Ενέργεια

«Καμπανάκι» ΙΕΑ για το αδιέξοδο των συνομιλιών του OPEC - Aπειλείται η ενεργειακή μετάβαση

«Καμπανάκι» ΙΕΑ για το αδιέξοδο των συνομιλιών του OPEC - Aπειλείται η ενεργειακή μετάβαση
Ο ΟΠΕΚ + εγκατέλειψε τις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα που θα ενίσχυαν τον εφοδιασμό με πετρέλαιο

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε σήμερα (13/7) τι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς μετά από διακοπή των συνομιλιών μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους εκτός του Οργανισμού, δημιουργώντας μια κατάσταση χωρίς ανάδειξη νικητή.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου, ο IEA ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας παρακολουθούν στενά την προοπτική βαθύτερου ελλείμματος εφοδιασμού εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Οι αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς έως ότου υπάρξει σαφήνεια στην πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ +. Και η μεταβλητότητα δεν βοηθά στην εξασφάλιση ομαλών και ασφαλών ενεργειακών μεταβάσεων - ούτε είναι προς το συμφέρον ούτε των παραγωγών ούτε των καταναλωτών ", δήλωσε ο IEA.

Το ιστορικό των συνομιλιών

Ο ΟΠΕΚ + εγκατέλειψε τις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα που θα ενίσχυαν τον εφοδιασμό με πετρέλαιο. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι συμφώνησαν προσωρινά να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως σε μηνιαίες δόσεις από τον Αύγουστο έως ότου οι υπόλοιπες περικοπές εφοδιασμού ξετυλιχθούν.

Αυτό ήταν πιθανό να επεκτείνει τις περικοπές εφοδιασμού έως το τέλος του 2022. Τα ΗΑΕ απέρριψαν αυτά τα σχέδια, ωστόσο, επιμένοντας σε μια υψηλότερη βάση από την οποία οι περικοπές υπολογίζονται για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την αυξημένη ικανότητά του. Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.

Οι προβλέψεις

Ο IEA είπε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος και κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια το 2022, που είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από τις προβλέψεις του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, «οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων και ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσαν να βλάψουν μια εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη».

«Αν και το αισιόδοξο κλίμα έχει μετριαστεί κάπως πρόσφατα, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να διατηρούνται άνετα στα επίπεδα των 70 δολ./βαρέλι.  Το αν αυτό παραμένει τόσο εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την επόμενη κίνηση της συμμαχίας του ΟΠΕΚ + », ανέφερε ο Stephen Brennock, αναλυτής πετρελαίου της PVM Oil Associates, σε ερευνητικό σημείωμα. «Όσο περισσότερο συνεχίζεται η αντιπαράθεση τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιλυθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης