Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Πως προχωρά το χρονοδιάγραμμα του επενδυτικού προγράμματος των 5 δισ ευρώ

ΑΔΜΗΕ: Πως προχωρά το χρονοδιάγραμμα του επενδυτικού προγράμματος των 5 δισ ευρώ
Μέχρι το τέλος του 2021 θα προχωρήσει η εγκατάσταση των υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών για την Διασύνδεση Αττικής - Κρήτης
Σχετικά Άρθρα

Με γοργούς ρυθμούς προωθεί ο ΑΔΜΗΕ το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει και το οποίο ανέρχεται σε 5 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι επενδυτικές δαπάνες του Διαχειριστή κατέγραψαν άνοδο κατά 25,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και ανήλθαν σε 153,7 εκατ. ευρώ, έναντι 122,6 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η αύξηση των επενδύσεων αφορούν τα έργα της Δ΄ Φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, το καλώδιο Κρήτη-Πελοπόννησος που λειτουργεί εδώ και περίπου τρεις μήνες, αλλά και τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2023.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ότι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες βυθού, έχει ξεκινήσει η παραγωγή των καλωδιακών τμημάτων στα εργοστάσια των αναδόχων καθώς και μέρος του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής, ενώ οι εργασίες εγκατάστασης καλωδιακών τμημάτων έχουν ξεκινήσει στην πλευρά της Αττικής. Μέχρι το τέλος του 2021 θα προχωρήσει η εγκατάσταση των υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών.

Μεταξύ των σημαντικών έργων που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ είναι και η Δ’ Φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Μήλος, Φολέγανδρος και Σέριφος με την Νάξο). Εντός των επομένων ημερών προβλέπεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους της διασύνδεσης Σαντορίνης με την Νάξο, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, την Φολέγανδρο, την Μήλο και την Σέριφο.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τον υποσταθμό Σαντορίνης με αναδόχους την Damco Energy και την Xian Electric και τίμημα 30 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το έργο ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και θα λάβει χρηματοδότηση 165 εκ. ευρώ.

Διασυνδέσεις και Τηλεπικοινωνίες

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ προωθεί τα έργα ενίσχυσης των διεθνών διασυνδέσεων με τις γείτονες χώρες και συγκεκριμένα:
• Προκηρύσσεται άμεσα ο διαγωνισμός για το ελληνικό τμήμα της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας.
• Υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Terna για τη δεύτερη ενισχυτική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας
Οι Διαχειριστές Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας εξετάζουν την αναβάθμιση της γραμμής 400 kV που συνδέει τις δύο χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται με την εταιρία Euroasia Interconnector για την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συνδέσεων Αττική–Κρήτη και Κρήτη–Κύπρος, ενώ σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του δικτύου της Αιγύπτου εξετάζουν τη δημιουργία υποβρυχίου καλωδίου για την σύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα με σκοπό την πρόσβαση των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων της Β. Αφρικής στην Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ προωθεί τη δραστηριοποίηση του στην χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω της θυγατρικής του Grid Telecom, έχοντας συνάψει ήδη σημαντικές εμπορικές συμφωνίες για την αξιοποίηση του οπτικού δικτύου της. H Grid Telecom σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν ένα από τα δύο σχήματα που κατέθεσαν προσφορά για το τηλεπικοινωνιακό έργο ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB), προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.
Τα έργα του ΑΔΜΗΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας πρόκειται να δημιουργήσουν ηλεκτρικό χώρο για την ανάπτυξη νέων μονάδων ανανεώσιμης και συμβατικής παραγωγής που υπερκαλύπτει τους στόχους του ΕΣΕΚ για το 2030 κατά σχεδόν 2 GW.
Σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ΕΣΜΗΕ θα διαδραματίσει και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Διαχειριστής υλοποιεί δύο σχετικά πιλοτικά έργα:
• Εγκατάσταση συσσωρευτών ισχύος 7-10 MW στην Νάξο με ικανότητα αποθήκευσης 4 MWh. Το έργο θα συμβάλλει στην κάλυψη μέρους της απαιτούμενης εφεδρείας έκτακτων αναγκών.
• Εγκατάσταση συσσωρευτών ισχύος 20 MW στη Θήβα με αποθηκευτική χωρητικότητα 20 MWh, με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία και ευστάθεια του Συστήματος, ιδιαίτερα σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης