Η απόκτηση των νέων γαλλικών φρεγατών FDI HN αποτελεί πραγματική κοσμογονία για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Για πρώτη φορά θα διασφαλιστούν καίριες επιχειρησιακές απαιτήσεις όπως αυτή της αεράμυνας περιοχής. Η επιλογή των κορυφαίων γαλλικών φρεγατών FDI HN εισάγει το ΠΝ σε μια νέα εποχή με πρωτόγνωρες τεχνολογίες και επιχειρησιακές δυνατότητες.
Μολονότι, τα παραπάνω αφορούν και σχετίζονται με την επιχειρησιακή διάσταση της επιλογής του ΠΝ, εντούτοις στο πλαίσιο της ανάδειξης όλων των παραμέτρων και των ζητημάτων στο παρακάτω άρθρο, θα θίξουμε το σκέλος της εθνικής βιομηχανικής συμμετοχής που απαιτείται να υπάρξει. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρωτοστατεί σε πολλούς τομείς, με κορυφαίες επιτυχίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με έμφαση στις επικοινωνίες, τα ηλεκτροπτικά, τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου.
Για λόγους που άπτονται των ζητημάτων της εθνικής ασφάλειας, η χώρα μας οφείλει να διαθέτει σε εθνικό επίπεδο την ικανότητα να υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ως εκ τούτου, το βασικό ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα λαμβάνοντας κατασκευαστικό έργο. Το ζήτημα αφορά πρωτίστως την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας των κύριων κατασκευαστών (OEMs – Original Equipment Manufacturers).
Μια από τις πολλές ελληνικές εταιρείες με μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία, ως απόρροια της συμμετοχής της σε πολλά εξοπλιστικά προγράμματα κατά τη προγενέστερη περίοδο, είναι η INTRACOM DEFENSE (IDE). Η IDE δύναται να λειτουργήσει ως ένας δυναμικός εγχώριος εταίρος για τα Προγράμματα Νέων Φρεγατών και αναβάθμισης ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού. Προσφάτως η εταιρεία ξεχώρισε με την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των επικοινωνιών του ΠΝ, καθώς και με την συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα OCEAN 2020.
Κατά το παρελθόν η IDE έχει συμμετάσχει σε σημαντικά προγράμματα ευρείας κλίμακας και υψηλής τεχνολογικής αξίας του ΥΠΕΘΑ, όπως τα ακόλουθα:
Κατασκευή των κύριων ηλεκτρονικών υπομονάδων για τα ραντάρ CROTALE NG και APG-68(V9) για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τρίτες χώρες. Επιπλέον, η IDE κατασκεύασε το Σύστημα Εντοπισμού Όπλων ARTHUR για τον Ελληνικό Στρατό και το πλήρες τρισδιάστατο ραντάρ HARD (Helicopter and Aircraft Radio Detection) για διεθνείς πελάτες των OEMs.
Σχεδιασμός, ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτρονικών πυραύλων, όπως το σύστημα Τηλεμετρίας, το τροφοδοτικό του τμήματος Καθοδήγησης και ο εξοπλισμός δοκιμών πεδίου του πυραύλου αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας IRIS-T. Η IDE, ως μέλος της διεθνούς βιομηχανικής κοινοπραξίας, συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό και την παραγωγή ηλεκτρονικών τηλεμετρίας για τους πυραύλους ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile) Block1 και Block2, που χρησιμοποιούνται σήμερα από το Πολεμικό Ναυτικό. Επιπλέον, κατασκευάζει ηλεκτρονικές μονάδες για τον πύραυλο Rolling Airframe Missile (RAM).
Κατασκευή και ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών εδάφους του συστήματος PATRIOT PAC3. Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν την κατασκευή των σταθμών εκτόξευσης, την ανάπτυξη του συστήματος των σταθμών δοκιμών, καθώς επίσης την ενοποίηση και τη δοκιμή τους. Η εταιρεία έχει επίσης συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του πυραύλου Hawk μεσαίας εμβέλειας του Ελληνικού Στρατού, κατασκευάζοντας τη Μονάδα Ελέγχου Πυρός και κύρια τμήματα του ραντάρ και των συστημάτων εκτόξευσης.
Συμμετοχή στην παραγωγή της ολοκληρωμένης σουίτας ASPIS II (Advanced Self-Protection Integrated Suite) για τον στόλο αεροσκαφών Block 52+ F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των Φρεγατών S-Class του Πολεμικού Ναυτικού με την κατασκευή υποσυστημάτων του συστήματος EDO CS 3701 ESM. Επιπλέον, ανέλαβε την εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και ενέργειες HAT & SAT του συστήματος.
Κατασκευή κύριων ηλεκτρονικών και ηλεκτροοπτικών συστημάτων για το Άρμα Μάχης MBT (Main Battle Tank) Leo2.
Δύναται λοιπόν η IDE να συμμετάσχει ως κύριος βιομηχανικός εταίρος στα προγράμματα των νέων Φρεγατών & αναβάθμισης των φρεγατών MEKO του Πολεμικού Ναυτικού, ενεργώντας ως εγχώριος υπεργολάβος στον κύριο ανάδοχο και στους ΟΕΜs κύριων υποσυστημάτων, και αναλαμβάνοντας το πεδίο εργασιών σχετικά με την προμήθεια προϊόντων και εξοπλισμού, εργασίες συμπαραγωγής (κατασκευή κατόπιν άδειας) και υπηρεσίες όπως εγκατάσταση επί του σκάφους, έναρξη λειτουργίας, δοκιμή και τεχνική υποστήριξη, καθώς και υπηρεσίες συντήρησης (Follow on Support), στους ακόλουθους τομείς:
Αισθητήρες μάχης και ηλεκτρο-οπτικά συστήματα
Συστήματα Επικοινωνιών
Συστήματα Διαχείρισης Μάχης και κονσόλες πολλαπλών λειτουργιών
Ηλεκτρονικά οπλικών και πυραυλικών συστημάτων
Μη επανδρωμένα συστήματα
Το παράδειγμα της IDE είναι ενδεικτικό, δεδομένου πως υπάρχει μια πλειάδα ελληνικών εταιρειών που έχουν να επιδείξουν πλούσιο βιομηχανικό έργο. Είναι επομένως δυσάρεστο το γεγονός ότι η εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από κανένα πρόγραμμα απόκτησης υλικού τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα αναφέρουμε τη περίπτωση των ελικοπτέρων Kiowa, των Μ117 Guardian και μεγαλύτερων προγραμμάτων όπως των μαχητικών Rafale. Ακόμη και στα τελευταία προγράμματα των αντιαρματικών βλημάτων Spike και των Μ-270 MLRS δεν προβλέπεται, με τα τωρινά δεδομένα, η εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, με αποτέλεσμα οι ελληνικές εταιρείες να στοχεύουν κυρίως σε προγράμματα τρίτων κρατών.
Ανακεφαλαιώνοντας, ως βασικό ζητούμενο και κύρια επιδίωξη παραμένει η ανάληψη έργου από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, είτε μέσω κύριων προγραμμάτων, είτε μέσω υπό-προγραμμάτων βιομηχανικής συμμετοχής σε προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, και αυτό πρέπει να αποτελεί και βασικό στόχο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Διαφορετικά, η πρόβλεψη για τη πορεία της ΕΑΒΙ σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα είναι δυσοίωνη και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον μαρασμό και τη συρρίκνωσή της. Συνεπώς, η εμπλοκή της στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών και δυνητικά των κορβετών αποτελεί μια εθνική αδήριτη ανάγκη, τόσο για λόγους επιβίωσης όσο και για λόγους εθνικής ασφάλειας με μέριμνα για την υποστήριξη του αμυντικού υλικού.
www.worldenergynews.gr