιπλοκές.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης