Σύμφωνα με τον κ. Κατσή, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς βιομεθανίου στα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ, καθώς οι προδιαγραφές είναι ίδιες με εκείνες που προβλέπονται για το φυσικό αέριο.
Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες για αγρότες και κτηνοτρόφους για την αξιοποίηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων και των οργανικών υποπροϊόντων με τη μετατροπή τους σε ενέργεια για την τροφοδοσία των γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και για πώληση είναι σημαντικές, βάσει των προτάσεων της σχετικής έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, που φέρει την υπογραφή της κυρίας Σπυράκη, για τη Στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση του μεθανίου.
Προέχει το Κανονιστικό Πλαίσιο
Προέχει όμως η δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη της αγοράς βιοαερίου, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη χρήση της βιομάζας είναι «η οργάνωση εφοδιαστικών αλυσίδων βιομάζας με καθορισμένες τιμές αγοράς των πρώτων υλών και καθορισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η κατάρτιση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για τη χρήση βιομεθανίου», όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου του τμήματος Βιομάζας του KAΠE, Χρήστος Ζαφείρης.
Πάντως υπάρχει μεγάλη προσφορά αποβλήτων, σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της πρότυπης μονάδας βιοαερίου Λαγκαδά, Ergoplanning, κ. Τάσο Μητσόπουλο.
Εντουτοις οπως υπογράμμισε υπάρχουν εμπόδια στην ανάπτυξη επιχειρήσεων αξιοποίησης αποβλήτων καθώς δεν υπάρχει πλαίσιο εμπορικής αξιοποίησης του βιομεθανίου, ενώ δημιουργούνται προβλήματα από τις συνεχείς αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία.
Kαι οι Γερμανοί Πράσινοι παρόντες
Για τις δύσκολες αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν, ώστε να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι δυνατότητες της τεχνολογίας για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά την αγροτική παραγωγή, μιλησε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας Jutta Paulus. Παράλληλα, ο καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, κ. Λεωνίδας Ντζιαχρήστος χαρακτήρισε τις αποφάσεις, που θα ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στην κτηνοτροφία και τη γεωργία ως «ιστορικών διαστάσεων».
Γενικότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Γεωπονίας του ΑΠΘ, Θωμά Κωτσόπουλο, υπάρχουν καλές πρακτικές που μπορούν να αξιοποιήσουν το μεθάνιο στον αγροτικό τομέα, όπως η δέσμευση αζώτου και φωσφόρου από μεθάνιο, υπό τη μορφή λιπασμάτων και η εφαρμογή τεχνολογιών κτηνοτροφίας ακριβείας με μείωση της σπατάλης σε ζωοτροφές και τελικά μείωση των εκπομπών μεθανίου.
www.worldenergynews.gr