Fitch για Ελλάδα: Επιβεβαίωσε το BB, με σταθερό το outlook
O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings επιβεβαίωσε στις 16 Ιουλίου 2021 την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ διατηρώντας σταθερό το outlook.
Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν το αδύναμο μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό, ακόμη πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στον τραπεζικό τομέα και το πολύ μεγάλο χρέος της κυβέρνησης και καθαρό εξωτερικό χρέος.
Η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή μας για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, ακόμη και μετά από το σοβαρό σοκ για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά από την πανδημία, και παρά τους σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν 9,7% του ΑΕΠ το 2020,
Για το 2021 η Fitch αναμένει ένα γενικά αμετάβλητο έλλειμμα (9,5%), δεδομένης της υψηλότερης από την αναμενόμενη προηγούμενης πολιτικής στήριξης σχετικά με την πανδημία για την οικονομία Αναθεωρήσαμε ουσιαστικά το έλλειμμα που προβλέπεται για το 2021 από 7,2% στην αναθεώρησή μας τον Ιανουάριο.
Το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμά ότι η πολιτική στήριξη που σχετίζεται με το Covid-19 θα επιδεινώσει το έλλειμμα κατά 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ (8,3% του προβλεπόμενου ΑΕΠ) το 2021.
Αναμένουμε ότι το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί το 2022 στο 4,8%, καθώς τα μέτρα στήριξης πανδημίας χαλαρώνουν και η οικονομική ανάκαμψη υποστηρίζει τα έσοδα. Το έλλειμμα αναμένεται στη συνέχεια να μειωθεί περαιτέρω το 2023 στο 2,8%.
Το δημόσιο χρέος έφτασε το 205,6% του ΑΕΠ το 2020.
Οι προβλέψεις μας για τα δημόσια οικονομικά είναι σύμφωνες με την αναλογία χρέους που κορυφώθηκε το 2021 στο 207% του ΑΕΠ.
Αναμένουμε ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, φτάνοντας το 192,6% έως το 2023.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί απότομα λόγω της πανδημίας
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί απότομα λόγω της πανδημίας και το απόθεμα χρέους θα παραμείνει πολύ μεγάλο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ταυτόχρονα, βλέπουμε ελαφρυντικούς παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Το απόθεμα ρευστού ενεργητικού της Ελλάδας είναι σημαντικό, περίπου στο 19% του προβλεπόμενου ΑΕΠ.
Ο ευνοϊκός χαρακτήρας της συντριπτικής πλειονότητας του χρέους της Ελλάδας σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι χαμηλό (πρόβλεψη τόκων προς έσοδα το 2021 στο 6%).
Επίσης, η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους είναι μεγάλη και ως επί το πλείστον σταθερό επιτόκιο, μειώνοντας τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων.
Επιπλέον, και το σημαντικότερο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει συμπεριλάβει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP), σε αντίθεση με τα περισσότερα προηγούμενα σχέδια αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Με βάση το μερίδιο κεφαλαίου της Ελλάδας στην ΕΚΤ, αυτό θα επέτρεπε την αγορά έως και 37 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 22% του ΑΕΠ) ομολόγων ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωσύστημα.
Από τα τέλη Μαΐου 2021, το Ευρωσύστημα είχε αγοράσει 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ ομολόγων ελληνικού δημοσίου.
Αυτό παρέχει μια σημαντική πρόσθετη πηγή ευελιξίας χρηματοδότησης και συμβάλλει στη διατήρηση της διαχείρισης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.
Τους τελευταίους έξι μήνες, η Ελλάδα έχει εκδώσει έναν συνδυασμό νέων και τεσσάρων μακροπρόθεσμων ομολόγων με χαμηλά επιτόκια (0,9% ενός 10ετούς ομολόγου τον Ιούνιο 2021).Η ελληνική οικονομία έχει αποδώσει καλύτερα από ό, τι περίμενε ο Fitch τους τελευταίους έξι μήνες, παρά την επανεισαγωγή σοβαρών περιορισμών στην προσωπική και επιχειρηματική δραστηριότητα το φθινόπωρο 2020 και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους λόγω των κυμάτων μολύνσεων από τον Covid 19.
Η οικονομία συρρικνώθηκε 8,2% το 2020 σε σύγκριση με την εκτίμησή μας για συρρίκνωση 10,2%, προτού επεκταθεί το 2,5% ανά τρίμηνο το α΄τρίμηνο του 2021.
Οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες δείχνουν έντονη δραστηριότητα το β΄τρίμηνο του 2021.
Υποθέτουμε ότι τα κονδύλια της ΕΕ επόμενης γενιάς (NGEU) που διατίθενται στην Ελλάδα ως επιχορηγήσεις θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται μέσα στο 2021, ενισχύοντας περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.
www.worldenergynews.gr