Τελευταία Νέα

Οι ξηρασίες συρρικνώνουν την υδροηλεκτρική ενέργεια, και απειλούν τους στόχους για την καθαρή ενέργεια

Οι ξηρασίες συρρικνώνουν την υδροηλεκτρική ενέργεια, και απειλούν τους στόχους για την καθαρή ενέργεια
Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η κορυφαία πηγή καθαρής ενέργειας στον κόσμο και αποτελεί σχεδόν το 16% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Οι σοβαρές ξηρασίες στεγνώνουν ποτάμια και δεξαμενές ζωτικής σημασίας για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μηδενικών εκπομπών σε πολλές χώρες του πλανήτη, σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγώντας τις κυβερνήσεις να βασίζονται περισσότερο σε ορυκτά καύσιμα.

Τα αναδυόμενα προβλήματα με την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Βραζιλία αντιπροσωπεύουν αυτό που επιστήμονες και οι ειδικοί ενέργειας λένε ότι θα είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα για τη βιομηχανία καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο ασταθή καιρό και καθιστά την πρόσβαση στο νερό λιγότερο αξιόπιστη.
Θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσει απειλή για τις διεθνείς φιλοδοξίες καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη εμποδίζοντας μία από τις κορυφαίες μορφές υπάρχουσας καθαρής ενέργειας.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η κορυφαία πηγή καθαρής ενέργειας στον κόσμο και αποτελεί σχεδόν το 16% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Φέτος, οι ξηρασίες που προκλήθηκαν από το κλίμα προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διαταραχές στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας εδώ και δεκαετίες σε μέρη όπως οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία.
Η Κίνα εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της σοβαρής ξηρασίας του περασμένου έτους στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην επαρχία Γιουνάν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Σε άλλες περιοχές όμως, το πολύ νερό είναι το πρόβλημα. Πέρυσι στο Μαλάουι, για παράδειγμα, πλημμύρες και συντρίμμια από μεγάλες καταιγίδες ανάγκασαν δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μείνουν εκτός λειτουργίας, μειώνοντας την ισχύ υδροηλεκτρικής ενέργειας από 320 μεγαβάτ (MW) σε 50 MW, σύμφωνα με τον IEA.
Αυτές οι επιπτώσεις έχουν αναγκάσει τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας να βασίζονται περισσότερο σε θερμικούς σταθμούς, συχνά από φυσικό αέριο ή άνθρακα, και να ζητούν από τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για να αποτρέψουν τις διακοπές, σύμφωνα με το Reuters.
"Όταν μιλάμε για υδροηλεκτρική ενέργεια πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε αρκετό νερό για να πάρουμε ηλεκτρικό ρεύμα", δήλωσε η Kristen Averyt, καθηγήτρια έρευνας που επικεντρώνεται στην κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας.

Έκλεισε σταθμός στην Καλιφόρνια λόγω χαμηλών ροών

Στην Καλιφόρνια, το State Water Project αναγκάστηκε να κλείσει έναν υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος 750 MW στη λίμνη Oroville αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε το 1967 λόγω χαμηλών επιπέδων νερού.
Σε πλήρη λειτουργία, το εργοστάσιο μπορεί να τροφοδοτήσει μισό εκατομμύριο σπίτια. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας στη λίμνη Shasta, την μεγαλύτερη δεξαμενή στο έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Central Valley στην Καλιφόρνια, παρήγαγαν επίσης περίπου 30% λιγότερη ενέργεια από το συνηθισμένο αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο Cary Fox, επικεφαλής της ομάδας για τις δραστηριότητες του Bureau of Reclamation στην πολιτεία.
Η λίμνη παρέχει συνήθως περίπου 710 MW το καλοκαίρι, αλλά τον Ιούλιο παρήγαγε μόνο 500 MW, είπε ο Fox.
Στο τεράστιο φράγμα Hoover των 2.000 MW στον ποταμό Κολοράντο στα σύνορα της Νεβάδα και της Αριζόνα, η παραγωγή μειώθηκε επίσης κατά περίπου 25% τον περασμένο μήνα.
Ένα μεγαβάτ μπορεί να τροφοδοτήσει έως και 1.000 σπίτια στις ΗΠΑ.

Η περιορισμένη τροφοδοσία στην Καλιφόρνια, που προκλήθηκαν εν μέρει από τη χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, οδήγησε τον κυβερνήτη Gavin Newsom να εκδώσει εντολή στις 30 Ιουλίου που επιτρέπει στους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας να λειτουργούν με γεννήτριες ντίζελ και κινητήρες που εκπέμπουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου.
Η εντολή επέτρεψε επίσης στα πλοία στο λιμάνι να χρησιμοποιούν γεννήτριες ντίζελ αντί να συνδέονται στο δίκτυο, και άρθηκαν οι περιορισμοί στην ποσότητα καυσίμων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μονάδες φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας.
Οι περιβαλλοντολόγοι επέκριναν την κίνηση, λέγοντας ότι θα επιδεινώσει την ποιότητα του αέρα στην Καλιφόρνια και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της πολιτείας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο Tim Welch, διευθυντής έρευνας υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το τμήμα ερευνά τρόπους με τους οποίους τα φράγματα μπορούν να αποθηκεύσουν πιο αποτελεσματικά το νερό κατά τη διάρκεια βροχερών περιόδων, ώστε να μπορεί να προορίζεται για χρήση κατά τη διάρκεια ξηρασιών.
Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να παράγουν περίπου 80 γιγαβάτ (GW) ενέργειας, περίπου το 7% της συνολικής παραγωγής ενέργειας, δήλωσε ο Welch.

Σε χαμηλό 91 ετών οι ροές νερού στα φράγματα της Βραζιλίας

Στη Βραζιλία, όπου η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η κορυφαία πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 61%, η ξηρασία μείωσε πρόσφατα τις ροές νερού στα υδροφράγματα σε χαμηλό 91 ετών, δήλωσε ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της χώρας.

Για να αντισταθμίσει τη μείωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας, η χώρα επιδιώκει να ενεργοποιήσει θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, κυρίως τροφοδοτούμενους από φυσικό αέριο, απειλώντας να αυξήσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Τον Ιούλιο, η ρυθμιστική αρχή Aneel αύξησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 52%, λόγω της κρίσης ξηρασίας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως η τρέχουσα ξηρασία θα γίνονται όλο και πιο συχνά με την κλιματική αλλαγή και οι Βραζιλιάνοι θα πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους σχετικά με το νερό, δήλωσε ο José Marengo, κλιματολόγος στο κυβερνητικό κέντρο παρακολούθησης καταστροφών.
"Οι άνθρωποι πάντα πίστευαν ότι το νερό είναι απεριόριστο, αλλά πραγματικά δεν είναι", δήλωσε ο Marengo.

Ο Υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας της Βραζιλίας Bento Albuquerque δήλωσε σε διαδικτυακή ενημέρωση με δημοσιογράφους ότι η έκρηξη της κατασκευής γραμμών ηλεκτροπαραγωγής για την επαναδρομολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας εκεί που χρειάζεται και η διαφοροποίηση από υδροηλεκτρική σε ηλιακή και αιολική θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τέτοια γεγονότα στο μέλλον, και να αποτρέψει την ανάγκη διαλογής νερού.
Ακόμα κι έτσι, η Βραζιλία θα παραμείνει εξαρτημένη από την υδροηλεκτρική ενέργεια για χρόνια. Μέχρι το 2030, το υπουργείο Ενέργειας προβλέπει ότι το 49% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από υδροηλεκτρικά. Η χώρα διατηρεί επίσης σχέδια για την κατασκευή περισσότερων υδροηλεκτρικών σταθμών, διερευνώντας πιθανά έργα διασυνοριακών φραγμάτων με τη Βολιβία, τη Γουιάνα και την Αργεντινή, καθώς και την κατασκευή μικρών φραγμάτων 2 GW στην εγχώρια αγορά.

Μείωση παραγωγής στην Κίνα

Η περσινή ξηρασία στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας μείωσε την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά σχεδόν 30% κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η παραγωγή φέτος παραμένει περιορισμένη κατά περίπου 10%.
Το Yunnan αντιπροσωπεύει συνήθως το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα και η επαρχία φιλοξενεί αρκετές επιχειρήσεις τήξης αλουμινίου που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσουν. Η επαρχία περιόρισε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς μετάλλων νωρίτερα φέτος, αναγκάζοντας ορισμένη ικανότητα τήξης να κλείσει προσωρινά ενώ αναμένονται περισσότερες διαταραχές.
Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Nanjing εξέτασε τον πιθανό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση της θερμοκρασίας στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Yunnan. Τα μοντέλα έδειξαν μειώσεις βροχής και χιονοπτώσεων κατά την περίοδο ξηρασίας Οκτωβρίου-Απριλίου και αυξήσεις την καλοκαιρινή περίοδο βροχών.
Για να εξισορροπήσουν τη μεταβλητότητα, οι ερευνητές πρότειναν περισσότερη χωρητικότητα αποθήκευσης - περισσότερα φράγματα και δεξαμενές. Αλλά οι εκτροπές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις ξηρασίες σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι γιγαντιαίοι ταμιευτήρες της Κίνας στην άνω πλευρά του ποταμού Mekong στο Yunnan έχουν ήδη κατηγορηθεί για τη μείωση των κατάντη ροών - επηρεάζοντας την πρόσβαση σε νερό στην Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και τη Μιανμάρ.

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης