Ο ανασχηματισμός είναι πιθανό να γίνει πριν την ΔΕΘ και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται για τα πρόσωπα στα παραγωικά υπουργεία.
Υπουργοί αλλά και Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. βρίσκονται, ούτως ή άλλως, εν αναμονή αλλαγών από την ημέρα που ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές και ουσιαστικά προανήγγειλε τον ανασχηματισμό με τη φράση «οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης».
Ακολούθησαν δύο σχετικές τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, που άφηναν ορθάνοιχτο το παράθυρο αλλαγών, με το ερώτημα να είναι πλέον πότε ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να κάνει αλλαγές στο σχήμα, τι εύρος θα έχουν και τι κατεύθυνση.
Με δεδομένο, όπως όλα δείχνουν, ότι ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη με νέο σχήμα, εκτός αν υπάρξει κάτι απρόοπτο που αλλάξει τον σχεδιασμό, οι πιθανές ημερομηνίες για αλλαγές είναι πολύ συγκεκριμένες, βάσει του πρωθυπουργικού προγράμματος.
Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
Σύμφωνα με το bankingnews.gr. όλη η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε με τις ευθύνες υπουργών για τα πρόσφατα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα το οποίο αν συνεχιζόταν θα επικάλυπτε την επικοινωνιακή πνοή που δίνει διαχρονικά σε κάθε κυβέρνηση η Έκθεση στην Θεσσαλονίκη.
Ας δούμε σε ποιες βάσεις θα κινηθεί ο Κ.Μητσοτάκης σε αυτή τη φάση:
Ο Πρωθυπουργός έχει σχηματίσει στο μυαλό του ποιο θα ήθελε να είναι το επόμενο υπουργικό συμβούλιο.
Eίναι οι αλλαγές που θα έκανε στο τέλος του χρόνου αλλά αναγκάζεται λόγω συνθηκών να τις κάνει τώρα.
Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μία μεγάλη σιγή από συνεργάτες και υπουργούς για τον ανασχηματισμό και όσοι γνωρίζουν τονίζουν ότι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις μεγαλοστελεχών.
Εάν υπήρχε συνεχής περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτά τα μεγαλοστελέχη θα είχαν ήδη αντιδράσει μέσω κάποιων στοχευμένων δημοσιευμάτων
Αλλαγές αλλά όχι σαρωτικός ανασχηματισμός
Σαρωτικός ανασχηματισμός με την ακριβή έννοια του όρου δεν θα υπάρξει.
Θα έχουμε αρκετές αλλαγές αλλά όχι φυγή πολλών υπουργών καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε το στίγμα ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει.
Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός θέλει να χρησιμοποιεί τον όρο «διορθωτικές κινήσεις».
Ωστόσο, η μέχρι τώρα εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν «στάνταρ» αλλαγές στα υπουργεία Προστασίας Πολίτη, Υγείας και Πολιτισμού. Ενδεχομένως, όμως κάποιες αλλαγές θα προκαλέσουν καραμπόλες.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μετακινήσεις υπουργών (rotation) σε άλλους υπουργικούς θώκους όπως π.χ ο Β.Κικίλιας που μπορεί να βρεθεί σε άλλο υπουργείο.
Όριο στα ανοίγματα στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι
O Πρωθυπουργός έχει πάρει το μήνυμα ότι τα μεγάλα ανοίγματα στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι πρέπει να έχουν ένα όριο.
Υπάρχει μία πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα με νέα και άφθαρτα πρόσωπα που μπορούν να συνεισφέρουν και παράλληλα να μη χαθεί ο μεταρρυθμιστικός τόνος της κυβέρνησης.
Για πολλούς από αυτούς, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση δεν σημαίνει σημιτοκεντρική κυβέρνηση. Εξάλλου καθίσταται νοητό ότι αυτός ο δομικός ανασχηματισμός που έρχεται, θα είναι εν πολλοίς και εκλογικός.
Στην κυβέρνηση και ειδικά σε θέσεις υφυπουργών θα μπούνε αρκετοί βουλευτές του κόμματος.
www.worldenergynews.gr