Συμφωνία με τους δανειστές για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα ξεκλειδώσει έκτακτα επιδόματα και συμπληρωματικά μέτρα για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση θα αναζητήσει στη 12η αξιολόγηση η κυβέρνηση με όχημα την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ και την ρήτρα διαφυγής που θα ισχύσει και το 2022.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος θα είναι τουλάχιστον 6,5% και με σοβαρές πιθανότητες να πάει ακόμα πιο ψηλά, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο με την ενσωμάτωση των εσόδων από τον τουρισμό και την πορεία της αγοράς και της καταναλωτικής δαπάνης, που αν δεν κόψουν ταχύτητα λόγω του κύματος της ακρίβειας θα διατηρήσουν θετικές τις προοπτικές.
Στη βάση αυτή και με δεδομένο ότι η προηγούμενη πρόβλεψη για ανάκαμψη 6,1% έχει ξεπεραστεί από τη πραγματικότητα και να δείχνει «συντηρητική» η νέα άνοδος του ΑΕΠ σε ποσοστό 0,4% αυξάνει τα φορολογικά έσοδα κατά 650 με 700 εκατ. ευρώ και δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω αύξηση της επιδοματικής πολιτικής.
Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και περιμένουν να δουν πως θα κυλήσει η 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ξεκινά αύριο 19/10 σε επίπεδο επικεφαλής για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.
Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr