Ενέργεια

Μεγάλοι πετρελαϊκοί παίκτες εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράκ

tags :
Μεγάλοι πετρελαϊκοί παίκτες εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράκ
H κίνηση της BP συμβαδίζει με τη νέα στρατηγική που θέλει να χαράξει πλέον στο ενεργειακό μέτωπο

Η BP εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει τις επιχειρήσεις ανάντη πετρελαίου στο Ιράκ, λειτουργεί το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ, Ihsan Abdul Jabbar Ismaael και αναμεταδίδει το Reuters.

Σε αυτή την κίνηση προστίθεται και η απόφαση της Lukoil – ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας – η οποία ενημέρωσε το Ιράκ ότι θέλει να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος που διαθέτει στο πετρελαιοφόρο τμήμα West Qurna-2 σε κινεζικές εταιρείες. Βέβαια, οι συνθήκες που επικρατούν στο Ιράκ δεν είναι οι κατάλληλες για επενδυτικά σχέδια.

Η αναφορά της WSJ στις κινήσεις της BP

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η BP εξετάζει το ενδεχόμενο αποσύνδεσης των πετρελαϊκών της περιουσιακών στοιχείων στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της στην τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή στον κόσμο.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση της BP συμβαδίζει με τη νέα στρατηγική που θέλει να χαράξει πλέον στο ενεργειακό μέτωπο και την ενεργειακή μετάβαση γενικότερα.

Η παρουσία της BP στο Ιράκ ξεκίνησε στο Kirkuk τη δεκαετία του 1920. Με την BP ως χειριστή, το υπερ-γιγαντιαίο πετρελαϊκό πεδίο Rumaila παράγει 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) πετρελαίου, ή περίπου το 1/3 του αργού πετρελαίου που αντλείται στο δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία.

Η Lukoil, από την πλευρά της, κατέχει το 75% στο West Qurna-2, ενώ η κρατική εταιρεία North Oil Company (NOC) του Ιράκ κατέχει το άλλο 25%. Πριν από την πανδημία τα σχέδια παραγωγής και επενδύσεων όλων των μεγάλων πετρελαίου, η Lukoil σχεδίαζε να αυξήσει την παραγωγή στο πεδίο στα 480.000 bpd πέρυσι από 400.000 bpd.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης