Ενέργεια

Επιτυχής συμφωνία ΔΕΠΑ - GAZPROM με 80% TTF για το 2022

Επιτυχής συμφωνία ΔΕΠΑ - GAZPROM με 80% TTF για το 2022
Η συμφωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις δημιουργεί έδαφος για την περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών από τη ΔΕΠΑ τους πρώτους μήνες του 2022 αλλά και των βιομηχανιών
Αίσιο τέλος είχαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ και Gazprom για την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου.
Οι δύο εταιρίες βρήκαν κοινό τόπο για το ζήτημα της τιμολόγησης, ζήτημα που δίχασε βαθιά και απασχόλησε και τους πολιτικούς ηγέτες των δύο χωρών.
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 και αφού προηγουμένως έφτασαν πολύ κοντά στη ρήξη οι διοικήσεις της ΔΕΠΑ και της Gazprom κατέληξαν σε συμφωνία η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί σήμερα 4/1. Βάσει αυτής, το 2022 το αέριο που θα προμηθεύεται η ΔΕΠΑ θα τιμολογείται με φόρμουλα που θα στηρίζεται σε ποσοστό 80% στο χρηματιστηριακό δείκτη ΤΤF και 20% στο πετρέλαιο.

Αντίστοιχα για το 2023 η φόρμουλα αναπροσαρμόζεται στο 85% TTF 15% πετρέλαιο, ενώ μικρή αναπροσαρμογή προβλέπεται και για τα έτη μετά το 2023 και μέχρι το 2026 που λήγει η σύμβαση.
H διοίκηση του κ. Ξιφαρά από πλευράς της ΔΕΠΑ κατάφερε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων να περιορίσει τη συμμετοχή του TTF στη φόρμουλα τιμολόγησης στο 80% από το αρχικό 100% που ζητούσε η ρωσική πλευρά αλλά και να διατηρήσει αμετάβλητες τις συμβολαιοποιημένες ετήσιες ποσότητες των 2 δις κ.μ. καθ όλη την διάρκεια της σύμβασης.

Η συμφωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις δημιουργεί έδαφος για την περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών από τη ΔΕΠΑ τους πρώτους μήνες του 2022 αλλά και των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Τα ακριβή μέτρα στήριξης θα οριστικοποιηθούν από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ μέσα στον Ιανουάριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έχει συνεισφέρει ήδη στην απορρόφηση των μεγάλων αυξήσεων της τιμής φυσικού αερίου, προσφέροντας έκπτωση 16% στα οικιακά τιμολόγια τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και 40% τον Δεκέμβριο.

Σε συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική αγορά κατέληξαν χθες  οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom σε εταιρικό επίπεδο.

Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026,  εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει.

Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια.

Σκρέκας: Εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας η συμφωνία

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

Ξιφαράς: Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι: «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον».


Οι τιμές TTF ανακάμπτουν - Η κρίση συνεχίζεται

Οι τιμές του TTF πάντως ανέκαμψαν και χθες 3/1/ 2022. Η εκ νέου επιδείνωση της αγοράς φυσικού αερίου έσπασε το πτωτικό σερί της τελευταίας εβδομάδας πριν την αλλαγή έτους, καθώς οι τιμές ανέβηκαν 19,5% στα 84,10 ευρώ/MWh για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του 2022
Αντίστοιχα το συμβόλαιο του Μαρτίου στα 81,25 ευρώ/MWh στο +18,65% και στα 65 ευρώ ισορροπούν οι τιμές των συμβολαίων μέχρι τον Ιούλιο του 2022.

Όπως φαίνεται για να εκτονωθεί η κρίση, θα πρέπει να κουμπώσουν οι ισορροπίες μεταξύ Ρώσων, Γερμανών και ΗΠΑ.

Όμως για 15η συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκε χθες η παράδοση του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe στην Πολωνία, και όχι στην Δυτική Ευρώπη, που αποτελεί τον φυσικό προορισμό του.

Σύμφωνα με το Reuters, o όγκος του αερίου που κατευθύνεται ανατολικά έφθασε τα 5,9 εκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh/h) στον κόμβο του Μαλνόφ, στα σύνορα με την Πολωνία.

Ένα άλλο στοιχείο έχει να κάνει και με τις δηλώσεις Biden, προς στήριξη του Ουκρανού προέδρου για τα ζητήματα διαφορών με την Ρωσία.
Οι τιμές είχαν αποκλιμακωθεί σημαντικά την Παρασκευή 31/21 μετά την τηλεφωνική επαφή μεταξύ Biden και Putin. Οι διαπραγματεύεσεις που ξεκινούν στις 10 Ιανουαρίου θα είναι κομβικές για την εύρεση των νέων ισορροπιών και πιθανώς θα καθορίσουν και την στάση των Γερμανών που έχει αφήσει πολλά ερωτήματα για την τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης. Αν και οι ίδιοι οι Γερμανοί έχουν ορίσει άτυπα μια προθεσμία 6μήνου για την λειτουργία του Nord Stream 2, που αναμένεται να ρίξει τις τιμές, τα συμβόλαια μέχρι το καλοκαίρι του 2022 παραμένουν στα επίπεδα 65 -70 ευρώ/MWh που σημαίνει, ότι η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην αγορά.

Η κρίση όμως με την προϋπόθεση ότι οι σχέσεις μεταξύ των τριων θα βρουν ισορροπία, κάτι εξάλλου που είναι ζητούμενο από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ζήτημα μηνών. Στην κατεύθυνση αυτή σε πιο μεσοπρόθεσμο επίπεδο και εφόσον οι τιμές επανέλθουν στα χαμηλότερα επίπεδα που προσδιορίζονται από τις πραγματικές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την GAZPROM είναι μια καλή συμφωνία που εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια για τα επόμενα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης