Ενέργεια

BP: Αύξησε κατά 238GW την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ το 2020 ...αλλά ο δρόμος ακόμα μακρύς

tags :
BP: Αύξησε κατά 238GW την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ το 2020 ...αλλά ο δρόμος ακόμα μακρύς
Οι εκπομπές παρουσίασαν μεγαλύτερη πτώση σε πάνω από 75 χρόνια - Η ζήτηση ενέργειας μειώθηκε 4,5% το 2020, η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε 9,3%
Η χωρητικότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε ραγδαία το 2020, ενώ η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας υποχώρησε λόγω της πανδημίας, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει ακόμη μια «αποφασιστική στροφή» προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, ανέφερε η BP στην ετήσια ενεργειακή επισκόπηση.
Η αιολική και ηλιακή εγκατεστημένη ικανότητα αυξήθηκε κατά 238 gigawatts πέρυσι, σύμφωνα με την ανασκόπηση.

Πέρυσι, σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε περισσότερα από 75 χρόνια, θέτοντας τον κόσμο πιο κοντά στον δρόμο που απαιτείται για να επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος για την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα, ανέφερε το Statistical Review της BP για το 2020.
"Σημαντικά, δεν υπήρχε κανένα σημάδι της αποφασιστικής αλλαγής" από το σενάριο κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP Spencer Dale. "Υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης να είναι μεταβατικό", είπε, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές το 2020 προκλήθηκαν από την πανδημία και ότι ο κόσμος χρειάζεται ακόμη "απτές, συγκεκριμένες διαφορές" για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Η οικονομική επιβράδυνση το 2020, καθώς οι χώρες προσπάθησαν να συγκρατήσουν την πανδημία οδήγησαν σε μείωση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 4,5%, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 9,3%, αναφέρει η ανασκόπηση.
Στο χαμηλότερο σημείο τον Απρίλιο του 2020, η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά περίπου 20% ή 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. "Αυτό είναι ακριβώς έξω από τα διαγράμματα σε σχέση με οτιδήποτε υπάρχει στην ιστορία", δήλωσε ο Dale, προσθέτοντας ότι η πτώση της χρήσης ενέργειας θα αντιστραφεί καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν μετά την κρίση του COVID-19.

Εκπομπές: Μείωση κατά 6,3%

Οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά 6,3% πέρυσι, η μεγαλύτερη πτώση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά από σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις επιτάχυναν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε η ανασκόπηση.
Η BP, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο, στοχεύει στη μείωση των εκπομπών από το πετρέλαιο και το αέριο που παράγει στο μηδέν έως το 2050, εν μέσω της πίεσης της ενεργειακής βιομηχανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
"Οι τάσεις που βλέπουμε εδώ είναι ακριβώς οι τάσεις που θα θέλαμε να δούμε καθώς ο κόσμος μεταβαίνει στο καθαρό μηδέν - ισχυρή αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η συσσώρευση άνθρακα είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να δει ο κόσμος", δήλωσε ο Dale. Πολλές εταιρείες πετρελαίου και κλιματικές ομάδες έχουν ζητήσει από τις κυβερνήσεις να ορίσουν μια τιμή άνθρακα προκειμένου να ενισχύσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Στην Ευρώπη, η οποία διαθέτει μία από τις πιο ενεργές αγορές εμπορίου άνθρακα στον κόσμο, η τιμή του άνθρακα αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε υψηλό όλων των εποχών άνω των 59 ευρώ ανά τόνο.
Η αιολική και ηλιακή εγκατεστημένη ικανότητα αυξήθηκε κατά 238 gigawatts πέρυσι, σύμφωνα με την ανασκόπηση. "Η αύξηση της εγκατεστημένης χωρητικότητας πέρυσι ήταν 50% μεγαλύτερη από ό, τι οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία ", δήλωσε ο Dale. Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι έγινε σε μεγάλο βαθμό εις βάρος της παραγωγής καυσίμου άνθρακα, η οποία παρουσίασε μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις της σε ρεκόρ 4,4%.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης