Η αγορά περιμένει να δει αν ο ΟΠΕΚ θα καλύψει το κενό προσφοράς στη Ρωσία
Περί τις 18:40 ώρα Ελλάδας το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Μάϊο ενισχυόταν κατά 2,6% στα 113,79 δολάρια το βαρέλι από 116,80 δολάρια νωρίτερα . Το συμβόλαιο υποχώρησε 13% την προηγούμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της μίας ημέρας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Το συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματευόταν στα 110,23 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,59% ενώ νωρίτερα είχε φθάσει τα 113,27 $, . Το συμβόλαιο είχε υποχωρήσει 12,5% στην προηγούμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Νοέμβριο.
Η αβεβαιότητα σχετικά με το από πού και πότε θα προέλθει η προσφορά για να αντικαταστήσει το αργό από τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο τη Ρωσία σε μια στενή αγορά οδήγησε σε προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου μεταξύ 100 και 200 δολαρίων το βαρέλι.
«Επομένως, το να υποδηλώνουμε ότι η αγορά πετρελαίου είναι μπερδεμένη θα ήταν υποτιμητικό, καθώς βρισκόμαστε σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», δήλωσε ο Stephen Innes, συνεργάτης της SPI Asset Management.
Αντικρουόμενα μηνύματα
Τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του πρεσβευτή της χώρας στην Ουάσιγκτον έστειλαν αντικρουόμενα μηνύματα.
Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail al-Mazrouei, έγραψε στο Twitter αργά την Τετάρτη ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη στην υφιστάμενη συμφωνία του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί ως OPEC+, για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα μηνιαίως μετά τις απότομες περικοπές το 2020.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστεύουν στην αξία που φέρνει ο OPEC+ στην αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο al-Mazrouei.
Λίγες ώρες πριν, οι τιμές έπεσαν μετά από σχόλια του πρεσβευτή των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον ότι η χώρα του θα ενθαρρύνει τον ΟΠΕΚ να εξετάσει το ενδεχόμενο υψηλότερης παραγωγής για να καλύψει το κενό προσφοράς λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Τα σχόλια από αξιωματούχους των ΗΑΕ ήρθαν καθώς η αγορά έλαβε επίσης υπόψη τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας και τις προσπάθειες να υπογραφεί μια πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν αργότερα φέτος.
Ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα, ορισμένοι άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ δυσκολεύονται να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής τους λόγω της ανεπαρκούς επένδυσης σε υποδομές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θα περιορίσει την ικανότητά τους να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή.
«Πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο για τον ΟΠΕΚ+ να ενισχύσει την παραγωγή σε αυτό το περιβάλλον», δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank Vivek Dhar.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Standard Chartered προέβλεψαν ότι ο ΟΠΕΚ θα προσπαθούσε να καλύψει το ρωσικό κενό εφοδιασμού, «τερματίζοντας ουσιαστικά τη συμφωνία OPEC+ στην τρέχουσα μορφή της».
www.worldenergynews.gr