Ενέργεια

Οι 4+1 αμερικανικές ενεργειακές μετοχές που υπόσχονται υψηλά μερίσματα το 2022

Οι 4+1 αμερικανικές ενεργειακές μετοχές που υπόσχονται υψηλά μερίσματα το 2022

Οι αυξανόμενες ταμειακές ροές ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε αύξηση των μερισμάτων σύμφωνα με το Oilprice.com

Εντυπωσιακή ήταν η «είσοδος» του ενεργειακού τομέα το 2022, την ώρα μάλιστα που οι αγορές συνεχίζουν να είναι ασταθείς και ταραγμένες λόγω της πανδημίας και της συνεχιζόμενης ενεργειακής μετάβασης.

Την πρώτη πλήρη εβδομάδα διαπραγμάτευσης το 2022, το σημείο αναφοράς του ενεργειακού τομέα Energy Select Sector SPDR ETF κέρδισε 9,0% έναντι -1,5% από τον S&P 500.
Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται τώρα στο υψηλότερο επίπεδό τους σε περισσότερο από ένα μήνα, με τόσο το Brent όσο και το WTI να κινούνται πάνω από τα 80 δολάρια καθώς οι φόβοι της Omicron περιορίζονται.
Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής υποδηλώνει ότι το Omicron θα μπορούσε να αντικαταστήσει την παραλλαγή Delta επειδή ενισχύει την ανοσία. Μέχρι στιγμής, τα άτομα που προσβάλλονται από το Omicron παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα από αυτά που έχουν μολυνθεί από την Delta και είναι επίσης λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν.

Η Wall Street παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανοδική στον ενεργειακό τομέα, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ακόμη υψηλότερες τιμές του πετρελαίου το 2022. Η Barclays έχει προβλέψει ότι η τιμή του συμβολαίου WTI θα είναι κατά μέσο όρο 77 $/βαρέλι το 2022, από 73 $ το 4ο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας ότι η πώληση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από την κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος μείωσης των τιμών. Η Barclays εκτιμά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ανέβουν ακόμη υψηλότερα από αυτή την πρόβλεψη, εάν ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα του COVID-19 και έτσι ενισχυθεί η ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η Goldman Sachs βλέπει και αυτή ανοδικές προοπτικές και έχει προβλέψει το Brent στα 85 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2023.

Για τους επενδυτές που αναζητούν σταθερά ενεργειακά μερίσματα, αυτές είναι κορυφαίες μετοχές σύμφωνα με το OilPrice.

  1. ExxonMobil: Μερισματική απόδοση (Fwd): 5,15%, Aπόδοση 52 εβδομάδων: 53,2%


Η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών, ExxonMobil Corp. είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες μερισμάτων στον ενεργειακό τομέα.
Η Exxon Mobil Corp έχει ονομαστεί από το Dividend Channel ''S.A.F.E. 25'', που υποδηλώνει μια μετοχή με στατιστικά άνω του μέσου όρου ''DividendRank'', συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρής μερισματικής απόδοσης 5,15%, καθώς και ένα εξαιρετικό ιστορικό τουλάχιστον δύο δεκαετιών αύξησης μερισμάτων.
Τα τελευταία χρόνια, η Exxon δυσκολεύεται να πληρώσει το μέρισμά της λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και της επιθετικής πολιτικής που οδηγεί σε υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες. Όμως, οι τιμές της ενέργειας βελτιώθηκαν κατά πολύ τον περασμένο χρόνο, ενισχύοντας την εταιρεία με άφθονα κεφάλαια. Την περασμένη οικονομική περίοδο, οι ταμειακές ροές της Exxon από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν στα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια, καταφέρνοντας να χρηματοδοτήσει πλήρως τις δαπάνες μερίσματος και κεφαλαίου καθώς και να αποπληρώσει χρέος κατά πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια.


2. ConocoPhillips: Μερισματική απόδοση (Fwd): 2,34% Απόδοση 52 εβδομάδων: 80,4%


Η ConocoPhillips είναι κορυφαίος παίκτης σχιστολιθικού που δραστηριοποιείται κυρίως σε συμβατικές και κλειστές δεξαμενές πετρελαίου, σχιστολιθικό αέριο, βαρύ πετρέλαιο, LNG, πετρελαϊκή άμμο και άλλες δραστηριότητες παραγωγής.
Το περασμένο τρίμηνο, η Bank of America αναβάθμισε τις μετοχές της COP σε Buy από Neutral με στόχο τιμής 67 $, αποκαλώντας την εταιρεία "ταμειακή μηχανή" με δυνατότητα επιταχυνόμενων αποδόσεων.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της BofA, Doug Leggate, η Conoco δείχνει «έτοιμη να επιταχύνει τις αποδόσεις με ταχύτερο ρυθμό.
Οι μετοχές της COP έχουν υποχωρήσει σε πιο ελκυστικά επίπεδα «αλλά με διαφορετική μακροοικονομική προοπτική από όταν το πετρέλαιο [Brent] έφτασε στο απόγειο κοντά στα 70 δολάρια».
Ο αναλυτής της BofA πιστεύει ότι η COP είναι πολύ καλά τοποθετημένη σε μια πιο μακροπρόθεσμη ανάκτηση τιμών πετρελαίου.
Η Raymond James εκτιμά ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας υποτιμά την πλημμύρα μετρητών, που είναι έτοιμη να δημιουργήσει η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πριν από τρεις εβδομάδες, η Conoco αποκάλυψε τα προκαταρκτικά της σχέδια για το 2022, τονίζοντας ένα πρόγραμμα τριών επιπέδων με το οποίο η εταιρεία θα μπορούσε να επιστρέψει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια στους επενδυτές το 2022.
Η COP παρέχει ένα ανασχεδιασμένο πλάνο επιστροφής κεφαλαίου σε μετόχους με:
1) Βασικό μέρισμα 2,4 δισεκατομμυρίων $ (2,5% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς)
2) Μεταβλητό μέρισμα 20c/s το επόμενο τρίμηνο (1,1% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της αγοράς, σε ετήσια βάση)
3) Αγορές μετοχών ( buyback)  ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων $ (3,7% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς).

Η COP επιδιώκει αύξηση 36% στο capex για το έτος (22% προσαρμογή για την αγορά Permian) και αύξηση παραγωγής μόλις 3%. Στην πραγματικότητα, η Conoco πρόκειται να επιστρέψει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στους επενδυτές το επόμενο έτος. Η εταιρεία πραγματοποιεί επίσης έξυπνες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς των περιουσιακών στοιχείων Permian Basin της Royal Dutch Shell με 9,5 δις. δολ. και επίσης επενδύει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε πράσινα έργα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.


3.MPLX LP Μερισματική απόδοση (Fwd): 9,12% Απόδοση 52 εβδομάδων: 31,6%


Για δεκαετίες το  MLP αποτελούσε πηγή αξιόπιστου εισοδήματος υψηλής απόδοσης για τους επενδυτές ενέργειας. Ένα MLP απαιτείται από το νόμο να αντλεί τουλάχιστον το 90% των ταμειακών του ροών από εμπορεύματα, φυσικούς πόρους ή ακίνητα. Αυτοί, με τη σειρά τους, διανέμουν μετρητά στους μετόχους αντί να πληρώνουν μερίσματα όπως θα έκανε μια τυπική εταιρεία.
Τα MLP συνδυάζουν τη ρευστότητα των εισηγμένων εταιρειών και τα φορολογικά οφέλη των ιδιωτικών συνεργασιών, επειδή τα κέρδη φορολογούνται μόνο όταν οι επενδυτές λαμβάνουν διανομές.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των MLP είναι, ότι θεωρούνται μεταβιβάσιμες οντότητες σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ. Ενώ τα περισσότερα εταιρικά κέρδη φορολογούνται δύο φορές (πρώτα μέσω των κερδών και ξανά μέσω μερισμάτων), το καθεστώς μετακύλισης των MLP τους επιτρέπει να αποφύγουν αυτή τη διπλή φορολόγηση επειδή τα κέρδη δεν φορολογούνται σε εταιρικό επίπεδο.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα είναι ότι τα Midstream MLP λειτουργούν ως εισπράκτορες διοδίων για τις εταιρείες ενέργειας που χρησιμοποιούν τους αγωγούς τους.
Ως εκ τούτου, οι ταμειακές ροές τους προστατεύονται από μακροπρόθεσμες συμφωνίες, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο επιρρεπείς στις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων. Τα MLP συνήθως καταβάλουν τις υψηλότερες διανομές στον ενεργειακό τομέα.  Η MPLX LP είναι μια εταιρεία μεταφοράς και επεξεργασίας αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Οχάιο και ένας από τους κορυφαίους πληρωτές μερισμάτων στον κλάδο.  Η MPLX έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στη μείωση των λειτουργικών και κεφαλαιουχικών δαπανών καθώς και στην εξασφάλιση και ανάπτυξη έργων ανάπτυξης. Επιπλέον, η μητρική Marathon Petroleum Corp. ολοκλήρωσε πρόσφατα την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Speedway για 21 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους και τη στήριξη του ισολογισμού της εταιρείας.


4.Rattler Midstream LP Μερισματική απόδοση: 8,26% Απόδοση 52 εβδομάδων: 19,7%


Η Rattler Midstream LP παρέχει υπηρεσίες που σχετίζονται με το νερό στην εταιρεία παραγωγής σχιστόλιθου πετρελαίου και φυσικού αερίου Diamondback Energy στη λεκάνη Permian στο Δυτικό Τέξας. Η διοίκηση της Rattler έχει περικόψει επιθετικά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, που συνέβαλαν στη στήριξη της συνεχούς δημιουργίας ελεύθερων ταμειακών ροών. Επιπλέον, η Rattler Midstream δεν είναι παρούσα σε όλη την έκταση της εταιρείας Diamondback Energy, γεγονός που της επιτρέπει να αυξάνει τα έσοδα σε μια εποχή που η Diamondback Energy έχει προβλέψει μια περίοδο χωρίς ανάπτυξη.

Άλλα MLP με υψηλές αποδόσεις είναι:
Plains All American Pipeline, L.P. - 7,17% Fwd
Plains GP Holdings, L.P. -6,61% Fwd
Magellan Midstream Partners, L.P. - 8,73% Fwd
Enterprise Products Partners L.P. - 7,99% Fwd
Kinder Morgan, Inc. - 6,35% Fwd
The Williams Companies, Inc. - 5,98% Fwd

5. NextEra Energy Partners, L.P. Μερισματική απόδοση (Fwd): 3,52% Απόδοση 52 εβδομάδων: -1,0%


Πολλές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λειτουργούν στο "κόκκινο" και, ως εκ τούτου, δεν πληρώνουν μερίσματα. Ωστόσο, ορισμένες είναι αξιοσημείωτοι για τον συνδυασμό σταθερής οικονομικής κατάστασης και ελκυστικών μερισμάτων. Η NextEra Energy Partners, L.P. ανήκει στην τελευταία κατηγορία.
Η NextEra Energy Inc. είναι μια εταιρεία καθαρής ενέργειας με έδρα τη Φλόριντα και η μεγαλύτερη εταιρεία χαρτοφυλακίου ηλεκτρικής ενέργειας στην Αμερική με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Η NEE είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, με δυναμικότητα παραγωγής 45.900 μεγαβάτ. Η εταιρεία διαθέτει οκτώ θυγατρικές, με τη μεγαλύτερη, την NextEra Energy Services, που προμηθεύει 5 εκατομμύρια σπίτια στη Φλόριντα με ηλεκτρική ενέργεια.

Η NextEra Energy Partners, L.P. είναι μία από τις θυγατρικές της NextEra Energy Inc. Η NextEra Energy Partners αποκτά, κατέχει και διαχειρίζεται έργα καθαρής ενέργειας με σύμβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εταιρεία κατέχει χαρτοφυλάκιο συμβατικών στοιχείων ενεργητικού παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αποτελείται από αιολικά και ηλιακά έργα, καθώς και συμβατικά περιουσιακά στοιχεία αγωγών φυσικού αερίου. Η NextEra Energy Partners έχει συμφέροντα σε δεκάδες αιολικά και ηλιακά έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και περιουσιακά στοιχεία υποδομής φυσικού αερίου στο Τέξας.
Αυτά τα έργα χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για την παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο.
Παρόλο που η NEP εξασφαλίζει επί του παρόντος μια μέτρια απόδοση 3,52%, η διοίκηση της εταιρείας επιδιώκει αύξηση μερισμάτων 12-15% μέχρι το 2024, καθιστώντας την μια καλή επιλογή για μερισματούχους επενδυτές .

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης