Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού κόστους, η κυβέρνηση της Ιταλίας εισήγαγε ένα νέο πακέτο μέτρων για να βοηθήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να δουν μειωμένους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως αναφέρει το PV-Magazine, προβλέπονται αναδρομικές μειώσεις στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών με ισχύ άνω των 20 kW, με το εν λόγω πρόγραμμα να παίρνει την ονομασία «Conto Energia» και οι διατάξεις του οποίου περιλαμβάνονται σε διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της χώρας.
Παράλληλα, η περικοπή των κινήτρων θα ισχύει μόνο για την περίοδο από 1 Φεβρουαρίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022. Οι νέοι κανόνες ισχύουν μόνο για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Conto Energia, το οποίο έληξε το 2014, και όχι για εκείνες που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος net metering εκτός του προγράμματος.
Οι αντιδράσεις
«Εκφράζουμε μεγάλη ανησυχία για το νέο διάταγμα, καθώς θεσπίζει αναγκαστική εισφορά σε εταιρείες που παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές χωρίς καμία δυνατότητα αποζημίωσης. Αν και προσωρινό, το διάταγμα αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργεί απώλεια αξιοπιστίας στη χώρα έναντι των επενδυτών που σήμερα περισσότερο από ποτέ καλούνται να κάνουν την ενεργειακή μετάβαση επενδύοντας σε νέες ανανεώσιμες μονάδες» τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου Italia Solare, Paolo Rocco Viscontini μιλώντας στο PV –Magazine.
Επίσης, το νέο μέτρο βρίσκει την αντίθετη γνώμη αρκετών εμπορικών φορέων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής ένωσης αιολικής ενέργειας Anev, της ένωσης υδροηλεκτρικής ενέργειας Assoidroelettrica και της οργάνωσης enewables ANIE Rinnovabili, καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων που υπέγραψαν επιστολή προς την κυβέρνηση.
«Οι υπογράφοντες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να τεθεί άμεσα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ένα θέμα τόσο σημαντικό όσο αυτό της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας. Να οριστούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις που εγγυώνται στη χώρα σταθερό ενεργειακό κόστος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ανταγωνιστικό και όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητο από τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και σε συμμόρφωση με τους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές που έχει αναλάβει η χώρα μας».
www.worldenergynews.gr