Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απολιγνιτοποίηση: Υπεγράφη η ΚΥΑ με τις προδιαγραφές των πολεοδομικών σχεδίων

Απολιγνιτοποίηση: Υπεγράφη η ΚΥΑ με τις προδιαγραφές των πολεοδομικών σχεδίων

 Από μέρα σε μέρα αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της υπουργικής απόφασης, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς, σχετικά με προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι Ειδικές Πολεοδομικές Μελετών (ΕΠΣ) για τις λιγνιτικές περιοχές, ώστε να προχωρήσει η ΔΕΗ στην προκήρυξή τους. Επίσης, πριν λίγες μέρες πέρασε από το ΔΣ της ΔΕΗ και η προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί με το Δημόσιο για τη διενέργεια των διαγωνισμών για τις μελέτες.

Τα ΕΠΣ είναι απαραίτητα προκειμένου να χωροθετηθούν οι επενδύσεις που προβλέπει το master plan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση καθώς θα οργανώσουν τον χώρο στις εκτάσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων. Θα ρυθμίζουν χρήσεις γης και θα καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης, ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, το οδικό δίκτυο, τα υπόλοιπα δίκτυα και τις υποδομές κλπ. Για την ολοκλήρωση των μελετών, ακόμη κι εάν ακολουθηθούν ταχείες διαδικασίες, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δέκα μήνες ενώ η έγκριση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων απαιτεί έξτρα χρόνο καθώς γίνεται πάντα με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

Το  SPV και οι εκτάσεις

Πέρα όμως από τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ακόμη δεν έχει συσταθεί η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα συστήσει το Δημόσιο και στην οποία θα πρέπει να περάσουν τα δύο τρίτα των εκτάσεων της ΔΕΗ στις δύο ενεργειακές Περιφέρειες της χώρας. Επίσης, εκκρεμεί η ρύθμιση που θα καθορίζει, μεταξύ άλλων, το καταστατικό της SPV. Αλλά ούτε η απόσχιση της έκτασης των 164.000 στρεμμάτων δεν έχει γίνει από την περιουσιακή βάση της ΔΕΗ ώστε ο νέος κλάδος που θα δημιουργηθεί να περάσει στη νέα εταιρεία του Δημοσίου, όταν αυτή συσταθεί.

Οι επενδύσεις της ΔΕΗ

Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι εκτάσεις θα αποδοθούν στην εταιρεία ειδικού σκοπού με μηδενικό αντάλλαγμα. Άλλωστε, αποτελεί προϋπόθεση να διασφαλιστεί ότι η αξία των γηπέδων που πρόκειται να μεταφερθούν από τη ΔΕΗ στο Ελληνικό Δημόσιο δεν θα είναι χαμηλότερη από το κόστος αποκατάστασης. Γι΄ αυτό μια ειδική ρήτρα θα περιληφθεί στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΗ που θα διασφαλίζει ότι θα εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην περίπτωση που η αγοραία αξία της γης που εισφέρει η ΔΕΗ δεν ισοφαρίζει το κόστος αποκατάστασης.  

Από τα περίπου 83.000 στρέμματα που θα παραμείνουν στην κυριότητα της ΔΕΗ, ένα τμήμα θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση των νέων έργων ΑΠΕ που έχουν δρομολογηθεί ενώ για τις υπόλοιπες εκτάσεις θα αξιοποιηθούν πόροι από τα 242 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Γενικότερα, η υποστήριξη από το RRF θα καλύψει το κόστος αποκατάστασης και διαμόρφωσης των εδαφών προκειμένου να διευκολυνθούν, μελλοντικές επενδύσεις και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, όπως βιομηχανικά και τεχνολογικά πάρκα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης