Μια διαπραγμάτευση που έχει λάβει χώρα με συνθήκες ακραίες και η κατάληξη σε συμφωνία θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας σε φυσικό αέριο της χώρας σε μια χρονιά, που οι διεθνείς συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.
Η ΔΕΠΑ έχει πάρει πάνω της στην παρούσα φάση το βάρος της κοινωνικής πολιτικής με την εντυπωσιακή αύξηση της έκπτωσης κατά 40% στα 34 +15 ευρώ/MWh, ενώ εξετάζει και πρόσθετες κινήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
H ΔΕΠΑ όμως δεν έφτασε τυχαία στην δυνατότητα να παράσχει αυτήν την πολύτιμη βοήθεια στην κυβερνητική προσπάθεια για την ανακούφιση των καταναλωτών από την κρίση.
Όπως ανέφερε μιλώντας προς το WEN o διευθύνων σύβουλος κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς στα πλαίσια του αφιερώματος, " Στην δίνη της ενεργειακής κρίσης - αιτίες, αμτιμετώπιση, ευκαιρίες και προοπτικές":
-Οι κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει από το 2019, βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού, έδωσαν άλλωστε τη δυνατότητα να συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια ανακούφισης των καταναλωτών. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε πολιτικές, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
-Έχουμε αντιληφθεί εγκαίρως, τις αυξημένες απαιτήσεις από τον ενεργειακό τομέα και προχωρούμε δυναμικά στην εξασφάλιση διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων ενέργειας για τη χώρα, όπως επίσης και την επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων εφοδιασμού, δύο παράγοντες που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο τα επόμενα χρόνια της ενεργειακής μετάβασης. Επιπλέον, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας στη χονδρική και λιανική αγορά με ένα ισορροπημένο portfolio.
Και προσθέτει: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαθέτει ένα διαφοροποιημένο portfolio εφοδιασμού, το οποίο στηρίζεται κυρίως σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια, με διαφορετικούς μηχανισμούς τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Το γεγονός αυτό, παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού στους πελάτες μας, και με δεδομένο ότι κατέχουμε ηγετικό ρόλο στην εγχώρια αγορά, παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού και στη χώρα.
Ασφαλώς και το μέγεθος της κρίσης έχει μετατοπίσει το βάρος του ομίλου στην εξασφάλιση της στήριξης των καταναλωτών απέναντι σε πρωτοφανείς συνθήκες ανόδου των διεθνών τιμών και τους αστάθμητους διεθνείς παράγοντες, που έχουν ξεπεράσει το κόστος της πράσινης μετάβασης και έχουν περιλάβει τις διαπραγματεύσεις κορυφής μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Γερμανών.
Τα βήματα του Μετασχηματισμού
Σε κάθε περίπτωση όμως μια αδύναμη ΔΕΠΑ δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια βάρη και δεν είναι πολύ μακριά οι περιπέτειες του πρόσφατου παρελθόντος με την ELFE.
Σίγουρα είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσει κανείς για το 2022, όταν το περιβάλλον είναι τόσο αβέβαιο και χαρακτηρίζεται από συνθήκες εξαιρετικά απρόβλεπτες για τις ενεργειακές αγορές. Για τον λόγο αυτό αξίζει να δούμε τα βήματα που έγιναν μέσα στην χρονιά που φεύγει, που δείχνουν και την προετοιμασία μετασχηματισμού σε έναν καθετοποιημένο όμιλο με στόχο να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, όπως τα επεσήμανε ο κ. Ξιφαράς.
- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας επενδύει στις ΑΠΕ, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW. Παράλληλα, πρωταγωνιστεί στο τομέα του Υδρογόνου, μέσω της Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο αλλά και του συντονισμού του έργου White Dragon. Το White Dragon συγκαταλέγεται στα απειροελάχιστα έργα φάρους της Ευρώπης (lighthouse projects) και έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης που θα ολοκληρωθεί έως το 2028.
- Ο μετασχηματισμός σε μια ενεργειακή επιχείρηση, με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, που αποτυπώνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό με ορίζοντα το 2024, ήταν επιβεβλημένος εν μέσω ενεργειακής μετάβασης και αποδεικνύεται κρίσιμος σήμερα. Διασφαλίζει την ανθεκτικότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ταυτόχρονα τη βιώσιμη ανάπτυξή της
-Συνεχίζονται τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο που αποτελεί το καύσιμο-γέφυρα και αξιοποιούμε τεχνολογίες αιχμής, όπως το small scale LNG και το CNG, ώστε να επεκταθεί η χρήση του σε όλη την Ελλάδα ακόμα και περιοχές εκτός εγκατεστημένου δικτύου. Παράλληλα, στην ανάπτυξη μια βιώσιμης και αποδοτικής αλυσίδας ανεφοδιασμού LNG για τις θαλάσσιες μεταφορές.
- Όσο θα προχωρούν οι εξελίξεις προς την ενεργειακή μετάβαση, η ναυτιλία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την υποδομή αυτή και για τις μορφές LNG μηδενικών εκπομπών ρύπων (συνθετικό και bio-LNG), άρα θα έχει μια οικονομική, αποδοτική λύση που θα συμβαδίζει με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το 2050 . Για αυτό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, όπως για παράδειγμα τα POSEIDON MED II και BlueHUBS που αφορούν την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου σε περισσότερες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει και στην κατασκευή του πρώτου bunkering vessel στην Ελλάδα.
www.worldenergynews.gr