Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επέλαση της Omicron: Περιορισμοί και lockdown στην Ευρώπη - Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από Γερμανία

Η επέλαση της Omicron: Περιορισμοί και lockdown στην Ευρώπη - Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από Γερμανία
Οι μολύνσεις της Omicron πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη και τις ΗΠ

Lockdown και περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την επέλαση της παράλλαξης Omicron, τη στιγμή που δυσοίωνα μηνύματα έρχονται και από τις ΗΠΑ, όπου ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποιεί για ένα «ζοφερό χειμώνα» και για αυξημένα κρούσματα ακόμα και ανάμεσα στους εμβολιασμένους.
Η απόφαση της Ολλανδίας να προχωρήσει σε γενικό lockdown τουλάχιστον έως τις 14 Ιανουαρίου, σήμανε συναγερμό σε όλο τον πλανήτη, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο το εφιαλτικό σενάριο του κλεισίματος των κοινωνιών και των οικονομιών, ενδεχόμενο που υποτίθεται πως είχε πλέον αποκλειστεί με την άφιξη των εμβολίων και των μαζικών εμβολιασμών.
Ωστόσο, η επιβολή νέων μέτρων και περιορισμών προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις και εκρήξεις οργής σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν για να εκφράσουν την αντίθεση τους τόσο στα μέτρα αλλά και στην επέκταση των εμβολιασμών.

Συναγερμός για Omicron

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte υποστήριξε ότι οι περιορισμοί αυτοί ήταν αναπόφευκτοι, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της Omicron.
Αν και το 85% των ενήλικων Ολλανδών έχει εμβολιαστεί κατά της covid με τις δύο δόσεις των εμβολίων, λιγότερο από το 9% έχει κάνει την γ’ δόση του εμβολίου, γεγονός που εκτιμάται πως συνετέλεσε στην έκρηξη των κρουσμάτων.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων η Ολλανδία έγινε από χθες Κυριακή 19/12 το πρώτο κράτος της ΕΕ που επιστρέφει σε lockdown (κλειστά τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα σχολεία, τα κέντρα διασκέδασης, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα μουσεία, οι δημόσιοι χώροι, περιορισμοί στις συναθροίσεις, κοκ), γεγονός που πυροδότησε ένα νέο κύμα οργής και διαμαρτυρίας των πολιτών.

Περιοριστικά μέτρα παντού στην Ευρώπη - Συναγερμός στη Γερμανία

Πέρα από την Ολλανδία, περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «η Omicron έρχεται και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει».
Πάντως, προς το παρόν το σενάριο ενός γενικού lockdown αποκλείεται, αν και έχει ανοίξει η συζήτηση για μια σειρά από νέα περιοριστικά μέτρα και συγκεκριμένα για τον περιορισμό των επαφών των πολιτών τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση που το κύμα Omicron της πανδημίας πλήξει τη χώρα με το σφοδρότητα που πλήττει ήδη τη Βρετανία, μεταδίδει η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ενώ αύριο 21/12 συνεδριάζουν εκτάκτως οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων με τον Καγκελάριο, προκειμένου να αποφασίσουν αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας.


Δαιβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης