Ενέργεια

Τα «καρφιά» του ΙΕΑ στις αιτίες της ενεργειακής κρίσης - Τι είπε για την «τεχνητή στενότητα»

Τα «καρφιά» του ΙΕΑ στις αιτίες της ενεργειακής κρίσης - Τι είπε για την «τεχνητή στενότητα»
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά

Ο επικεφαλής της κορυφαίας ενεργειακής αρχής στον κόσμο είπε ότι ορισμένες χώρες απέτυχαν να υιοθετήσουν μια χρήσιμη θέση για να ηρεμήσουν τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αναμεταδίδει το CNBC.

«Μια αιτία αυτής της κρίσης είναι η θέση ορισμένων από τους σημαντικότερους προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και η αντίδραση ορισμένων χωρών στη συνθήκη αυτή» τόνισε χαρακτηριστικά ο Fatih Birol, ο οποίος εντόπισε μια «τεχνητή στενότητα» στις ενεργειακές αγορές.

Τα συγκεκριμένα σχόλια έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να απελευθερώσουν στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για να μπει φρένο στην αύξηση των τιμών των καυσίμων. Μάλιστα, ο Joe Biden ανακοίνωσε μια συντονισμένη απελευθέρωση πετρελαίου μεταξύ των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ΗΠΑ θα απελευθερώσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου. Από αυτό το σύνολο, τα 32 εκατομμύρια βαρέλια θα είναι ανταλλαγή τους επόμενους μήνες, ενώ τα 18 εκατομμύρια βαρέλια θα είναι επιτάχυνση μιας προηγουμένως εγκεκριμένης πώλησης.

Η στάση του OPEC+

Όπως είναι γνωστό, οι παραγωγοί του OPEC+ έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για αύξηση της προσφοράς και χαλάρωση των τιμών τους τελευταίους μήνες. Ο Birol αναγνώρισε την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ παράλληλα με άλλες χώρες, κατανοώντας ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου είχαν επιβαρύνει τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

«Ένας νέος και αχαρτογράφητος πόλεμος τιμών»

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 50% από έτος μέχρι σήμερα, φθάνοντας σε υψηλά πολλών ετών καθώς η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά.

Σύμφωνα με τον διεθνή αναλυτή Stephen Schork, τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου υπάρχουν μόνο για να αντισταθμίσουν τις βραχυπρόθεσμες, απροσδόκητες διακοπές του εφοδιασμού, ενώ σημείωσε ότι η τιμή μπορεί να καταγράψει σημαντική άνοδο. «Υπάρχουν πολλά στοιχήματα εκεί έξω ότι θα δούμε την τιμή να φθάνει στα 100 δολάρια το βαρέλι », είπε , προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ειδικά εάν έχουμε ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

«Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο έχουν δεσμευτεί για μια άνευ προηγουμένου και σχετικά μεγάλη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων στην αγορά για να καταπνίξουν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου εν μέσω της πανδημικής ανάκαμψης. Ένας νέος και αχαρτογράφητος τύπος πολέμου τιμών ετοιμάζεται στην αγορά πετρελαίου» συμπλήρωσε η Louise Dickson της Rystad Energy.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης