Βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καλείται να αποτελέσει ο κατασκευαστικός κλάδος μετά από μια δωδεκαετία συνεχούς συρρίκνωσης, τόνισε ο κ. Γ. Περδικάρης, στέλεχος του ΔΣ της ΓΕΚ Τέρνα, στην ομιλία του στο 4ο Athens Investment Forum με θέμα «Κατασκευαστικός Κλάδος κλειδί για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας - Τα νέα έργα και η χρηματοδότησή τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την χώρα στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε και καταδικασμένοι να επιτύχουμε, και μάλιστα αυτό να γίνει μέσα σε απόλυτα οριοθετημένη περίοδο. Με πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα δηλαδή.
Η επιτυχία θα έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Χιλιάδες άνθρωποι θα βρουν δουλειά. Θα αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Η χώρα θα καταστεί ενεργειακά αυτάρκης και ασφαλής. Θα μειωθεί το κόστος ενέργειας, η οικονομία μας θα γίνει πιο ανταγωνιστική
Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, το κράτος θα γίνει πιο φιλικό στον πολίτη, θα βελτιωθεί η δημοκρατία. Με την ανάπτυξη που θα επέλθει θα αυξηθεί το κοινωνικό μέρισμα και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα επαναπατρισθεί επιστημονικό προσωπικό που ξενιτεύτηκε τα χρόνια της κρίσης. Και έτσι θα οδηγηθούμε σαν χώρα στην βιώσιμη ευημερία για όλους.
Ο κατασκευαστικός κλάδος μετά από μια δωδεκαετία συνεχούς συρρίκνωσης καλείται να αποτελέσει για μια ακόμη φορά τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και ένα από τα βασικά εργαλεία για την υλοποίηση του προγράμματος του ταμείου ανάκαμψης.Ακολουθούν μερικά από τα βασικά σημεία της ομιλίας του.
Ποια είναι τα όπλα μας:
- Η ύπαρξη πόρων
- Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο
- Μια συσσωρευμένη τεχνογνωσία
- Η διάθεση της κοινωνίας να ξεφύγει από την στασιμότητα και να κάνει ένα άλμα μπροστά σε συνδυασμό με την ικανότητα που έχουμε επιδείξει ιστορικά σαν λαός να πετυχαίνουμε όταν έχουμε θέσει εθνικούς στόχους.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα:
- Η συρρίκνωση του τεχνικού και εργατικού προσωπικού σαν παράπλευρη συνέπεια της περιορισμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας όλη την προηγούμενη περίοδο. Είμαστε στην Ευρώπη η χώρα με την μικρότερη συμμετοχή των νέων στο εργατικό δυναμικό του κλάδου των κατασκευών.
- Η άνοδος του ενεργειακού κόστους
- Η άνοδος της τιμής των πρώτων υλών
- Ο αθέμιτος ανταγωνισμός μέσω των Υπερβολικά Χαμηλών Προσφορών
- Η γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης
Για να ανταποκριθούμε σαν χώρα σε αυτή την πρόκληση:
- Πρέπει ο καθένας να συμβάλει με ό,τι και όπως μπορεί
- Πρέπει να ξεχάσουμε της παλιές νοοτροπίες, τις συνεχείς αντιπαραθέσεις και να υιοθετήσουμε μια νέα βελτιωμένη κουλτούρα σε πολλά θέματα.
- Πρέπει να κάνουμε πιο διαφανείς τις διαδικασίες
- Πρέπει όλοι να συστρατευθούμε σε αυτή την προσπάθεια. Δεν περισσεύει κανείς.
«Εμείς, σαν όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα είμαστε παρόντες. Με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάνουμε ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια.Προωθούμε ή συμμετέχουμε σε επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των 6.5 δις ευρώ για να συμβάλλουμε παντοιοτρόπως με επενδύσεις αυξημένης προστιθέμενης στην Εθνική προσπάθεια.Σήμερα σαν χώρα και κοινωνία είμαστε στην γραμμή αφετηρίας.
Δηλώνουμε ενσυνείδητα παρόντες για την μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, και είμαστε στην διάθεση της Πολιτείας για να συμβάλουμε εποικοδομητικά όπου και όπως μπορούμε.Το οφείλουμε στην χώρα μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας» κατέληξε.
www.worldenergynews.gr