Το IIGCC απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε σχέδιο στα τέλη του περασμένου έτους για να χαρακτηρίσει τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνικά ως πράσινες στην «ταξονομία» της, ένα πολυαναμενόμενο βιβλίο κανόνων που ορίζει ποιες επενδύσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως φιλικές προς το κλίμα στην Ευρώπη.
Η Ομάδα Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή (IIGCC), της οποίας στα 370 μέλη περιλαμβάνονται οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, όπως η BlackRock και η Vanguard, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις προσπάθειες της ΕΕ να ηγηθεί των διεθνών κινήσεων για τις πράσινες επενδύσεις.
«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε συμπερίληψη του φυσικού αερίου στο πεδίο εφαρμογής της Ταξινόμησης», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της IIGCC, Στέφανι Φάιφερ, σε ανοιχτή επιστολή της προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του μπλοκ.
«Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις... θα διακυβεύσουν σοβαρά το καθεστώς της Ευρώπης ως παγκόσμιου ηγέτη στα βιώσιμα χρηματοοικονομικά, προκαλώντας πιθανώς έναν «αγώνα» που θα μπορούσε να μειώσει το επίπεδο της φιλοδοξίας για το κλίμα στις ταξινομήσεις».
Το φυσικό αέριο εκπέμπει περίπου τις μισές εκπομπές CO2 του άνθρακα όταν καίγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ορισμένα κράτη της ΕΕ το θεωρούν κλειδί για τον περιορισμό της εξάρτησής τους από τον άνθρακα.
Αλλά η υποδομή φυσικού αερίου συνδέεται επίσης με διαρροές μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου που θερμαίνει τον πλανήτη. Η συζήτηση των χωρών της ΕΕ για το φυσικό αέριο έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ και εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου της ΕΕ.
Όριο εκπομπών
Οι ειδικοί είχαν συμβουλεύσει την Επιτροπή να μην χαρακτηρίζει τις μονάδες φυσικού αερίου ως πράσινες επενδύσεις εκτός εάν πληρούν το όριο εκπομπών 100g CO2e/kWh. Η αρχική πρόταση της Επιτροπής για τους κανόνες περιλάμβανε αυτό το όριο, αλλά αντιμετώπισε την αντίθεση από χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Το τελευταίο προσχέδιο πρότασης, που επικαλείται το Reuters, θέτει όρους μεταξύ των οποίων ενός ορίου 270 g CO2e/kwh για μονάδες αερίου έως το 2030.
Το IIGCC προειδοποιεί ότι αυτό θα επιτρέψει στις ενεργειακές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν την πράσινη ετικέτα της ταξινόμησης, παρόλο που δεν θα είναι σε καλό δρόμο για να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 - τον στόχο που οι επιστήμονες λένε ότι ο κόσμος πρέπει να φτάσει για να αποφευχθεί μια καταστροφική κλιματική αλλαγή.
"Αυτό με τη σειρά του εμποδίζει την ικανότητα των μελών μας να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκια τους με το καθαρό μηδέν, υπονομεύοντας ολόκληρο τον σκοπό της Ταξινόμησης", επεσήμανε το IGCC.
Η επιστολή ανέφερε τον υπολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι για να επιτευχθούν οι καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 παγκοσμίως, η ζήτηση φυσικού αερίου πρέπει να μειωθεί κατά 8% κάτω από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030.
Αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι λήφθηκαν υπόψη οι επιστημονικές συμβουλές με σχόλια από τα κράτη μέλη και ότι, τελικά, αυτό που είχε σημασία ήταν ότι το μπλοκ πέτυχε τους στόχους του για το κλίμα.
«Η συμπερίληψη πυρηνικών ή φυσικού αερίου συνοδεύεται από σαφείς και αυστηρούς όρους που σχετίζονται με τη χρήση του σύμφωνα με τους κλιματικούς μας στόχους και με εγγυήσεις έναντι σημαντικής περιβαλλοντικής βλάβης», επεσήμανε ο αξιωματούχος.
www.worldenergynews.gr