Σταθερή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για το 20% του όγκου πωλήσεων τους, εκτιμάται ότι θα μπορούν να εξασφαλίσουν οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού μέσω των πακέτων λιγνιτικής παραγωγής που θα διαθέσει η ΔΕΗ στην προθεσμιακή αγορά, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν ώστε να κλείσει το περίφημο anti trust case και να «σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη.
Η συμφωνία, η οποία βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση εδώ και αρκετούς μήνες, με την Κομισιόν να πιέζει για την ολοκλήρωση της ακόμη και εντός του Αυγούστου, παραδοσιακού μήνα διακοπών για τις Βρυξέλλες, προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διαθέτει ανά τρίμηνο σε σταθερές τιμές, ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας ίσες με το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της του προηγούμενου έτους, αρχής γενομένης από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Τα επόμενα δυο χρόνια και έως την παύση της εμπορικής λειτουργίας των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ ή το αργότερο ως το τέλος του 2024, η διάθεση των λιγνιτικών πακέτων θα αφορά στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ του προηγούμενου έτους. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της Κομισιόν για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι, ότι την εφαρμογή του μέτρου θα παρακολουθεί ειδικός εποπτικός μηχανισμός που θα συγκροτηθεί στις Βρυξέλλες.
Προς διάθεση oι πρώτες 892,5 GWh
Σε ότι αφορά τις ποσότητες λιγντικής παραγωγής που θα διατεθεί σημειώνεται ότι με δεδομένο πως η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ήταν 1.785 GWh, τον Οκτώβριο του 2021 θα διατεθούν 892,5 GWh.
Για να εφαρμοστεί το νέο μέτρο θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου από τη Βουλή προκειμένου να ξεκινήσει η διάθεση του προϊόντος.
Βασικό ζήτημα στην όλη υπόθεση το οποίο μένει ανοιχτό είναι η τιμή διάθεσης του νέου προϊόντος, η οποία δεν προβλέπεται εξαιρετικά ελκυστική με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση του κόστους δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Πάντως το βέβαιο είναι ότι το νέο προϊόν, που θα «βγαίνει» ανά τρίμηνο στην αγορά, θα παρέχει σταθερότητα τιμής για το χρονικό διάστημα που καλύπτει η διάθεσή του, σε μία εποχή μεγάλης αβεβαιότητας, μετά τη μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία με την ΕΕ δεν καθορίζει την τιμή, αλλά αναφέρει ότι πρέπει να βρίσκεται κοντά στα επίπεδα της αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ θα διαθέσει τα λιγνιτικά πακέτα στην Προθεσμιακή Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παρότι η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα διάθεσής τους στο ΕΕΧ, την αντίστοιχη ευρωπαϊκή αγορά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην εγχώρια προθεσμιακή αγορά να αποκτήσει “βάθος” και να λειτουργήσει πραγματικά. Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων έχουν οι εταιρίες προμήθειας και οι traders.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μέτρο θα υπαχθεί και η παραγωγή της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαϊδα 5, όταν αυτή τεθεί σε λειτουργία, το 2022 ή αργότερα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης έχει δηλώσει ότι το 2023 θα αποσυρθούν όλες οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της εταιρίας, ενώ για την Πτολεμαΐδα 5 έχει ανακοινώσει ότι από το 2025 θα μετατραπεί σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου.
Οι όροι διάθεσης των πακέτων λιγνιτικής ενέργειας μέσω ΕΧΕ από την ΔΕΗ στους ιδιώτες - Ξεκινά το Δ΄ Τρίμηνο του 2021
Η ΔΕΗ θα διαθέτει ανά τρίμηνο σε σταθερές τιμές, ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας ίσες με το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της