Ισοδύναμες θεωρεί η ΔΕΗ τις δύο εναλλακτικές προτάσεις της ΡΑΕ για το υβριδικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού της Κρήτης, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην προετοιμασία του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης της διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση και της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική το 2023.
Όπως είναι γνωστό η μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του Ιουλίου οπότε και θα πρέπει να λειτουργήσει η αγορά της Κρήτης με βάση ένα υβριδικό μοντέλο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ.
Η πρόταση της ΡΑΕ περιλαμβάνει δυο εναλλακτικές επιλογές οι οποίες σύμφωνα με τη ΔΕΗ μπορούν εξίσου να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος στο μεταβατικό διάστημα 2021-23, οπότε αναμένεται ο ΑΔΜΗΕ να θέσει σε λειτουργία και τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής.
Οι θέσεις της ΔΕΗ
Παράλληλα όμως η ΔΕΗ ζητά να αρχίσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η διαβούλευση για το οριστικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, με το δεδομένο και της δεύτερης διασύνδεσης, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος για την αξιολόγηση των πιθανών εναλλακτικών προτάσεων, ώστε να επιλεγεί η καταλληλότερη λύση. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αναφέρει ενδεικτικά τη λειτουργία σε μία ενιαία ζώνη των προσφορών ή εναλλακτικά τη δημιουργία δύο ζωνών.
Όσον αφορά στις προτάσεις της ΡΑΕ για το μεταβατικό μοντέλο 2021-23, η ΔΕΗ τονίζει τα εξής:
-Και στις δύο εναλλακτικές προτάσεις οι συμμετέχοντες δεν δύνανται να έχουν ενεργό ρόλο στις αγορές, πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων που ανακύπτουν για αυτούς μέσω της συμμετοχής των Διαχειριστών
-Και στις δύο περιπτώσεις η συμμετοχή στην αγορά περιορίζεται στις διακινούμενες μέσω της διασύνδεσης ποσότητες ενέργειας
-Η τελική εκκαθάριση της ενέργειας της Κρήτης γίνεται βάσει του κόστους παραγωγής τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση.
«Επιπλέον προκρίνεται ως αναγκαία και η υποχρεωτική επίλυση και δημοσίευση του προγράμματος κατανομής (DS) πριν τις ενδοημερήσιες δημοπρασίες, όπως επίσης και σε κάθε σημαντική διαφοροποίηση των αρχικών προβλέψεων για λόγους διαφάνειας και κατ’ αναλογία των υφιστάμενων διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς του διασυνδεμένου συστήματος» καταλήγει η επιστολή της ΔΕΗ.
Στην Grant Thorton η αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ
Τη διαδικασία για την μεταφορά των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ άνοιξε η ΔΕΗ με την έγκριση χθες από το διοικητικό συμβούλιο της ανάθεσης του έργου της αποτίμησης στην Grant Thornton.
Ο σύμβουλος θα λάβει υπόψη τους ως ημερομηνία απόσχισης των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κυριότητα της ΔΕΗ αλλά διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ την 31η Μαρτίου 2021, ενώ η αποτίμηση (λογιστική) των παγίων θα πρέπει να παραδοθεί στη ΔΕΗ τον Αύγουστο.
Η μεταφορά της κυριότητας των παγίων έχει προβλεφθεί με νόμο και εντάσσεται στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό της ΔΕΗ , η μεταφορά των παγίων θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάδειξη του στρατηγικού επενδυτή.
Η ΔΕΗ θα αναλάβει δέσμευση στη συμφωνία μεταβίβασης για την μεταφορά των παγίων, η ολοκλήρωση της οποίας θα αποτελέσει προαπαιτούμενο για την καταβολή του τιμήματος από πλευράς του επενδυτή.
H ΔΕΗ μάλιστα θα επιδιώξει να διατηρήσει δικαίωμα επιστροφής των παγίων σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση. Οι δεσμευτικές προσφορές των 9 επενδυτικών σχημάτων που προκρίθηκαν για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού αναμένονται το Σεπτέμβριο.
www.worldenergynews.gr