Χρηματιστήριο & Αγορές

Αλουμίνιο: Απαιτούνται επενδύσεις 1,5 τρισ. δολ. για την απεξάρτηση από τον άνθρακα

Αλουμίνιο: Απαιτούνται επενδύσεις 1,5 τρισ. δολ. για την απεξάρτηση από τον άνθρακα

Περίπου το 60% των εκπομπών του κλάδου του αλουμινίου προέρχεται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη διαδικασία τήξης

 

Επενδύσεις περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια απαιτούνται για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλουμινίου, ώστε ο κλάδος να μπορέσει να αρχίσει να εκπληρώνει τους κλιματικούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου (IAI).

Αλλά αυτή η τεράστια επένδυση είναι μόνο ένα μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται, έτσι ώστε η παραγωγή αλουμινίου, ενός από τα μέταλλα με την πιο έντονη ενεργειακή κατανάλωση, να μπορεί να μειώσει τις εκπομπές έως το 2050, δήλωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου (IAI) σε διαδικτυακή παρουσίαση.

Περίπου το 60% των εκπομπών του κλάδου του αλουμινίου προέρχεται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη διαδικασία τήξης, αλλά παράλληλα απαιτούνται επίσης επενδύσεις για τη στροφή στο πράσινο υδρογόνο, την ανάπτυξη της δέσμευσης άνθρακα και την ενίσχυση της ανακύκλωσης .

«Είναι ένας μεγάλος αριθμός... Δεν είναι κάτι που η βιομηχανία έχει τους πόρους να πετύχει μόνη της», δήλωσε η Pernelle Nunez, διευθύντρια βιωσιμότητας στο IAI.
«Είναι μια κοινή προσπάθεια όσον αφορά τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και τους επενδυτές που παίζουν το ρόλο τους για να εκπληρώσουν αυτές τις δεσμεύσεις».

Μείωση εκπομπών

Ο τομέας του αλουμινίου θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 95% έως το 2050 σε 53 εκατομμύρια τόνους από 1,1 δισεκατομμύριο τόνους για να περιορίσει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, επεσήμανε η Nunez.

Η συνολική τιμή ήταν ασαφής λόγω των ραγδαίων αλλαγών που συνέβαιναν, πρόσθεσε. «Είναι αρκετά δύσκολο γιατί ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες είναι αρκετά νέες».

Σύμφωνα με το σενάριο του 1,5 C, η ένταση άνθρακα του πρωτογενούς αλουμινίου θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από 1 τόνο CO2 ανά τόνο μετάλλου έως το 2050 από 16,1 τόνους σήμερα, ανέφερε η IAI.

Η παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου θα αυξηθεί μέτρια μόνο κατά 4 εκατομμύρια τόνους σε 68 εκατομμύρια έως το 2050, αλλά η ανακυκλωμένη παραγωγή θα υπερδιπλασιαστεί σε 81 εκατομμύρια τόνους από 32 τόνους σύμφωνα με αυτό το σενάριο.
Η ανακύκλωση μειώνει κατά περίπου 95% τις εκπομπές σε σύγκριση με την πρωτογενή παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης