Ενέργεια

«Απτόητος» ο OPEC+ από το ράλι του πετρελαίου - Αμετάβλητος ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής

«Απτόητος» ο OPEC+ από το ράλι του πετρελαίου - Αμετάβλητος ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής
Ο OPEC+ ενισχύει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον κάθε μήνα από τον περασμένο Αύγουστο

Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα (2/3) οι χώρες του OPEC+ για την αμετάβλητη συνέχιση του σχεδίου της και τις σταδιακές αυξήσεις της παραγωγής τους, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων χωρών για μια μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ράλι των τιμών που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας. 

Aυτή η εξέλιξη είχε ως συνέπεια την τεράστια άνοδο των τιμών του πετρελαίου με το brent να φτάνει στα 113,67 δολ/βαρέλι (+8,29%) και το αργό να ενισχύεται κατά 8,35% στα 112,04 δολ/βαρέλι.

Ο OPEC+ ενισχύει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον κάθε μήνα από τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο της επιστροφής της συνδυασμένης προσφοράς του στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Η ίδια αύξηση θα εφαρμοστεί και για τον Απρίλιο. 

Το γνωστό story

Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα ήθελαν να δουν τον ΟΠΕΚ+ να αυξάνει την παραγωγή περισσότερο.

Ωστόσο, μόνο λίγες χώρες έχουν πλεονάζοντα αποθέματα, συμπεριλαμβανομένης της de facto ηγέτιδας του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας και του γείτονά της στον Κόλπο, των ΗΑΕ. Το Ριάντ έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις των ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή πιο γρήγορα από ό,τι απαιτούνταν βάσει της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» - δεν είχε καμία επίδραση μέχρι σήμερα στη λειτουργία της συμφωνίας παραγωγής, είπαν τρεις πηγές στο Reuters, με μια εξ’ αυτών να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι: «Η Σαουδική Αραβία απέκρουσε τις γεωπολιτικές εντάσεις στη συνάντηση και είπε να μείνει με τη θεμελιώδη ιστορία».

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης