Τελευταία Νέα

Η ΕΔΕΥ αναλαμβάνει την χωροθέτηση και τους διαγωνισμούς των Υπερακτίων - Το νομοσχέδιο Σκρέκα σήμερα στο Υπουργικό

Η ΕΔΕΥ αναλαμβάνει την χωροθέτηση και τους διαγωνισμούς των Υπερακτίων - Το νομοσχέδιο Σκρέκα σήμερα στο Υπουργικό
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες της ΕΔΕΥ - Κομβικός ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ για τις συνδέσεις με τα δίκτυα μεταφοράς

Μέσω ενός κεντρικού χωροταξικού σχεδιασμού και με την εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα προχωρήσει η ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.
Ο εθνικός στόχος εγκατάστασης 1,5 -2 GW υπεράκτιων αιολικών έως το 2030 θα προχωρήσει μέσω της χωροθέτησης από την Πολιτεία θαλάσσιων "οικοπέδων" τα οποία θα μπορούν να φιλοξενούν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις .

To μοντέλο ανάπτυξης των Υδρογονανθράκων

Τμήματα αυτών των "οικοπέδων" θα παραχωρούνται στη συνέχεια σε ενδιαφερόμενους επενδυτές μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και αφού έχει προηγηθεί μια διαδικασία προεπιλογής που θα πιστοποιεί την οικονομική τους φερεγγυότητα αλλά και την τεχνική δυνατότητα υλοποίησης των έργων.
Τα έργα θα επιλέγονται με βάση τις οικονομικές προσφορές των ενδιαφερόμενων για την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας, όπως γίνεται σήμερα με τα χερσαία αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.
Τη χωροθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων αλλά και τη διενέργεια των διαγωνισμών, σύμφωνα με ένα σενάριο του ΥΠΕΝ, θα αναλάβει η ΕΔΕΥ γι αυτό και ένα από τα θέματα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου είναι ο μετασχηματισμός της στην διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της, ώστε να μπορεί να αναλάβει και αυτό το έργο.
Αλλωστε, η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών σε όλο τον κόσμο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μοντέλο ανάπτυξης των υδρογονανθράκων και η διοίκηση της ΕΔΕΥ έχει επεξεργαστεί σχέδια επενδύσεων που να συνδυάζουν εξορύξεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υπεράκτια αιολικά.

Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ για την δημιουργία hubs

Εκτός από την ΕΔΕΥ , κομβικό ρόλο αναλαμβάνει και ο ΑΔΜΗΕ για την σύνδεση των θαλάσσιων πάρκων με το δίκτυο μεταφοράς. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία κεντρικών κόμβων διασύνδεσης ((hubs) από τον ΑΔΜΗΕ στις θαλάσσιες ζώνες που θα επιλεγούν για την εγκατάσταση των πάρκων , με τους οποίους θα συνδέεται στη συνέχεια η κάθε εταιρία αναλαμβάνοντας το σχετικό κόστος.
Ο ΥΠΕΝ θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και το νομοθετικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις έργων αποθήκευσης αλλά και τη δεύτερη φάση απλοποίησης της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ.

Επιλέξιμες επενδύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στα 250 με 300 MW
έχει προσδιορίσει την ισχύ των θαλάσσιων αιολικών πάρκων που μπορούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα εντός της επόμενης δεκαετίας, ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ  Παναγιώτης Παπασταματίου. Όπως έχει αναφέρει για τις επενδύσεις υπεράκτιων σταθμών, όσο αυξάνεται το μέγεθός τους, τόσο μειώνεται το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE).

Ειδικά στην Ελλάδα οι επενδύσεις αυτές συνάδουν απόλυτως με την επιλεξιμότητα του Ταμείου Ανάκαμψης και θα ενισχυθούν από πλευρας κεφαλαίων με επενδύσεις για τις οποίες στην Ελλάδα, η τεχνολγία αναμένεται να αποκτηθεί από τους ξένους συνεταίρους των ελληνικών κοινοπραξιών.

Οι βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις της περιοχής προκειμένου να αναπτύξουν σε πολύ μεγάλη κλίμακα τη θαλάσσια αιολική ενέργεια είναι:

Συντονισμένη δράση για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, σε επίπεδο θαλασσίων λεκανών. Η κλιμάκωση των επενδύσεων απαιτεί τη χρήση μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων και, κατ 'επέκταση, συντονισμένη πρόσβαση για τους χρήστες.

Συνεργασία για την ανάπτυξη θαλάσσιων και χερσαίων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ο σχεδιασμός των οποίων πρέπει να λαμβάνει ισχυρά υπόψη την προοπτική των θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Διαμόρφωση διαφανών και σαφών κανόνων για τη διάθεση δικαιωμάτων ανάπτυξης, την αδειοδότηση των επενδύσεων και τη σύνδεσή τους στο δίκτυο, το μηχανισμό αποζημίωσης και τους όγκους ισχύος που θα δημοπρατούνται.

Την ανάληψη λεπτομερών και συγκεκριμένων, σε ισχύ και χρόνο, δεσμεύσεων για τη μελλοντική θαλάσσια αιολική ισχύ που θα εγκατασταθεί, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων στις υποδομές και την εφοδιαστική αλυσίδα (λιμάνια, μεταφορές, ναυπηγία κλπ.). Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα δημιουργήσει συνέργειες με άλλους οικονομικούς τομείς, πολλαπλασιάζοντας τις δραστηριότητες σε λιμάνια και ναυπηγεία. Θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές , συμπεριλαμβανομένων των πλωτήρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης