Ξεπέρασαν τις εκδόσεις των ΗΠΑ για πρώτη φορά σε δύο χρόνια
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η τάση θα συνεχιστεί. Μερικές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες επενδύσεων δημιουργούν ομάδες για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες συμφωνίες ομολόγων που σχετίζονται με τα ESG.
Εκδόσεις που σχετίζονται με ESG από εταιρείες, κυβερνητικούς φορείς και άλλα ιδρύματα στην Ασία-Ειρηνικό (εκτός της Ιαπωνίας) φέτος ξεπέρασαν τις εκδόσεις των ΗΠΑ για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.
Οι επιχειρήσεις της Ασίας-Ειρηνικού κινούνται γρήγορα με τα σχέδια ESG τους, εκμεταλλευόμενοι την άφθονη ρευστότητα και την ενισχυμένη ζήτηση από παγκόσμιους επενδυτές που επιθυμούν να αυξήσουν την έκθεσή τους στην περιοχή καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19.
Πράσινα ομόλογα
Τα στοιχεία από την Refinitiv έδειξαν ότι από τα ομόλογα ESG ύψους 69,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκδόθηκαν στην Ασία-Ειρηνικό μέχρι στιγμής φέτος, τα πράσινα ομόλογα ήταν τα πιο συνηθισμένα, αντιπροσωπεύοντας το 70% των συμφωνιών έναντι των ομολόγων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, τα οποία αποτελούσαν το 20%.
Οι κινεζικές οντότητες εξέδωσαν το 51,3% των ομολόγων ESG στην περιοχή, ξεπερνώντας τη Νότια Κορέα, η οποία αντιπροσώπευε το 21,2%.
"Η ζήτηση για πράσινες καταθέσεις, δάνεια και πρόσβαση σε κεφαλαιαγορές κινείται σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυξάνει περαιτέρω την ορμή", δήλωσε ο Kaleem Rizvi, επικεφαλής της Citigroup στην Ασία-Ειρηνικό.
"Περισσότεροι πελάτες συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται μια σαφή στρατηγική ESG. Οι επενδυτές και άλλοι ενδιαφερόμενοι το απαιτούν και δεν θέλουν να μείνουν πίσω."
Συμφωνίες χρηματοδότησης
Μέχρι στιγμής το 2021, η Citi έχει συμμετάσχει σε συμφωνίες χρηματοδότησης που σχετίζονται με τον ESG στον Ασιατικό Ειρηνικό αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έξι φορές περισσότερο από την περίοδο του προηγούμενου έτους - συμπεριλαμβανομένου ενός πράσινου ομολόγου της κυβέρνησης Χονγκ Κονγκ 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η China Development Bank συγκέντρωσε 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινο ομόλογο τον Μάρτιο και η Asian Infrastructure Investment Bank πραγματοποίησε συμφωνία 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία.
Οι κλιματικές αλλαγές και άλλα πράσινα ζητήματα περιλαμβάνονται στην ατζέντα των περισσότερων ασιατικών κυβερνήσεων, και οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές, όπως στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, έχουν επίσης αρχίσει να αλλάζουν κανόνες για να αναγκάζουν τις εταιρείες να αποκαλύψουν καλύτερα τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.
Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύψουν τον οικονομικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις επιχειρήσεις τους, όπως περιγράφεται σε ένα σημαντικό παγκόσμιο πρότυπο, έως το 2025.
www.worldenergynews.gr