Τι μέτρα μελετά σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πριν μερικές μέρες μια «εργαλειοθήκη» μέτρων που θα μπορούν να αντλήσουν οι χώρες της ΕΕ όταν αντιμετωπίζουν αυξανόμενες τιμές ενέργειας βραχυπρόθεσμα.
Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να μετριάσουν την πίεση στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις «χωρίς να βλάψουν την εσωτερική αγορά ενέργειας της ΕΕ ή την πράσινη μετάβαση μεσοπρόθεσμα», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.
«Τα βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα περιλαμβάνουν έκτακτη εισοδηματική στήριξη στα νοικοκυριά, κρατική ενίσχυση σε εταιρείες και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις», ανέφερε η Επιτροπή.
Αυτά περιλαμβάνουν κουπόνια ενέργειας που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στη Γαλλία ή έχουν αναβάλει τους λογαριασμούς των καταναλωτών. «Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε στοχευμένα μέτρα που μπορούν να μετριάσουν γρήγορα τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών για ευάλωτους καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις» σύμφωνα με το euractiv.com.
Αντιμέτωποι με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, οι κυβερνήσεις στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα έχουν θεσπίσει μέτρα όπως προσωρινή μείωση φόρων για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
Αυτά είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι «απευθύνονται» σε φτωχούς και είναι περιορισμένα χρονικά, ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ. Και για τη χρηματοδότησή τους, οι χώρες της ΕΕ έχουν πλέον πρόσβαση σε έσοδα από την αγορά άνθρακα του μπλοκ, το Σχέδιο Εμπορίας Εκπομπών (ETS).
"Τα κράτη μέλη έλαβαν επιπλέον 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020", δήλωσε η Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ.
«Δεν υπάρχει όριο στο πόσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών», επεσήμανε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν επίσης να εφαρμόσουν μειωμένο φορολογικό συντελεστή για την ενέργεια που καταναλώνουν τα νοικοκυριά ή ακόμη και να απαλλάσσουν εντελώς τους ευάλωτους καταναλωτές, πρόσθεσε η Simson, λέγοντας ότι «οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι επίσης μια επιλογή εφόσον τηρούνται οι ελάχιστοι συντελεστές της ΕΕ».
Για τη συμπλήρωση των μέτρων σε εθνικό επίπεδο, η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης μια «πολιτική μηδενικής ανοχής» σε κάθε χειραγώγηση και κερδοσκοπία της αγοράς. «Διερευνούμε ενδείξεις για τυχόν αντιανταγωνιστική συμπεριφορά στην αγορά ενέργειας», δήλωσε η Simson, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) κλήθηκε να «ενισχύσει περαιτέρω την παρακολούθηση των εξελίξεων στην αγορά τιμών άνθρακα».
Επιφυλάξεις από την βιομηχανία
Οι ευρωπαϊκές ομάδες καταναλωτών χαιρέτισαν τη «εργαλειοθήκη» της ΕΕ, λέγοντας ότι χρειάζονται επειγόντως μέτρα, ειδικά για το 10% των ανθρώπων στην ΕΕ που βρίσκονται ήδη σε ενεργειακή φτώχεια. «Τώρα εναπόκειται στις χώρες της ΕΕ να τα εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η BEUC, η οργάνωση καταναλωτών της ΕΕ.
Οι βιομηχανικοί όμιλοι, ωστόσο ήταν διστακτικοί. Τομείς όπως το αλουμίνιο, ο ψευδάργυρος και το πυρίτιο, είναι από αυτούς που επηρεάζονται πιο πολύ από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, επειδή είναι μεγάλοι χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας. Χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Επιτροπής, αλλά επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.
"Η κρίση ισχύος της Ευρώπης έχει ήδη οδηγήσει σε κλεισίματα και περικοπές στον τομέα των μη σιδηρούχων μετάλλων και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και μακροπρόθεσμη μετεγκατάσταση εκτός Ευρώπης, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά", προειδοποίησε ο Guy Thiran, γενικός διευθυντής της Eurometaux.
«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τις βιομηχανίες τους από τις σημερινές εκτοξευόμενες τιμές, πέρα από τις ενέργειες που επικεντρώνονται στους καταναλωτές», ανέφερε σε δήλωσή του.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο κύριος προμηθευτής, η Ρωσία, περιόρισε τις παραδόσεις, δημιουργώντας περαιτέρω πιέσεις στις τιμές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές που πλησιάζουν στη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.
Η Gazprom έχει προσφέρει ελάχιστη ή καθόλου επιπλέον ικανότητα για να μειώσει την πίεση στην αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ, εκτίμησε στέλεχος της ΕΕ, παρόλο που έχει εκπληρώσει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις της με τους Ευρωπαίους πελάτες της. Για την αντιμετώπιση της βραχυπρόθεσμης αστάθειας της αγοράς, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανέφερε ότι «θα εγκρίνει έως τον Νοέμβριο κανονισμό που θα δημιουργεί νέες διασυνοριακές περιφερειακές ομάδες κινδύνου για το αέριο για την ανάλυση των κινδύνων και θα συμβουλεύει τα κράτη μέλη» σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Αποθήκευση
Στο πλαίσιο του πακέτου Δεκεμβρίου για την αγορά φυσικού αερίου, η Επιτροπή «θα εξετάσει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού για να διασφαλίσει την καλύτερη χρήση και λειτουργία της αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη». Θα διερευνήσει επίσης τα πιθανά οφέλη από την εθελοντική κοινή προμήθεια αποθεμάτων φυσικού αερίου από κράτη μέλη της ΕΕ που το επιθυμούν.
«Σήμερα, η αποθήκευση φυσικού αερίου δεν είναι διαθέσιμη παντού στην ΕΕ και μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιστοποιήσει το κόστος και να προστατεύσει από τη μεταβλητότητα των τιμών», δήλωσε η Simson. «Θα εξετάσουμε ζητήματα όπως η διευκόλυνση της πρόσβασης στον χώρο αποθήκευσης και η διασφάλιση της βέλτιστης χρήσης των δυνατοτήτων αποθήκευσης». Επιπλέον, «θα διερευνήσουμε τα πιθανά οφέλη και τον σχεδιασμό της εθελοντικής κοινής προμήθειας αποθεμάτων φυσικού αερίου» - εφόσον αυτά είναι «σύμφωνα με τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ».
Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στη δέσμη μέτρων για το φυσικό αέριο του Δεκεμβρίου. Oι Βρυξέλλες εξετάζουν ελάχιστες απαιτήσεις για συμβατικούς όρους, ταχύτερη και δωρεάν εναλλαγή και ενισχυμένη διάθεση έξυπνων μετρητών για να επιτρέψουν στους καταναλωτές να διαχειρίζονται καλύτερα την κατανάλωση ενέργειας. Και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα ενθαρρυνθούν να ορίσουν έναν προμηθευτή έσχατης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου από την αγορά ή αποτυχίας ενός προμηθευτή.
Ωστόσο, οι εκκλήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας για αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τους τρέχοντες όρους σε σχέση με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έμειναν στο κενό. «Υπάρχει γενική συναίνεση ότι το τρέχον οριακό μοντέλο τιμολόγησης είναι το πιο αποτελεσματικό», ανέφερε η Επιτροπή, παραδεχόμενη μόνο ότι «δικαιολογείται περαιτέρω ανάλυση» επί του θέματος.
Όσον αφορά το μακροπρόθεσμο πλαίσιο , η Επιτροπή επέμεινε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η λύση και όχι το πρόβλημα.
"Η μόνη μακροπρόθεσμη θεραπεία κατά των κραδασμών της ζήτησης και της αστάθειας των τιμών είναι η μετάβαση σε ένα πράσινο και πιο αποδοτικό ενεργειακό σύστημα βασισμένο κυρίως σε τοπικές πηγές", δήλωσε η Simson, προσθέτοντας ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια "συνέχισαν να παρέχουν την πιο προσιτή ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά καθ 'όλη τη διάρκεια της κρίσης ». Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την εργαλειοθήκη κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου.
www.worldenergynews.gr