Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιώργος Τσίπρας: "Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο Κόσοβο για ενέργεια, εξαγωγές, κατασκευαστικό τομέα"

Γιώργος Τσίπρας:
Στον τομέα της ενέργειας και στον κατασκευαστικό υπάρχει πεδίο αρκετά πλούσιο στον χώρο του Κοσόβου για τις ελληνικές επιχειρήσεις τόνισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας
Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής αποστολής στο Κόσοβο, που "ανοίγουν ένα δρόμο σε μια περιοχή όπου υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης σε τομείς όπως αυτός της ενέργειας, των εξαγωγών και ο κατασκευαστικός" εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.
«Έγινε πριν από λίγες ημέρες μια επιτυχής επιχειρηματική αποστολή στο Κόσοβο. Είναι η πρώτη αυτού του τύπου που γίνεται. Είναι μια περιοχή με την οποία δεν είχαμε ιδιαίτερες οικονομικές σχέσεις, αν και είναι γειτονική. Είναι μια χώρα που δεν έχουμε αναγνωρίσει αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να έχουμε διμερείς οικονομικές σχέσεις. Όπως άλλωστε έχουν και άλλες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, μεταξύ αυτών και η ίδια η Σερβία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
O κ.Τσίπρας διαπίστωσε ικανοποίηση καταρχήν για την επίσκεψη, γιατί ανοίγει ένα δρόμο που δεν ήταν ανοιχτός μέχρι τώρα, αλλά και για το ίδιο το επιχειρηματικό φόρουμ -στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 40 ελληνικές επιχειρήσεις και πάνω από 150 κοσοβάρικες- και τα αποτελέσματα που έφερε: "Aυτή τη στιγμή στο Κόσοβο υπάρχουν χώρες που δραστηριοποιούνται έντονα, και από τον χώρο της ΕΕ και η Τουρκία και οι ΗΠΑ, και είναι ένας χώρος στον οποίο εμείς δεν έχουμε αναπτύξει τις κινήσεις που θα μας αναλογούσαν με βάση το μέγεθος μας και τη γεωγραφική γειτνίαση" είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε, πάντως, πως οι διμερείς οικονομικές σχέσεις με το Κόσοβο δεν συνιστούν έμμεση αναγνώριση του από την Ελλάδα. «Υπάρχουν πέντε χώρες στην ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, και πολλές άλλες εκτός ΕΕ. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Προφανώς αποτελεί έναν περιορισμό. Ωστόσο, μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι οικονομικές σχέσεις με την περιοχή, ακόμη και με αυτή τη συνθήκη. Έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε. Το επιθυμούν και οι δύο πλευρές», σημείωσε.

Αναφερόμενος στους τομείς στους οποίους επικεντρώνεται το ελληνικό ενδιαφέρον ο κ.Τσίπρας τόνισε:

"Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές υπάρχουν αρκετοί τομείς που μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις, όπως στον τομέα της ενέργειας και στον κατασκευαστικό, που υπάρχει πεδίο αρκετά πλούσιο στον χώρο του Κοσόβου. Στο Κόσοβο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα, υπάρχει περισσότερο χρήμα. Το τραπεζικό σύστημα είναι σχετικά υγιές. Αυτά όλα βοηθάνε".
Επίσης, ενέταξε την πρωτοβουλία αυτή σε ένα γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής για τα Βαλκάνια και σημείωσε πως «το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σερβία, που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες και ήταν μια σημαντική επίσκεψη, σηματοδοτεί μια εκ νέου προσπάθεια προσανατολισμού προς τα Βαλκάνια, και πολιτικά και οικονομικά».
Ο ίδιος παρατήρησε πάντως, πως το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις στα επόμενα χρόνια στα Βαλκάνια θα είναι πιο δύσκολο λόγω της συρρίκνωσης της ελληνικής τραπεζικής παρουσίας, και τόνισε την ανάγκη «να καταβάλλουμε προσπάθειες, αν μη τι άλλο, να κρατηθούν οι θέσεις που έχουν καταλάβει στα Βαλκάνια οι ελληνικές επιχειρήσεις».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης