Με προτάσεις επιλογών σ’ ότι αφορά τον οπλισμό και προσθήκη του sonar γάστρας, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στο ναυτικό Επιτελείο η πρόταση για την Ιταλική κορβέτα Doha.
Σε αρκετά σημεία, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η πρόταση των Ιταλών θυμίζει έντονα την LOA που απέστειλαν οι Αμερικανοί με μια γκάμα προτάσεων που έχει να κάνει με τα όπλα.
Ωστόσο στην αρχική δελεαστική τιμή του 1,5 δις ευρώ, για τέσσερις κορβέτες Doha αξιόπιστες πηγές τονίζουν πως δεν συμπεριλαμβάνονται τα όπλα και η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη (Follow On Support), γεγονός που παραπέμπει σ’ ένα τελικό κόστος αρκετά μεγαλύτερο απ’ εκείνο που έχουν προτείνει οι άλλοι δυο «μνηστήρες», Γάλλοι και Ολλανδοί. Αλλά από την στιγμή που οι Ιταλοί «έσπασαν» την σιωπή τους και εκτός του λεκτικού ενδιαφέροντος, κατέθεσαν επίσημα την πρότασή τους, τώρα ξεκινά η ουσιαστική ναυμαχία που αφορά της κορβέτες.
Στο ναυτικό Επιτελείο και την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων έχουν αρκετή δουλειά και σ’ αυτό τον τομέα, που έρχεται αμέσως μετά τις φρεγάτες Belh@rra, ώστε να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός νέων μονάδων επιφανείας που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ του στόλου.
«Και τα τρία πλοία κάνουν για το Πολεμικό Ναυτικό» σημειώνουν αξιόπιστες πηγές από το ναυτικό Επιτελείο, τονίζοντας πως «το θέμα κόστους θα παίξει τον δικό του ρόλο, διότι ο κουμπαράς είναι συγκεκριμένος και είναι άλλο να παίρνεις τρία κι άλλο τέσσερα καράβια με αυτά τα χρήματα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διατηρεί και σε αυτή τη «ναυμαχία» την ίδια ακριβώς στάση, όπως και στις φρεγάτες. Ομιλεί με όλους τους ενδιαφερόμενους και παραπέμπει στην επιχειρησιακή αξιολόγηση του Πολεμικού Ναυτικού, τονίζοντας πως ο πρώτος λόγος στο ναυτικό πόλεμο ανήκει αποκλειστικά στο ναυτικό Επιτελείο.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
www.worldenergynews.gr