Σκρέκας: Κλειδί τα πράσινα πιστοποιητικά για το νέο ΕΛΑΠΕ - Συγκοινωνούντα δοχεία οι δύο λογαριασμοί

Σκρέκας: Κλειδί τα πράσινα πιστοποιητικά για το νέο ΕΛΑΠΕ - Συγκοινωνούντα δοχεία οι δύο λογαριασμοί
Τα πράσινα πιστοποιητικά στο επίκεντρο της νέας μεταρρύθμισης του νέου λογαριασμού για τις ΑΠΕ

Αναφορά στις δομικές παρεμβάσεις του υφιστάμενου ΕΛΑΠΕ για την εξασφάλιση της οικονομικής του βιωσιμότητας, μετά το πλήγμα της πανδημίας, έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλου με θέμα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να επιβαρύνει με νέο χαράτσι τους καταναλωτές ηλεκτρισμού και να δημιουργήσει επενδυτές δύο ταχυτήτων με το σχέδιο Ελλάδα 2.0».

Από την πλευρά του, ο υπουργός φάνηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας αρχικά ότι «δεν υπάρχει καλός ή κακός λογαριασμός  ΕΛΑΠΕ. Ο λογαριασμός θα είναι πλεονασματικός, πάνω από 200 εκατ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες αναθεωρήσεις του ΔΑΠΕΕΠ. Οι δυο λογαριασμοί θα είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία».

Στη συνέχεια, ανέλυσε την αιτία αυτής της πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι: «Επειδή υπάρχει η θέληση και ανάγκη για νέα προϊόντα, οι εταιρείες επιθυμούν να επικοινωνούν στους καταναλωτές την παροχή πράσινης ενέργειας μέσω πράσινων πιστοποιητικών. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό το προϊόν καθώς πρόκειται για μια υπαρκτή και ρεαλιστική ανάγκη.

Αυτό θέλουμε να το χρηματοδοτήσουμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Είναι για να μπορέσουμε να εισάγουμε νέες ΑΠΕ.  Η μεταρρύθμιση στοχεύει στην αύξηση εμπιστοσύνης των επενδυτών και διευκολύνει τη χρηματοδότηση νέων έργων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πρόσφατα άλλωστε είδαμε όλοι ότι η τιμή αποζημίωση των φωτοβολταϊκών έπεσε κάτω από 40 ευρώ. Όταν λοιπόν, η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) έχει φτάσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κοντά στα 100 ευρώ, καταλαβαίνουμε τη σημασία της μείωσης. Εμείς θέλουμε αυτόν τον νέο λογαριασμό ΑΠΕ, να τον καλύψουμε μέσα από τα πράσινα πιστοποιητικά και να δημιουργήσουμε έναν νέο τροφοδότη.
Αυτό ίσως συμβάλλει στη μείωση του υφιστάμενου μέρους του ΕΛΑΠΕ. Η αγορά επιπλέον πράσινων πιστοποιητικών, σημαίνει περισσότερα χρήματα στον δεύτερο λογαριασμό και παράλληλη μείωση του πρώτου». είπε.

Παράλληλα, κατέγραψε το αναγκαίο αδειοδοτικό πλαίσιο που θα ακολουθηθεί, προκειμένου αυτός ο άξονας να γίνει πράξη. «Αυτό βέβαια για να γίνει, θα χρειαστούμε την έγκριση από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές Αρχές και μετά θα γίνει κανονισμός μέσα από τη ΡΑΕ ή κάποια νομοθετική πρωτοβουλία».

Όσον αφορά τις ανατιμήσεις του ΕΛΠΑΕ και την ΟΤΣ, ο υπουργός ανέφερε ότι: «Η ΡΑΕ έχει ζητήσει από όλους τους προμηθευτές αναλυτική κατάσταση της δομής του κόστους της ενέργειας, για να αποτρέψουμε τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας».

Επίσης ο Υπουργός αναφερόμενος στο δίκτυο φυσικού αερίου Ναυπλίου, Καλαμάτας, Σπάρτης σημείωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί μελέτη για το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να επίλεγεί η χρήση του CNG ή LNG.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του φυσικού αερίου και τον κομβικό ρόλο που παίζει στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς θα κληθεί να αντικαταστήσει τον λιγνίτη. Τα πενταετή προγράμματα ανάπτυξης των οικείων διαχειριστών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ και Hengas), όπως αυτά έχουν εγκριθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω διείσδυση του καυσίμου με νέους καταναλωτές και περιοχές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης