Περιβάλλον

Ειδικοί προειδοποιούν: Έτοιμη να σκάσει η «φούσκα του άνθρακα» - Κενά στη Συμφωνία του Παρισιού

Ειδικοί προειδοποιούν: Έτοιμη να σκάσει η «φούσκα του άνθρακα» - Κενά στη Συμφωνία του Παρισιού
Ιδιαίτερα σκεπτικοί είναι οι εμπειρογνώμονες για τα αποτελέσματα της COP26

Εκκλήσεις απηύθυναν στο πλαίσιο του Net Zero Festival, κορυφαίες προσωπικότητες από τον IEA, το Carbon Tracker και τη Ceres για μια κοινή φιλόδοξη κυβερνητική δράση με στόχο την απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων έχουν προειδοποιήσει ότι μόνο συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες από τις κυβερνήσεις μπορούν να αποτρέψουν τεράστια οικονομική αναταραχή εάν η «φούσκα του άνθρακα» σκάσει καθώς οι οικονομίες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα τα επόμενα χρόνια.

Τι εξετάστηκε

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναδείχτηκαν κορυφαία στοιχεία από το think tank ‘’Carbon Tracker’’, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) και τη μη κερδοσκοπική βιωσιμότητα Ceres και εξέτασαν τις τεράστιες αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο τα τελευταία χρόνια και το μέτρο της πρόληψης για μια κλιματική και οικονομική καταστροφή.

Ο Mark Campanale, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Carbon Tracker επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι ο κόσμος βρίσκεται επί του παρόντος σε μια επικίνδυνη «φούσκα άνθρακα», πράγμα που σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς καταστροφή, εκτός εάν οι εταιρείες ευθυγραμμίσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα με τους κλιματικούς στόχους.

Ο ορισμός της «φούσκας»

Η θεωρία της «φούσκας άνθρακα» που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από το Carbon Tracker πριν από μια 10ετία αναφέρεται στον κίνδυνο επενδύσεων τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ορυκτά καύσιμα - ορυχεία άνθρακα, πηγάδια πετρελαίου, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, συμβατικά οχήματα, τα οποία αχρηστεύουν όταν όλος ο πλανήτης στρέφεται συντονισμένα σε οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην Engine Νο. 1. Πρόκειται για την επενδυτική εταιρεία η οποία κέρδισε μάχη με το διοικητικό συμβούλιο της Exxon Mobil Corp νωρίτερα αυτό το έτος επιβάλλοντας τις αλλαγές που επιθυμούσε, δημοσίευσε ένα πλαίσιο για επενδύσεις το οποίο συνδέει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρικές δραστηριότητες επηρεάζουν το κλίμα και την κοινωνία.

Ο Campanale ήταν αισιόδοξος ότι εάν μια τέτοια δραστηριότητα σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου επεκταθεί στους τομείς υψηλών εκπομπών άνθρακα, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων θα αρχίσει να αισθάνεται την οικονομική πίεση. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του υπογράμμισαν την ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης για μια πραγματική αλλαγή.

Βέβαια, ο Campanale σημείωσε επίσης ότι η Συμφωνία του Παρισιού δεν κάνει καμία αναφορά στα ορυκτά καύσιμα μέσω της συμφωνίας, και ως εκ τούτου κάνει εκστρατεία για μια ξεχωριστή συνθήκη μη διάδοσης ορυκτών καυσίμων για τη διαχείριση μιας παγκόσμιας φάσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Έντονες ανησυχίες

Η Katherine Dixon επικεφαλής σύμβουλος στην δεξαμενή σκέψης του ΙΕΑ, εξέφρασε επίσης την ανησυχία για το εάν οι κυβερνήσεις θα ήταν αρκετά γενναίες για να επιτύχουν πρόοδο όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στην προσεχή σύνοδο κορυφής COP26. Μάλιστα, νωρίτερα φέτος σε μια έκθεσή του ορόσημο είχε τονίσει ότι δεν α πρέπει να αναπτυχθούν νέες πηγές ορυκτών καυσίμων μετά από αυτό το έτος, εάν ο κόσμος έχει την ευκαιρία να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Η Tracey Cameron, ανώτερη διευθύντρια εταιρικής συνεργασίας για το κλίμα στη μη κερδοσκοπική εταιρεία Ceres, δήλωσε ότι η «κριτική επιτροπή εξακολουθεί να είναι εκτός» όταν πρόκειται για το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το COP26 όσον αφορά τη συλλογική αλλαγή πολιτικής.

Τέλος, εξετάζοντας την προσεχή COP26, που θεωρείται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημιουργία μιας τέτοιας πολιτικής αλλαγής, οι ομιλητές ήταν σκεπτικοί αν θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης