Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ προκειμένου αύριο να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist, στο περιθώριο του οποίου αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.
Η συμφωνία είναι προγραμματισμένο να υπογραφεί στη 13:30 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.
Η τελετή υπογραφής θα γίνει στο Grand Resort στο Λαγονήσι, παρουσία της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli και του διευθύνοντος συμβούλου του MER JSC.
Η κατασκευή του αγωγού αναμένεται για τις αρχές του 2022 και θα έχει μήκος 50 χλμ επί ελληνικού εδάφους. Θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων.
Με βάση τις προβλέψεις του Συμφώνου Κατανόησης που έχουν υπογράψει από το 2016 οι δύο πλευρές, ο ΔΕΣΦΑ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει το ελληνικό τμήμα.
Αντίστοιχα το τμήμα του αγωγού εντός της επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Το κόστος για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού ανέρχεται στα 51,4 εκατ. ευρώ.
Ασφάλεια εφοδιασμού στη γειτονική χώρα με το νέο αγωγό
Η Βόρεια Μακεδονία με το έργο αυτό θα διαφοροποιήσει σημαντικά τις ενεργειακές της πηγές, ενώ ταυτόχρονα η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα θα της παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού.
Σε ότι αφορά το ταξίδι του κ. Ζάεφ στην Αθήνα πρέπει να σημειωθεί ότι συνοδεύεται από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Φατμίρ Μπιτίκι και στο συνέδριο του Economist θα πάρει μέρος σε πάνελ με θέμα τη συνεργασία και την αλληλεγγύη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την περιφερειακή συνεργασία και την διεύρυνση της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει -σύμφωνα με πληροφορίες- συναντήσεις με επιχειρηματίες και διπλωμάτες για θέματα οικονομίας και ενέργειας.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Ζάεφ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ».
Σε ότι αφορά την υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας η κα Πελώνη ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης των γειτόνων μας των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα και είναι πάντα υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και της περιφερειακής σταθερότητας και μέσω διμερών συμφωνιών».
www.worldenergynews.gr