Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν καταστήσει τα commodities μία από τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με τις κορυφαίες επιδόσεις φέτος.
Ο S&P Goldman Sachs Commodity Index σημείωσε άνοδο 36% από την αρχή του έτους έως τις 22 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με την αύξηση 27% του δείκτη S&P 500 για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Μια ακόμη «δυνατή» χρονιά θα είναι και το 2022, αν και παραμένουν βασικοί καθοδικοί κίνδυνοι, λένε οι αναλυτές.
Σε αυτούς τους κινδύνους περιλαμβάνονται δύο σημαντικοί παράγοντες: πώς οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τον COVID και εάν η πανδημία θα οδηγήσει σε αυστηρότερους περιορισμούς ή/και lockdown.
Ο άλλος σημαντικός μοχλός για τα commodities το επόμενο έτος θα είναι οι πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, την προμήθεια εμπορευμάτων και τη διαχείριση της κρίσης ακινήτων μετά τις συνέπειες από τον υπερχρεωμένο γίγαντα ακινήτων Evergrande.
Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του φυσικού αερίου
Στα ενεργειακά commodities, οι εξελίξεις του COVID και οι κινεζικές πολιτικές θα συνεχίσουν να είναι οι βασικοί μοχλοί των τιμών το 2022, παράλληλα με τις πολιτικές διαχείρισης της προσφοράς του ΟΠΕΚ+.
Οι τιμές του φυσικού αερίου και του LNG αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο.
Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και ένας ψυχρότερος χειμώνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την άνοιξη, γεγονός που θα διατηρούσε τις τιμές του φυσικού αερίου υψηλότερες για το μεγαλύτερο μέρος του 2022.
Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να καταγράψουν χαμηλότερα μέσα επίπεδα το επόμενο έτος, με πλεόνασμα να αναμένεται στην αγορά στις αρχές του 2022.
Η έκταση των νέων περιορισμών λόγω της παραλλαγής Omicron και των πολιτικών εφοδιασμού του ΟΠΕΚ+ θα καθορίσει πόσο σφιχτή (ή όχι) θα είναι η αγορά πετρελαίου του χρόνου.
Οι κινεζικές πολιτικές αποθήκευσης αργού θα διαδραματίσουν επίσης εξέχοντα ρόλο στην αγορά πετρελαίου, ειδικά εάν ο κορυφαίος εισαγωγέας στον κόσμο συνεχίσει να επιβραδύνει την εκτιμώμενη εμπορική και στρατηγική αποθεματοποίηση σε σύγκριση με τη μαζική δημιουργία αποθεμάτων αργού τα τελευταία χρόνια.
Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Κίνα θα μπορούσε να έχει επιβράδυνση των εισαγωγών αργού. Ένας συνδυασμός των πολιτικών της Κίνας για τον περιορισμό της ρύπανσης έγκαιρα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η καταστολή των παράνομων πρακτικών σε ανεξάρτητα διυλιστήρια και η πολιτική της για μηδενικό COVID με περιοδικά lockdown πρόκειται να επιβραδύνουν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με αξιωματούχους του κλάδου που μίλησαν στο Bloomberg.
Oι τιμές του άνθρακα πιθανότατα θα υποστηριχθούν από αυτό που θα μπορούσε να είναι έτος ρεκόρ ζήτησης άνθρακα παγκοσμίως, λόγω της Κίνας και της Ινδίας, παρά τις πολυάριθμες δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία οδηγεί την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα σε νέο υψηλό ρεκόρ φέτος, με την παγκόσμια ζήτηση άνθρακα πιθανότατα να φτάνει σε ένα νέο υψηλό το επόμενο έτος, υπονομεύοντας τις μηδενικές προσπάθειες, σύμφωνα με την έκθεση του ο Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Coal 2021 που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Τιμές μετάλλων
Οι τιμές των μετάλλων που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας – συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, του χαλκού, του νικελίου, του λιθίου και του κοβαλτίου – θα μπορούσαν να μειωθούν με τη βελτίωση της προσφοράς το επόμενο έτος, αλλά είναι πιθανό να παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους, σύμφωνα με την ING.
Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και το αναμενόμενο ισχυρότερο δολάριο σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη προσφορά για τα περισσότερα μέταλλα, αναμένεται να αλλάξουν κατεύθυνση στις τιμές.
Το αλουμίνιο, ωστόσο, οδεύει σε διαρθρωτικό έλλειμμα και θα μπορούσε να δει μια πιο σφιχτή αγορά και υψηλότερες τιμές το 2022, σημείωσε η τράπεζα.
«Τα αποθέματα πολλών μετάλλων είναι χαμηλά, ενώ το κλίμα γύρω από τις προοπτικές της ζήτησης μεσοπρόθεσμα είναι εποικοδομητικό λόγω των αυξανόμενων επενδύσεων σε πράσινα έργα, τα οποία είναι και εντάσεως μετάλλων», δήλωσε ο Warren Patterson της ING.
Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, «η ενεργειακή μετάβαση κάνει έναν υπερκύκλο σχεδόν αναπόφευκτο», ανέφερε σε μια έκθεση τον περασμένο μήνα ο Julian Kettle, Senior Vice President, Vice Chair Metals and Mining της Wood Mackenzie.
Η κρίση ακινήτων στην Κίνα
Η κρίση ακινήτων έχει επιβαρύνει τον κινεζικό τομέα χάλυβα τους τελευταίους μήνες, με τις παγκόσμιες τιμές σιδηρομεταλλεύματος να υποχωρούν από το υψηλό όλων των εποχών που έφτασε τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα η Κίνα στήριξε τον τομέα των ακινήτων γεγονός που οδήγησε σε αύξηση τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος που ανέκαμψαν κατά 50% από το χαμηλό 18 μηνών που σημειώθηκε μόλις πριν από έξι εβδομάδες, με την κινεζική παραγωγή χάλυβα να αναμένεται να αυξηθεί τον Δεκέμβριο.
«Στα τέλη του 2021, μια σειρά από μέτρα εξομάλυνσης των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων της ρευστότητας που στοχεύουν τον κλάδο σε συνδυασμό με πιστωτική χαλάρωση πυροδότησε αισιοδοξία ότι η πολιτική της Κίνας θα γίνει πιο υποστηρικτική», δήλωσε ο Wenyu Yao, Senior Commodities Strategist της ING, στις αρχές Δεκεμβρίου, αναμένοντας ότι η Κίνα να συνεχίσει να παίζει βασικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά σιδηρομεταλλεύματος.
«Κατά μέσο όρο, αναμένουμε ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 100 δολάρια ΗΠΑ/τόνο το 2022, με τους κύριους ανοδικούς κινδύνους να εξακολουθούν να είναι οι πιθανές διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού υπό το φως της παραλλαγής Omicron», δήλωσε ο Yao της ING.
www.worldenergynews.gr