Ενέργεια

Σταθάκης: Aν δεν μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στο 50% το 2020 θα πουληθούν μονάδες

Σταθάκης: Aν δεν μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στο 50% το 2020 θα πουληθούν μονάδες
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τόνισε, ότι αν αποτύχουν τα σχέδια μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, υπάρχει συμφωνία ότι θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της αρχικής συμφωνίας για την παραχώρηση μονάδων
"Θεωρούμε ότι η ΔΕΗ το 2020 δεν θα έχει μερίδιο πάνω από 50%, άρα δεν χρειάζεται να πουλήσει μονάδες" σημειώνει σήμερα σε συνέντευξή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι "αν αποτύχουν αυτά τα σχέδια, υπάρχει συμφωνία ότι θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της αρχικής συμφωνίας για την παραχώρηση μονάδων".
Αυτό το σενάριο, τονίζει, θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αποτύχουν τα άλλα σχέδια.
Οπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης στην εφημερίδα "Ειδήσεις":
«Η ΔΕΗ εντάσσεται στην παρούσα συμφωνία στο σκέλος του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και της επίτευξης των στόχων για μείωση του μεριδίου της στη λιανική πώληση στο 50% έως το 2020.
Μέχρι στιγμής αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι τα NOME, ένας μηχανισμός με τον οποίο προωθείται η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Σε αυτόν τον κύκλο συζητήσεων, συζητήθηκαν κι άλλα σχέδια, που έχουν προταθεί από την πλευρά της ΔΕΗ. Αν αποτύχουν αυτά τα σχέδια, υπάρχει συμφωνία ότι θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της αρχικής συμφωνίας για την παραχώρηση μονάδων. Αυτό το σενάριο ωστόσο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αποτύχουν τα άλλα σχέδια, επαναλαμβάνω. Αυτό θα αποτυπωθεί σε ένα κείμενο σύγκλισης. Έχουμε συμφωνήσει τους στόχους, συζητήσαμε τα μέτρα που θα φέρουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, οπότε δεν πιστεύω ότι θα τεθεί θέμα παραχώρησης μονάδων.
Θεωρούμε ότι η ΔΕΗ το 2020 δεν θα έχει μερίδιο πάνω από 50%, άρα δεν χρειάζεται να πουλήσει μονάδες.
Το θέμα του 17% των μετοχών της ΔΕΗ είναι δεδομένο ότι θα απασχολήσει στο μέλλον το ΤΑΙΠΕΔ και το υπερταμείο. Όμως η αξία της ΔΕΗ σήμερα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και παράλληλα εμείς θεωρούμε ότι το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει ισχυρή παρουσία στην εταιρεία».

Σημειώνεται πάντως, ότι όλα τα εκκρεμή θέματα που αφορούν στη ΔΕΗ θα τεθούν πάλι υπό διαπραγμάτευση το καλοκαίρι, με την επιχείρηση μάλιστα σε ακόμη δυσκολότερη θέση εξαιτίας και των αποτελεσμάτων της έρευνας της DGComp.
Οπως έχει σημειώσει το World Energy News, όλες οι εξελίξεις μετατίθενται για τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται και η απόφαση της DGComp, με όλους τους  εμπλεκόμενους που γνωρίζουν καλά το θέμα να τονίζουν πως το αποτέλεσμα του έλεγχου δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό για τη ΔΕΗ, προεξοφλώντας ότι το πρόστιμο που θα της επιβληθεί θα είναι πολύ υψηλό.
Σε ό,τι αφορά τα ΝΟΜΕ, φαίνεται ότι ούτε και η Τρόικα επιμένει σε αυτή τη φάση για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, αφού τον Ιούνιο θα αξιολογηθεί κατά πόσο το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του προηγούμενου Μνημονίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης