Ενέργεια

COP26: Οι βιομηχανίες έθεσαν τον στόχο για 45 GW ηλεκτρολυτών με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια το 2026

COP26: Οι βιομηχανίες έθεσαν τον στόχο για 45 GW ηλεκτρολυτών με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια  το 2026

Ο νέος στόχος, που ανακοινώθηκε στη Γλασκώβη στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο των 25 GW

 

Ο παγκόσμιος συνασπισμός βιομηχανικών εταιρειών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενίσχυσε τον στόχο για μείωση των εκπομπών υδρογόνου που παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Εταιρείες και κυβερνήσεις έχουν διαφημίσει το πράσινο υδρογόνο - που προέρχεται από νερό που χρησιμοποιεί ηλεκτρολύτες που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - ως τρόπο μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Αλλά τώρα κοστίζει περίπου τέσσερις φορές περισσότερο η παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ό,τι η παραγωγή «γκρίζου υδρογόνου» χρησιμοποιώντας ηλεκτρολύτες που τροφοδοτούνται από φυσικό αέριο ή άλλα ορυκτά καύσιμα.

Η Green Hydrogen Catapult (GHC) έθεσε ως στόχο 45 γιγαβάτ (GW) ηλεκτρολυτών με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, που θα αναπτυχθεί με ασφαλή χρηματοδότηση έως το 2026, με στοχευμένη θέση σε λειτουργία το 2027. Οι ηλεκτρολύτες θα μπορούσαν να παράγουν αρκετό υδρογόνο για να τροφοδοτήσουν περίπου 45 κατά μέσο όρο -μεγέθους, χαλυβουργεία, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου περιορίζοντας την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα, ανέφερε η ομάδα.

Η GHC ιδρύθηκε από εταιρείες όπως η Fortescue Future Industries, η μονάδα καθαρής ενέργειας της αυστραλιανής εξορυκτικής εταιρείας Fortescue Metals Group Ltd, η δανική εταιρεία αιολικής ενέργειας Ørsted και η σουηδική startup H2 Green Steel.

Ο νέος στόχος, που ανακοινώθηκε στη Γλασκώβη στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο των 25 GW που έθεσε η GHC στα τέλη του περασμένου έτους.

«Η ώρα είναι τώρα να χτιστεί η πράσινη βιομηχανία υδρογόνου και η Fortescue Future Industries στοχεύει να προμηθεύσει 15 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου στον κόσμο έως το 2030», δήλωσε η Julie Shuttleworth, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Fortescue Future Industries.

Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κυψέλες καυσίμου που τροφοδοτούν οχήματα. Μπορεί επίσης να αναμιχθεί με φυσικό αέριο για να κάνει ένα καθαρότερο καύσιμο καύσης για βιομηχανικές εφαρμογές ή να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συνθετικών καυσίμων για πλοία.

«Το πράσινο υδρογόνο είναι ένα κρίσιμο μέρος ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες της εποχής μας», δήλωσε ο Jules Kortenhorst, διευθύνων σύμβουλος στο Rocky Mountain Institute (RMI), μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα το Κολοράντο που βοήθησε στην οργάνωση του συνασπισμού.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης