Οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ έχουν σκληρότερους στόχους από τις φτωχότερες
Η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πακέτο προτάσεων πολιτικής για το κλίμα, σχεδιασμένο να επιτύχει τον στόχο της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990.
Οι περισσότεροι κανονισμοί της ΕΕ έχουν σχεδιαστεί για να επιτύχουν έναν παλιό στόχο περικοπής 40% και η Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο νέος στόχος έπρεπε να σημαίνει αυστηρότερους δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για όλους.
Σύμφωνα με τους κανόνες της «κοινής προσπάθειας» της ΕΕ, κάθε χώρα θα πρέπει να περιορίσει τις εκπομπές σε συγκεκριμένους τομείς - συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων μεταφοράς και θέρμανσης - από ένα ποσό που υπολογίζεται από την κατά κεφαλήν οικονομική παραγωγή.
Αυτό σημαίνει ότι οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ έχουν σκληρότερους στόχους από τις φτωχότερες.
Οι στόχοι προσαρμόζονται επίσης για να διασφαλιστεί ότι οι μειώσεις εκπομπών πραγματοποιούνται με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της κατανομής είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, των οποίων απαιτείται έγκριση για την εφαρμογή όλων των νέων πολιτικών.
Πλούσιοι και φτωχοί
Η Επιτροπή πρότεινε να υποχρεωθούν Σουηδία, Φινλανδία, Γερμανία, Δανία και Λουξεμβούργο να μειώσουν τις σχετικές εκπομπές κατά 50% έως το 2030, από τα επίπεδα του 2005. Οι τρέχοντες στόχοι αυτών των χωρών κυμαίνονται μεταξύ 38% και 40%.
Αλλά οι φτωχότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει επίσης να αυξήσουν την συμμετοχή τους. Η Βουλγαρία, της οποίας ο υπάρχων στόχος είναι απλώς να μην αυξήσει τις εκπομπές της έως το 2030, θα χρειαστεί να μειώσει κατά 10% βάσει της νέας πρότασης. Ο στόχος 2% της Ρουμανίας θα αυξηθεί στο 12,7%.
Ο Andreas Graf, εμπειρογνώμονας της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ στο think tank Agora Energiewende, δήλωσε ότι οι στόχοι θα έπρεπε να είναι αποδεκτοί για τις φτωχότερες χώρες και ότι ζητήθηκαν περισσότερα από τις πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία από ό, τι θα περίμεναν.
Οι μεταφορές και τα κτίρια - οι κύριοι τομείς που εμπίπτουν σε εθνικούς στόχους - αποτελούν περίπου το 25% και το 36% των εκπομπών της ΕΕ, αντίστοιχα.
Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν την Τετάρτη μια σειρά από άλλα μέτρα για να τα καταστήσουν πιο πράσινα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αγοράς άνθρακα που θα επιβάλλει κόστος CO2 στις εκπομπές από τα καύσιμα θέρμανσης και μεταφοράς.
www.worldenergynews.gr