Ενέργεια

Η ελληνική δεν είναι η ακριβότερη χονδρική, υψηλότερα η Ιταλία, ανεβαίνει η Γερμανία - Κρίσιμη η συνάντηση Μητσοτάκη με Πούτιν

Η ελληνική δεν είναι η ακριβότερη χονδρική, υψηλότερα η Ιταλία, ανεβαίνει η Γερμανία - Κρίσιμη η συνάντηση Μητσοτάκη με Πούτιν
Σκρέκας: Εφικτή η οριζόντια έκπτωση κατά 15% στις τιμές φυσικού αερίου, μόνο η Ελλάδα αναπροσαρμόζει μηνιαίως την ενίσχυση

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ξέφρενη πορεία των τιμών ηλεκτρισμού στην εγχώρια χονδρική αγορά, καθώς η μέση τιμή για σήμερα (22/11) στην Αγορά Επόμενης Ημέρας βρίσκεται και πάλι στα 257,85 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 14,7% σε σχέση με χθες. Πάντως η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος δεν είναι σήμερα η ακριβότερη όλης της Ευρώπης όπως συνέβη τις περισσότερες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας.
Ακριβότερη όλων είναι η αγορά της Ρουμανίας με 261,05 ευρώ/MWh και ακολουθεί η Ιταλία με 258,53 ευρώ/MWh. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σήμερα έχει διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα η χονδρική τιμή και της Γερμανίας με 233,17 ευρώ/MWh ενώ άνοδος έχει καταγραφεί και την Πολωνία αν και παραμένει στο επίπεδο των 139,01 ευρώ/MWh λόγω της αυξημένης ανθρακικής παραγωγής.

Στην ελληνική αγορά η υψηλή τιμή οφείλεται για μια ακόμη ημέρα στη μεγάλη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα που είναι στο 47,5%, τη μικρή συμμετοχή των ΑΠΕ 23,88%. Περιορισμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο 9,12% αλλά και των υδροηλεκτρικών στο 4,4% .
Εύλογο είναι το ερώτημα για πόσο καιρό ακόμα η εγχώρια οικονομία και οι καταναλωτές, οικιακοί και επιχειρήσεις, θα μπορούν να προσαρμοστούν με τόσο υψηλό κόστος ηλεκτρισμού και με ποιούς όρους.
Όσο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, σύντομα θα μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό, αν δεν σταματήσει το ράλι και δεν υποχωρήσουν οι τιμές.

Σκρέκας: Σημαντική η συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν στην Μόσχα

Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, απάντησε πως «620 εκατομμύρια ευρώ για ένα τρίμηνο, δηλαδή 2 δις ευρώ σε ετήσια βάση, εάν χρειαζόταν να πάρουμε τα μέτρα αυτά για τέσσερα τρίμηνα, δεν είναι μέτρα – ασπιρίνη. Η Ελλάδα είναι η μόνη που μηνιαίως αναπροσαρμόζει τα μέτρα και την κρατική ενίσχυση για την ενεργειακή κρίση και αναλογικά με τον πληθυσμό της, στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα κατά κεφαλήν».
Τα μέτρα στήριξης είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, εάν εξαιρέσει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, καθώς τα 500 εκατομμύρια προέρχονται από ειδικούς λογαριασμούς κερδών από χρήση πηγών ΑΠΕ ή από «ποινές» για την εκπομπή αερίων, είπε ο κ. Σκρέκας.
Επεσήμανε, πως δεν ξέρει αν και πως μπορεί να τεθεί θέμα διαπραγμάτευσης για αγορά φυσικού αερίου με καλύτερους όρους από την Ρωσία, στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Μόσχα, διευκρινίζοντας ότι «η πραγματικότητα είναι πως η οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο για όλους τους καταναλωτές, είναι εφικτή διότι εν πολλοίς η ΔΕΠΑ έχει ένα καλό συμβόλαιο με την ρωσική εταιρεία παροχής αερίου, με ρήτρα πετρελαίου».
Τέλος, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται πενταψήφιος αριθμός, έκτακτης ενεργειακής ανάγκης, για νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα ούτε θέρμανση και μέσα σε λίγες ώρες από την κλήση, θα αποκαθίσταται η παροχή , με τα τέλη επανασύνδεσης να επιβαρύνουν το Κράτος, το οποίο θα αναλάβει και ένα μέρος των χρεών του νοικοκυριού.

Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Το Οικονομικό Επιμελητήριο κατέθεσε από την πλευρά του σειρά προτάσεων στις εξής κατευθύνσεις:
Αύξηση της επιδότησης του ρεύματος ανά μεγαβατώρα στη χονδρεμπορική, με δημοσιονομικό κόστος άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το επόμενο εξάμηνο και διεύρυνση των δικαιούχων μέσω των εισοδηματικών κριτηρίων. Κόστος 250 εκατ. ευρώ.
Κατάθεση Προτάσεων και επιδότηση νέων έργων με στόχο την αποθήκευση της ενέργειας και ειδικότερα του Φυσικού Αερίου. Η αποθήκευση του Φυσικού Αερίου θα μπορέσει να αποτελέσει ένα πολυεργαλείο για την ελληνική οικονομία.
Μείωση κατά 50% για το επόμενο εξάμηνο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και επαναξιολόγησή του στο τέλος του διαστήματος.
Άμεση ενεργοποίηση νέου κύκλου «εξοικονομώ», με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών αλλά και επέκταση του προγράμματος σε ΜμΕ.

Για το τελευταίο, ήδη το Υπουργείο ανακλοίνωσε ότι προχωρά σε αυτήν την κατεύθυνση άμεσα.
Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης υποστηρίζεται και από τον νέο σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, που συμμετέχει στο thinh tank, N.Φαραντούρη.
Με δεδομένο ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε μιλούν για αύξηση εσόδων από τον ΕΦΚ κατά 300 εκατ το 2022, είναι άγνωστο τι θα κάνει η κυβέρνηση και πως θα μετρήσει τελικά τα δημοσιονομικά κουκιά.

www.worldenergynews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης